(4.11.
|
(21.9.2024) Suomesta ensimmäinen tumppivapaa maa!
"Toivon, että Suomesta tulee ensimmäinen maa, jossa tupakoivat lopettavat yleisimmän roskamme, myrkyllisen tupakantumpin ympäristöön heittämisen. Roska päivässä -liikkeessämme voimme asiaan vaikuttaa myös konkreettisesti, lahjoittamalla tupakoiville kauniita ilmatiiviitä miniroskiksia ja innostamalla heitä käyttämään niitä", Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen kannustaa.
Miniroskityöpajamme ovat olleet yleensä kirjastoissa ja kirkoissa. Voit ehdottaa miniroskistyöpajaa omaan kirjastoosi tai kirkkoon. Ehkä keksit muitakin paikkoja?
Valitettavasti tapahtumat 1.1. 2024-21.9.2024 ovat tuhoutuneet palvelimeltamme!
(1.1.2024) Aloite paremmasta tavasta ottaa vastaan uusi vuosi
Tuula-Maria Ahonen teki Vihreiden ja Vasemmistoliiton eduskuntaryhmille aloitteen uudenvuoden rakettipommituksen vähentämiseksi:
"Tänä uutena vuotena minulle on selvinnyt, kuinka laaja-alaisesti eläimet kärsivät "ilo" tulitteista. Eläimet eivät kertakaikkiaan ymmärrä raketteja, ne reagoivat hätääntymällä ja ahdistumalla syvästi. Linnut lentävät sokeasti ja voivat menettää henkensä. Koiranomistajille uusi vuosi on ahdistavaa aikaa. Hevosten hoitaja kertoo hevosten ahdistuksesta. Kaikesta eläinten kärsimyksestä emme tiedä. Raketit jättänevät maahan ympäristömyrkkyjä?
Totuttu uudenvuoden aloittamisemme ei ole todellakaan luontoystävällinen tapa.Pyydän, että kansanedustajat tekevät aloitteen, että esimerkiksi joka toinen vuosi luonto ja ihmiset saavat vapautuksen raketeista, jos niitä ei kokonaan voida kieltää. Parasta tietenkin olisi kielto, mutta ehkä rakettien piintyneet käyttäjät tarvitsevat hitaamman muutoksen?
Kerron aloitteestani valtakunnallisella fb-sivullamme ja toivon mahdollisimman pikaista palautetta. Voisin kuvitella, että monien muidenkin puolueiden fiksut ihmiset ymmärtävät tilanteen ja haluavat aloittaa totutun, ajastaan jälkeen jääneen uudenvuoden vastaanottotavan lopettamisen. Tilalle voisi keksiä ja kehittää uudella tavalla yhteisöllisiä tapoja iloita uuden vuoden tulosta, eikö totta?"
(12.12.2023) Li Andersson mukana Roska päivässä -liikkeessä
Presidenttiehdokas Li Andersson on vastaanottanut Tuula-Maria Ahosen kutsun Roska päivässä -liikkeeseen.
"Roskaaminen on välinpitämättömyyttä yhteistä ympäristöämme kohtaan. Jos ympärillä lojuu romua ja tähteitä, on kaikilla keljumpaa. Kiitos kaikille teille, jotka ette roskaa, sekä suuri kiitos Roska päivässä -liikkeelle työstänne", Andersson kirjoittaa.
(6.12.2023) Hyvää itsenäisyyspäivää erityisesti kaikille maatamme konkreettisesti kunnioittaville!
"Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille meille, jotka konkreettisesti kunnioitamme maatamme keräämällä roskia ja ennaltaehkäisemällä roskia! Opetamme parhaalla mahdollisella tavalla, omalla esimerkillämme. Joskus vielä ihmetellään, että oliko tosiaan aika, jolloin roskia heiteltiin maahan ja vesiin!", Tuula-Maria kirjoittaa liikkeen Facebook-sivulla.
(15.11.2023) Miniroskistyöpaja Laajasalossa lauantaina 2.12. 2024
Tervetuloa vaikka vähän kauempaakin Helsingin Laajasaloon, Kauppakeskus Saareen, lauantaina 2.12 kello 12-14.(Yliskylän puistokatu 4)!
Tule tuunaamaan kaunis miniroskis itselle tai lahjaksi ilmaiseen työpajaan. Miniroskis on hyvä ja tärkeä pikkujoulu/ joulu/ uudenvuodenlahja!
(19.10.2023) Miniroskisten tunnettuus kasvaa somepäivitysten mukana - ja lahjoittaminen helpottuu samalla
"Kiitos paikallisten Facebook-sivujen, miniroskisten lahjoittaminen tupakoiville on täällä kotiseudulla helppoa ja kivaa. Useimmat tietävät jo miniroskikset, ja ovat hyvin valmiita ottamaan ne käyttöön. Kotoa lähtiessäni mietin, viitsinkö ottaa tänään minejä mukaan. Onneksi otin. Pian vastaan tuli kaksi innokasta ottajaa! Miniroskikset kestävät vuosikausia. Ympäristö täällä päin säästyy paljolta myrkkyroskalta, kun minien käyttäjiä on yhä enemmän. Rohkaisen muitakin samaan, tumpit ovat maailman yleisin ja myrkyllinen roska!", Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen kirjoittaa liikkeen Facebook-sivulla.
(1.10.2023) Liputuspäivä meille kansalaisvaikuttajille!
Tänään liputetaan Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi. Liputuspäivä on nyt ensimmäisen kerran kalenterissa vakiintuneena liputuspäivänä, mutta sisäministeriö suositteli liputtamista 1. lokakuuta jo seitsemän kertaa aiemmin.
Roska päivässä -liikkeemme on kansalaisvaikuttaja, onnittelut siis meille kaikille kansalaisvaikuttajille!
(16.9.2023) Miniroskiksia Maailman siivouspäivänä
Keräsimme Maailman siivouspäivänä maailman yleisintä roskaa eli myrkyllisiä tupakantumppeja ja lahjoitimme miniroskiksia innostuneille tupakoiville Helsingin Karhupuistossa.
Kestävää kehitystä on ennaltaehkäistä, ja aivan erityisesti maailman yleisintä, myrkyllistä ja tulipaloja sytyttävää roskaa.
Tuula-Maria Ahosta myös haastateltiin Roska päivässä -liikkeen merkeissä Radio Nostalgiaan samana päivänä.
(23.8.2023) Ateneumin museon johtaja Marja Sakari mukaan Roska päivässä -liikkeeseen
Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen.
Ateneumin museon johtaja Marja Sakari on vastaanottanut kutsun Roska päivässä - liikkeeseen.
”Museonjohtajana ajattelen, että meillä kaikilla on yli sukupolvien ulottuva tehtävä pitää huolta toisistamme ja ympäristöstämme. Ympäristöohjelmamme Vihreä kädenjälki kannustaa henkilökuntaamme, museokävijöitämme ja sidosryhmiämme ekotekoihin ja ympäristömyönteisiin valintoihin. Roska päivässä on mielestäni konkreettinen ja hieno esimerkki teosta, jonka jokainen voi helposti tehdä arjessaan – joka päivä", Marja Sakari sanoo.
(21.8.2023) Roska päivässä -liikkeen jäsen Pekka Haavisto: Roskaaminen ei ole ihmisoikeus.
Presidenttiehdokas Pekka Haavisto on vastaanottanut kutsun Roska päivässä -liikkeeseen.
"Elinympäristön viihtyisyys ja terveellisyys ovat avainasioita. Roskaaminen ei ole ihmisoikeus, se on tyhmyyttä. Kiitos kaikille aktiivisesta roskapuheesta!" Pekka Haavisto sanoo.
(9.8.2023) Daily Finland kirjoittaa Roskaliikkeestä
Verkkolehti Daily Finland kirjoittaa Roska päivässä -liikkeestä otsikolla:
Citizen move inspires people to save nature.
(3.7.2023) Uusi ilmasto- ja ympäristöministeri Kai Mykkänen mukana Roskaliikkeessä
Uusi ilmasto- ja ympäristöministeri Kai Mykkänen on vastaanottanut Tuula-Maria Ahosen lähettämän kutsun Roska päivässä -liikkeeseen.
”Roska päivässä – on teko, johon ihan jokainen voi itse osallistua. Ja ympäristömme olisi toinen, jos jokainen niin myös tekisi”, Mykkänen sanoo erittäin osuvasti ja kutsuvasti!
(1.7.2023) Terveisiä suuresta Pride-tapahtumasta!
- Otin muutaman miniroskiksen mukaan ja kaikki löysivät uudet onnelliset omistajat, Tuula-Maria Ahonen kertoo.
Sateenvarjokuvan miniroskiksen vastaanottaja oli tullut Sastamalasta asti. Hän vie miniroskikset tuliaisina myös tyttärelleen ja tutulleen, jotka tupakoivat.
Kaiken kaikkiaan tupakoivia oli harvinaisen vähän, johtuen varmaan myös pienestä sateestakin.
- Jäin kaipaamaan värikkäitä pukuja ja sateenvarjoja, Suomeen kaipaisi enemmän iloisia, kirkkaita värejä, Tuula-Maria sanoo.
(14.6.2023) Kaipaatko uutta kesähaastetta?
Tässä helppo haaste, jota voit itse säädellä suuremmaksi.
Lahjoita ainakin yksi miniroskis tupakoivalle, tutulle/ tuntemattomalle/ kaverille/ sukulaiselle. Ennaltaehkäiset tällä muun muassa metsäpaloja, poistat maailman yleisintä ja myrkyllistä roskaa ympäristöstä ja tuotat hyvää mieltä itsellesi ja tärkeän lahjasi saajalle!
Esimerkiksi taksikuskit nousevat usein autostaan tupakoimaan asiakkaita odotellessaan, joten he ovat hyvä lahjoituskohde!
(10.6.2023) Kuusi kuvaa Roska päivässä -liikkeen perustajan Tuula-Maria Ahosen elämästä
Kokenut Ylen toimittaja Jonni Roos teki haastattelun Tuula-Maria Ahosesta Kuusi kuvaa -ohjelmasarjaan. Podcast valottaa Roska päivässä -liikkeen syntyprosessia ja asiaa laajemminkin.
Lukijapalaute: "Kuuntelin Kuusi kuvaa -ohjelman YleAreenasta. Ohjelma on oikein kiva: positiivinen, kannustava ja rento. Näin sitä maailmaa muutetaan parempaan suuntaan!".
Ohjelma tulee ulos Ylen Radio 1:stä sunnuntaina 11.6. 2023 klo 8.05. Podcast kuunneltavissa jo nyt.
(5.6.2023) Maailman ympäristöpäivänä voi luoda uutta ympäristösuhdetta tuunamalla miniroskiksen itselle ja lahjaksi tarvitsevalle
Roska päivässä -liike pitää Helsingin kesäyliopiston järjestämän Miniroskis-työpajan Kallion kirjaston Otso-salissa 5.6.2023 klo 17-19.
- Elämme toistaiseksi vielä yhteiskunnassa, jossa liian suuri osa ihmisistä heittää roskansa yhteiseen ympäristöön. Tulevaisuudessa tätä asennetta tullaan kauhistelemaan ja ihmettelemään, toteaa Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja ja sosiaalipsykologi Tuula-Maria Ahonen.
Tupakantumppi on maailman yleisin ja myrkyllinen roska. Huonosti sammutettuna tumppi aiheuttaa metsäpaloja, asuntopaloja ja asuntopalokuolemia, joita Suomessa tapahtuu enemmän kuin muissa pohjoismaissa.
- Liikkeessämme on syntynyt ilmainen, kestävä ja kaunis ratkaisu ongelmaan. Miniroskis tuunataan kierrätyspurkeista helpon tekniikan avulla. Pienellä taskuun mahtuvalla purkilla on monta tärkeää tehtävää. Lapsi ja nuori voi panna miniroskikseen purkan ja karkkipaperit ja kasvaa samalla ympäristötietoiseksi aikuiseksi. Tupakoiva voi panna tumpin palavana ilmatiiviiseen purkkiin, missä tumppi sammuu nopeasti. Eläinten ystävä voi kerätä miniroskikseen juomatölkin klipsejä, jotka ovat linnun nokkaan tarttuessaan hengenvaarallisia linnuille.
Ahonen lahjoittaa aina joskus kävellessään vastaan tuleville tupakoiville miniroskiksia. Vastaanotto on yleensä ilahtunut. Osa ihmisistä jo tietääkin miniroskikset.
- Yllätyslahja tuntemattomalta voi nostaa mielialaa. "Pelastit päiväni!" huudahti eräs vastaanottaja, Ahonen kertoo.
Miniroskiksen voi helposti tuunata itsekin, esimerkisi ilmatiiviistä lääkepurkista, filmipurkista, maustepurkista ja vastaavista. Kun esimerkiksi tarran päälle panee teipin, purkki säilyy kauniina pidempään.
Ahonen haluaa rohkaista muitakin lahjoittamaan ilmatiiviitä miniroskiksia vastaan käveleville tupakoiville. Ilmatiiviys on olennaisen tärkeätä, jotta tumppi sammuu.
- Mitä useampi opastaa ympäristöä ja muita ihmisiä kunnioittavaan käyttäytymiseen, sitä inhimillisemmässä ja siistimmässä yhteiskunnassa elämme, Ahonen toteaa.
(28.5.2023) Ennaltaehkäistään maailman yleisintä, myrkyllistä ja tulipaloja sytyttävää roskaa erityisesti maailman ympäristöpäivänä 5.6.!
Tuula-Maria Ahonen vei kuvan miniroskikset lahjaksi Ylen
toimittajille ollessaan studiovieraana suorassa Miljoona roskapussia
-ohjelmassa.
Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen pitää Helsingin kesäyliopiston avoimena yleisötilaisuutena Miniroskis-työpajan Maailman ympäristöpäivänä 5.6.2023, kello 17-19.15 Kallion kirjastossa.
Tervetuloa mukaan ilmaiseen työpajaan. Miniroskikset ovat tärkeä lahja tupakoiville tutuille ja tuntemattomille. Tuula-Maria lahjoittaa miniroskiksia aina välillä vastaan käveleville tupakoiville.
"Fiksu keksintö, onpa kätevä!" on tyypillistä palautetta. Monet tekevät miniroskiksia lahjoiksi tupakoiville tutuille. Onkin mitä tärkein lahja! "Olen niin onnellinen, ettei minun enää tarvitse heittää tumppeja ympäristöön", sanoo eräs nuori. Miniroskis on auttanut myös tupakoinnin lopettamisessa. Työpajoissa syntyy kiva keskusteleva tunnelma, helppo käsillä tekeminen rentouttaa.
Miniroskis-työpajan voi järjestää pienimuotoisesti vaikka naapureille. Purkin tulee olla ehdottomasti ilmatiivis, että tumppi sammuu varmasti ja turvallisesti.
- Minäkin pidin ensimmäisen työpajani yläkerran naapurille, Tuula-Maria kertoo.
(12.5.2023) Tänään on J.V. Snellmanin ja suomalaisuuden päivä
"Sivistyksessä on pienen kansan turva", sanoi valtiomies Snellman. Roska päivässä -liike on sivistysliike, nostamme ympäristön kunnioittamista uudelle tasolle esimerkillämme, kauniiksi tuunatuilla kierrätyspurkeista tehdyillä miniroskiksillamme ja kaunistetuilla, kiittävillä roskapöntöillämme.
Kaksi presidenttiämme ovat mukana liikkeessämme, samoin paljon tunnettuja ja arvostettuja julkisuuden suomalaisia. Kiitoksia kaikille, jotka olette tuottamassa yhteisen ympäristön kunnioittamista!
(5.5.2023) Ennaltaehkäisemme roskia, kaipaatko omalle kotiseudullesi Miniroskis-työpajaa?
Miniroskiksen kehittäjä ja Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen pitää Miniroskis-työpajoja erilaisissa paikoissa.
- Eilen pidimme aviomies Jari Peltorannan kanssa ensimmäisen Miniroskis-työpajan Aseman Lasten Walkers -kahvilassa, Tuula-Maria kertoo.
- Monet tupakoivat nuoret tuunasivat miniroskistaan huolella kauniiksi käyttöesinekseen. Eniten olen pitänyt Miniroskis-työpajoja kirjastoissa.
Seuraava tulossa oleva Miniroskis-työpaja on 5.6. Maailman ympäristöpäivänä Kallion kirjastossa Helsingissä.
- Helsinki-päivänä 12.6 pidän Miniroskis-työpajan Sisselenpuistossa Helsingissä. Työpajoissa käy eri ikäisiä ihmisiä. Olen pitänyt työpajan myös kauppakeskus Saaressa, Laajasalon kirkossa ja muissakin kirkoissa. Myös eduskunnassa olen pitänyt työpajan ja tarjoan sinne pajaa tänäkin vuonna, kunhan asiat alkavat järjestyä hallituksen piirissä, Tuula-Maria kertoo.
Tuunaustekniikka on helppo ja työpajoissa syntyy kiva keskusteleva henki.
- Jos kotiseutusi ei ole kovin kaukana Helsingistä, voit ehdottaa työpajaa.Viime kesänä vierailimme Kotkan luonnonsuojeluyhdistyksen vieraana. Tätä ennen olen vieraillut eri puolilla Suomea, myös Lapissa. Tuula-Mariaan voi ottaa yhteyttä tma ät saunalahti.fi .
(26.3.2023) Roskaliike mukana Ylen Miljoona roskapussia -kampanjassa
Olemme mukana Ylen Miljoona roskapussia -kampanjassa. Ja olemme päässeet mukaan arvostettujen esiin nostettujen yhteisöjen joukkoon.
"Merkitse keräämiesi roskapussien määrä sen kaupungin/kunnan kohdalle, josta olet roskat kerännyt osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia. "
(14.3.2023) "Jokainen ihminen on vaikuttaja"
"Jokainen ihminen on vaikuttaja, elävä esimerkki muille ihmisille siitä, miten suhtaudumme ympäristöömme. Roskaamattomuuden ja roskien pois keräämisen mallia kannattaa jokaisen omassa ympäristössään levittää. Pienillä teoilla voi olla yllättävän iso vaikutus!" sanoo Roska päivässä- liikkeen jäsen Hanna Halmeenpää.
Hanna on Suomen luonnonsuojeluliiton hallituksen puheenjohtaja. Meillä on ollut alkuvuosista lähtien yhteistyötä Suomen Luonnonsuojeluliiton kanssa.
(27.2.2023) Ruusuroskis innostaa käyttämään itseään!
- Pyysin luvan isännöitsijältä ja kaunistin tasan kaksi vuotta sitten uuden kotimme piharoskiksen ruusuroskikseksi. Myöhemmin pyysin siihen vielä tumppiroskiksen, kertoo kertoo Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen.
Ruusuroskista käytetään kiitettävästi ja tupakoivat tulevan sen ääreen tupakoimaan.
- Olisi ihanaa saada ruusuroskiksia eri puolille ja kaikkialle Suomeen! Ruusuroskiskuvan voi tulostaa täältä. Puhdistan ensin roskiksen rätillä ja kiinnitän kuvan huolellisesti leveällä teipillä. Suositan muillekin. Meillä on ex-kotipihaltamme myös vuosien positiivinen kokemus kahdesta ruusuroskiksesta.
(13.2.2023) Roska päivässä -liike lahjoittaa miniroskiksia Herttoniemen metroasemalla Ystävänpäivän kunniaksi 14.2. 2023 kello 12.30 - 13.15
- Miniroskista käyttävä tupakoiva osoittaa kunnioittavansa itseään, luontoa, eläimiä ja muita ihmisiä, toteaa Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja ja sosiaalipsykologi Tuula-Maria Ahonen.
Miniroskiksen käyttö ennaltaehkäisee metsä- ja asuntopaloja. Samoin palokuolemia, joita Suomessa tapahtuu enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Miniroskista käyttävä ennaltaehkäisee myös kalliita lääkäri- ja eläinlääkärikuluja. Pieni lapsi tai koiranpentu voi panna myrkyllisen tumpin suuhunsa.
- Haastavassa ajassamme kaivataan inhimillistä välittämisen energiaa. Roska päivässä -liikkeessämme toteutamme tätä myös lahjoittamalla miniroskiksia tupakoiville ja nuuskaaville, samoin purkkaa pureville. Miniroskikseen voi panna myös linnuille hengenvaarallisen juomatölkin klipsin. Olen saanut purkkiin mahtumaan 31 juomatölkin klipsiä. On ilo tyhjentää klipsit metallinkeräysastiaan, sillä metallihan on lähes ikuisesti kiertävä materiaali, Ahonen kertoo.
(5.1.2023) Retkipaikka.fi-sivustolla artikkeli Roskaliikkeesta
Retkipaikka.fi-sivustolla on Marja ja Lasse Simosen kirjoittama, paneutuva ja laaja-alainen artikkeli roskien keräämisestä ja Roska päivässä -liikkeestä. Sivustolla noin 130 000 kävijää kuussa ja Retkipaikan Facebookia seuraa yli 58 600 ihmistä. Lue juttu täältä .
(21.12.2022) Uusi jouluperinne: Toivota hyvää ja rauhallista joulua myös ympäristölle!
Aloita uusi jouluperinne:
Toivota hyvää ja rauhallista joulua myös ympäristölle!
- Ympäristö on kauniimpi ja turvallisempi niin ihmisille kuin eläimille ilman roskia. Roskia keräävän mieli rauhoittuu.
Aloita uusi jouluperinne ja kerää roska tai useampikin, ehdottaa Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
Liikuntafysiologi, liikuntatieteen tohtori Arto Pesolan mukaan roskien kerääminen on myös hyvää luomuliikuntaa.
- Kumarrellessa selkäranka saa dynaamista liikettä ja taivutuksia ja välilevyjen aineenvaihdunta paranee. Toki raskaiden taakkojen nostelua selkä kyttyrällä pitää välttää, mutta kevyet kumartelut ja kääntelyt ovat oikein loistavia selän vetreyttäjiä. Lihasaktiivisuus nousee kyykätessä valtavasti, energiankulutus nousee, insuliiniherkkyys paranee ja tasapainoelimet saavat loistavaa ärsykettä tasapainotellessa ylös ja alas. Varsinkin ikääntyessä tällainen monipuolinen liikkuminen auttaa ylläpitämään liikkuvuutta, lihasmassaa ja liikuntakykyä, toteaa Pesola.
Ahosen kokemusten mukaan roskien kerääminen lapsen kanssa on hyvä ja iloinen ulkoilumuoto, joka opettaa ympäristön kunnioittamisen myös juhlien yhteydessä. Keräyskäden voi helposti suojata esimerkiksi leipä- tai hedelmäpussilla.
(5.12.2022) Kerätään kaikki ainakin yksi roska kunnioittaen Suomen itsenäisyyttä
Kansanedustaja Jani Toivola kutsui 11 vuotta sitten Monikulttuurisen Suomen juhlapuheessaan osallistujat keräämään itsenäisyyspäivämme kunniaksi ainakin yhden roskan, kunnioittaen heitä, jotka meille suurin kärsimyksin taistelivat itsenäisen maan.
"Toivottavasti jokunen huomisen juhlapuhuja esittäisi saman tärkeän kutsun! Ja aina voi itse roskaa kerätessään kutsua kaverin/ kadulla kulkijan mukaan. Roskien keräämistä varten voi ottaa taskuun mukaan kaupan hedelmäpussin tai leipäpussin käden suojaksi", Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen rohkaisee.
Sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistö että presidentti Tarja Halonen ovat aiemmin kutsuneet Tuula-Maria Ahosen puolisoineen itsenäisyyspäivän Linnan juhliin arvostuksen osoituksena.
Hyvää itsenäisyyspäivää!
(31.10.2022) Etsijä-lehdessä hyvä artikkeli Roska päivässä -liikkeestä:
"Nostin pizzakääreen roskikseen ja huomasin muuttuneeni
— Näin Roska päivässä -liike vaikuttaa
Roska päivässä -liike on liike, joka kannustaa ihmisiä kiinnittämään huomiota roskaamiseen ja siivoamaan ympäristöään. Etsijän päätoimittaja kävi tapaamassa liikkeen perustajaa ja sai mukaansa monta miniroskista ja vaikuttavan viestin."
Lue koko juttu.
Palkittu presidenttimme mukana Roska päivässä -liikkeessä
Kuva: Jon Norppa
Presidentti Sauli Niinistö sai YK:n yleiskokousviikon yhteydessä jaettavan Global Citizen -kunniapalkinnon
- Uusille jäsenillemme tiedoksi, että presidentti Niinistö vastaanotti Roska päivässä -liikkeen kutsuni jo vuosituhannen alussa. Samoin presidentti Halonen. Molemmat kutsuivat minut puolison kanssa Linnan juhliin arvostuksen osoituksena Roska päivässä -liikettä kohtaan. Erittäin hienoa, että kaksi pressaamme haluavat omalla esimerkillään kannustaa ihmisiä mukaan liikkeeseemme. Sopii erittäin hyvin Maailmankansalainen-palkintoon, Tuula-Maria Ahonen kertoo.
(2.8.2022) Tumppi, "sehän on niin pieni ja vaaraton." Tilastotietoa viime vuodelta:
"Tupakasta aiheutuneita paloja oli 588 kpl,
palokuolemia oli 51, joista tupakasta aiheutuneita 10,
loukkaantumisia oli 48,
tupakasta johtuvissa paloissa vahingot rakennuksille olivat arviolta 5,72 miljoonaa euroa", kertoo sisäministeriön pelastusylitarkastaja Jari Lepistö.
(25.7.2022) Hufvudstadsbladet kirjoittaa Roskaliikkeestä
"Dyster syn i Helsingfors centrum – sophav efter nattens fester", Synkkä näky Helsingin keskustassa – roskameri illan juhlien jälkeen, otsikoi Helsingissä ilmestyvä HBL artikkelinsa Helsingin öisestä roskaamisongelmasta. Toimittaja Julia Lönnfeldt kysyy haastattelussa Tuula-Maria Ahosen näkemystä ongelman ratkaisemisesta.
Esimerkillä johtaminen on avainasemassa roskaantumisen vähentämisessä Tuula-Marian mukaan. Esimerkkiä näyttämällä voi vaikuttaa tilanteeseen joko hyvään tai huonoon suuntaan. Ensimmäiset roskanheittäjät ovat näyttäneet huonoa esimerkkiä, jota toiset ovat seuranneet. Jokainen voi kääntää ketjun ympäri hyvään suuntaan. Keräämällä näkyvästi ensimmäisen roskan voi saada muitakin ottamaan vastuuta ja tekemään saman.
"Ajattelen lähinnä sitä, miten toimia ja muuttaa tilannetta välittömästi... Hyvän esimerkin näyttäminen on olennainen avain ongelman ratkaisemiseksi", Tuula-Maria sanoo.
Lue koko artikkeli ruotsiksi täältä.
(17.7.2022) Haluatko hyväksi maailmankansalaiseksi? Aloita kotiovesi läheltä.
"Hyvä maailmankansalaisuus alkaa siitä, että puuttuu ongelmiin kotiseudullaan", YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan on sanonut osuvasti.
Missä tahansa nykyihminen asuukaan, läheltä löytyy roskia. Todennäköisemmin maailman yleisimpiä, myrkyllisiä roskia, tupakantumppeja. Hyvä maailmankansalainen ei heitä tumppejaan maahan. Huonosti sammutetut tumpit aiheuttavat metsä- ja asuntopaloja sekä palokuolemia. Tumpit voivat päätyä myös lasten, eläinten tai kehitysvammaisten suuhun.
Hyvä maailmankansalainen voi kerätä maahan heitetyn tumpin roskikseen, suojaten oman kätensä esimerkiksi nenäliinalla tai pienellä muovipussilla.
Hyvä maailmankansalainen voi lahjoittaa myös ainakin yhden ilmaisen, kestävän ja kauniin miniroskiksen tupakoivalle, katso tarkemmin ohje vasemmalla.
Miniroskis kestää vuosia ja tumppi sammuu siinä turvallisesti. Miniroskis auttaa myös tupakoivaa lopettamaan tupakoinnin, jos tupakoiva tätä tahtoo.
(22.6.2022) Pienenä kiitoksena luonnolle, pieni ja tärkeä ehdotus:
Suomen luonto antaa meille nyt parastaan.Monet huomaavat tämän kyllä, mutta jatkavat totuttua, "normaalia" roskaamisen tapaansa.Nyt voisi kutsua ihmisiä koejäseniksi juhannuksen tai kesän ajaksi Roska päivässä -liikkeeseen kiitokseksi luonnolle.
- Ehdotanpa tätä aattoporukamme ihmisille. Kun antaa hyvälle pikkusormen, se voi viedä koko käden, sanoo Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen.
(1.6.2022) Helsingin Sanomien artikkeli Herttoniemen projektista
Kuva: Iisa Ahonen
Helsingin sanomat kirjoitti Tuula-Maria Ahosen ideoimasta Herttoniemen metroaseman siivousprojektista:
"Nainen nousi metrosta ja järkyttyi kaikesta mitä näki – Silloin hän houkutteli miehensä asemalle siivoamaan ”maanpäällistä helvettiä”
Tuula-Maria Ahosta ja Jari Peltorantaa hirvittivät Herttoniemen metroasemalla erityisesti maassa lojuvat tupakantumpit sekä ihmisten välinpitämättömyys. He päättivät tehdä asialle jotain.
Lue koko juttu täältä.
(27.5.2022) Kerätään ja ennaltaehkäistään Maailman ympäristöpäivänä 5.6. maailman yleisintä roskaa!
- Ensi viikolla, 5.6.2022 on Maailman ympäristöpäivä. Kuva kuvaa hyvin tilannetta! Kerätään ja kutsutaan kavereita keräämään päivän kunniaksi ainakin yksi maailman yleisin ja myrkyllinen roska eli tupakantumppi, Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen kutsuu mahdollisimman monia mukaan.
Kätensä voi suojata esimerkiksi paperinenäliinalla tai kotoa mukaan otetulla pienellä muovipussilla.
- Ja lahjoitetaan tietenkin miniroskiksia! Pidän 6.6. Herttoniemen kirjastossa Miniroskis-työpajan, kello 18-19. Tervetuloa sinnekin, Tuula-Maria muistuttaa.
(17.5.2022) Terveisiä Hermannin Diakoniatalon Miniroskis-työpajasta!
Erittäin ilahduttava uutinen. "Tulemme jatkamaan Miniroskis-työpajojen pitämistä omatoimisesti, meilllä on tupakoivia asiakkaita", sanoo toiminnanjohtaja Marita Nummelin.
Työpajassa tuunattiin mineja tupakoiville ja nuuskaaville. Mielenkiintoinen havainto, joka näkyy tässäkin Maritan kuvassa: monesti tuunaajat tekevät kuin sattumalta omien vaatteidensa sävyisen miniroskiksen.
Marita tuunasi lahjaksi tavallista suuremman minin lääkepurkista.
(8.5.2022) Erittäin hyvää äitienpäivää!
Erittäin hyvää äitienpäivää kaikille Roska päivässä -liikkeen jäsenille, jotka pidätte päivittäin huolta Äiti Maasta, opettaen olennaisen tärkeää kunnioittavaa asennetta!
(6.5.2022) Äitienpäivä lähestyy. Anna ilmainen, ympäristöä suojeleva, kestävä ja fiksu itse tuunattu Äitienpäivälahja!
Monet äidit tupakoivat, purevat purkkaa tai syövät makeisia. Roska päivässä -liikkeessä syntynyt ilmatiiviistä kierrätyspurkista tuunattava miniroskis palvelee kaikkia äitejä.
Jotkut äidit haluavat suojella lintuja hengenvaarallisilta juomatölkin klipseiltä. Miniroskis palvelee heitäkin. Purkkiin mahtuu lähes 30 juomatölkin klipsiä. Sisältö tyhjennetään metallinkeräysastiaan, kiertäähän metalli lähes ikuisesti.
Jos tuunaat miniroskiksen tupakoivalle, tarvitset ilmatiiviin purkin. Tuli tukahtuu hapen puutteessa nopeasti. Diabeetikoilta voi kysellä käytettyjä koeliuskapurkkeja, valokuvausliikkeestä saa ilmaiseksi filmipurkin. Kotoa voi löytyä lääke- ja maustepurkki. Muille käyttäjille sopii mikä tahansa taskuun mahtuva purkki.
Purkin voi kaunistaa esim. valokuvalla tai lehdestä leikatulla kauniilla kuvalla. Päälle laitetaan leveää teippiä, että miniroskis säilyy siistinä ja kauniina pitkään. Voit myös maalata purkin, tai kehittää jonkun oman tapasi tehdä lahjastasi äidille mieleinen.Olisi kiva kuulla uusista tuunaustekniikoista fb-sivullamme mielellään kuvan kanssa.
Jos äitisi olisi jo edesmennyt, anna miniroskis Äiti Maata kunnioittaen lahjaksi mieluiten tupakoivalle. Onhan tumppi maailman yleisin, myrkyllinen, metsä ja rakennustulipaloja sekä palokuolemia tuottava roska. Pienessä purkissa asuu suuri henki ja voima.
(30.4.2022) Vappua uudistavaa vappua ja luonnosta nauttivaa toukokuuta! Paljon roskia ennaltaehkäiseviä miniroskiksia Suomen kesään!
Suomalaiset ovat oppineet, että juhlina roskataan ympäristöä. Sen minkä on oppinut, voi myös poisoppia. Hyvä teko tuottaa hyvän mielen, myös niille, jotka näkevät roskankeruuhetken. Tekosi innostaa muitakin ympäristöstä huolenpitoon.
Roska päivässä -liike pitää Miniroskis-työpajoja, joissa tuunataan ilmatiiviistä kierrätyspurkeista kauniita, kestäviä, taskussa mukana kulkevia miniroskiksia. Niihin voi panna maailman yleisimmän roskan eli myrkyllisen tupakantumpin palavana. Samoin purkat, nuuskan, linnuille hengenvaaralliset juomatölkin klipsit ym.
Jos haluat tilata Miniroskis-työpajan, ota yhteys liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahoseen tma ät saunalahti.fi Omaan tuunaukseen löytyy Miniroskisohje kotisivultamme,
(19.4.2022) 22 vuotta täyttävä Roska päivässä -liike innostaa ihmisiä pitämään huolta ympäristöstä kuten omasta kodistaan
Perinteisen ajattelun ja käytännön mukaan ihminen pitää huolta kodistaan, mutta ympäristö on yhteinen kaatopaikka. Huolenpito ympäristöstä kuuluu tämän ajattelun mukaan kaupungille tai kunnalle – jollekin muulle kuin itselle.
Roska päivässä -liikkeen eri ikäiset jäsenet eri puolilla Suomea ja maailmaa lopettavat oman roskaamisensa ja keräävät roskia päivittäin. Arkena ja pyhänä, almanakkaan katsomatta.
Ennaltaehkäisemme myös jatkuvasti muun muassa maailman yleisintä roskaa, myrkyllistä tupakantumppia miniroskisten avulla. Pidämme Miniroskis-työpajoja ja lahjoitamme miniroskiksia tupakoiville, nuuskaaville ja purkkaa pureville.
Juuri tällä hetkellä on ollut jo kolmisen viikkoa menossa tumppeja äärimmäisen täynnä olleen Herttoniemen metroaseman puhdistus ja miniroskisten lahjoitukset. Projekti herättää paikallisella facebook-sivulla paljon tykkäyksiä, ja miniroskiksia otetaan innostuneesti vastaan. Myös Vuosaaren metroasemaa tullaan puhdistamaan.
Kiitos Roska päivässä -liikkeen menestykseksestä kuuluu myös kahdelle presidentillemme, jotka molemmat vastaanottivat liikkeen perustajan Tuula-Maria Ahosen kutsun jo 2000-luvun alkupuolella ja kutsuivat Ahosen ja aviopuoliso Jari Peltorannan Linnan juhliin.
Liikkeessä on mukana myös paljon tunnettuja ja arvostettuja kansalaisia. Esimerkiksi filosofi Esa Saarinen on kerännyt roskia jo 2000-luvun alkupuolelta lähtien.
-Roskattomuus on elämän laatua, kuin näkymätön käsi, joka synnyttää yhteenkuuluvuutta ja toivon energiaa, Saarinen kiteyttää.
(30.3.2022) Tervetuloa Miniroskis-työpajaan Helsingissä viikolla 14!
Viikolla 14 on Helsingissä kaksi Miniroskistyöpajaa:
1. Asukastalo Ankkurissa Herttoniemenrannassa tiistaina 5.4. klo 11.30-12.30.
2. Helsingin pääkirjasto Oodissa 7.4. kello 17-19.30.
Molemmat työpajat ovat ilmaisia, avoimia yleisötilaisuuksia.
Tervetuloa!
(26.3.2022) Tukiyhdistyksemme Roska päivässä -liikkeen ystävät ry:n jäsenille kutsu vuosikokoukseen 3.4.2022 klo 16.
Kokous järjestetään Helsingin Laajasalossa, osoitteessa Föglönkuja 4 B 42.
Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, mm. tilinpäätöksen hyväksyminen, toimintasuunnitelman vahvistaminen, tulo- ja menoarvio, jäsenmaksun suuruus vuodelle 2022, valitaan uusi hallitus.
Ilmoitathan tulostasi ennakkoon 1.4. mennessä (jari.peltoranta ät welho.com ), jotta tiedämme varautua osallistujien määrään.
(13.3.2022) Roska päivässä -liike mukaan Unescon yleissopimukseen perustuvaan Elävän perinnön Wikiluetteloon
Suomi on vuonna 2003 allekirjoittanut Unescon maailmanlaajuisen yleissopimuksen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta.Elävän kulttuuriperinnön vaalimista painottavassa sopimuksessa on mukana 178 valtiota.
Yleissopimuksen lähtökohtana ovat perinteitä harjoittavat ihmiset ja yhteisöt. Sopimus painottaa perinteen välittämistä ja kulttuurista moninaisuutta sekä ihmisten osallisuutta kulttuuriperintöön.
Sopimukseen kuuluu osana luettelointi, jonka tarkoituksena on tuoda näkyvyyttä elävälle perinnölle ja jakaa hyviä käytäntöjä. Suomessa tätä työtä tehdään Elävän perinnön Wikiluettelon avulla, jonne Roska päivässä -liike on nyt hyväksytty.
Wikiluettelo on kaikille avoin sivusto, jota ylläpitää Museovirasto. Viime vuonna sivustolla oli 120 000 kävijää yhteensä 154 eri maasta.
(27.2.2022) Rohkaisua tulevaisuudentutkijalta!
Roskien sijaan kukkia, rohkaisua tulevaisuudentutkijalta! Kauppatieteiden tohtori, tulevaisuudentutkija Mika Mannermaa kirjoitti jo Roska päivässä -liikkeen alkuvuosina: "Roskaliike on yksi loistavampia ideoita, joihin olen viime vuosina törmännyt! Työssäni tulevaisuudentutkijana olen monta kertaa havainnut, miten keskeisiä kansalaisliikkeet ovat hyvän tulevaisuuden luomisessa.
Lähes aina uudet ideat syntyvät vallitsevien järjestelmien ulkopuolella, yhteiskunnan reuna-alueilla. Aluksi pieninä, mutta joskus voimakkaasti leviävinä ja yhteiskuntaa muuttavina.Roskaliikkeestä voi tulla juuri tälläinen pienin teoin suuria muutoksia synnyttävä juttu. Hienoa, että ihmiset vielä jaksavat parantaa maailmaa."
AJANKOHTAISTA
(20.2.2022) Minne sinä voisit viedä tärkeän hengen- ja metsänpelastajan?
Miniroskiksia kerrostalon ilmoitustaululla suutarinliikkeessä, uimahallin kassalla, presidentti Tarja Halosen toimistossa, hammaslääkärin odotushuoneessa..
Oma mieli kohentuu, kun toimii yhteiseksi hyväksi. Helppo paikka aloittaa on esim. oman kerrostalon ilmoitustaulu.Vielä helpompi paikka aloittaa on antaa miniroskis tupakoivalle/nuuskaavalle tai purkkaa pureskelevalle kaverille." Fiksu keksintö!" on yleisin palaute mineistä. Tervetuloa fb-sivullemme kertomaan mitä paikkoja sinä tai yhteisösi olette keksineet! Lue vasemmalta linkistä ohjeet miniroskiksen tuunaukseen.
Kysymme aina luvan, kun viemme kauniiksi tuunattuja minejä julkisiin paikkoihin. Lupa on helppo saada, kun kertoo tumppien ympäristövaikutuksista. Maailman yleisin roska on ensinnäkin myrkyllinen. Maahan heitetty tumppi voi joutua lapsen tai eläimen suuhun.
Huonosti sammutettu tumppi aiheuttaa myös metsäpaloja joka vuosi. Samoin asuntopaloja ja palokuolemia. Palokuolemiin kuolee Suomessa enemmän ihmisiä kuin muissa pohjoismaissa. Jokainen huonosti sammutetun tumpin aiheuttama kuolema on liikaa.
P.S. Miniroskiksen avulla on myös helpompi lopettaa tupakointi, vähentämällä päivittäin yhden tumpin. Nikotiinin määrä elimistössä vähenee luonnomukaisesti ilman lääkkeitä.
(10.2.2022) Anna ystävänpäivänä myös luonnolle huolenpitoa, tuunaa tarvitsevalle miniroskis!
Jos tuunaat miniroskiksen tupakoivalle, tarvitset ilmatiiviin purkin. Kaikki apteekin purkit ovat ilmatiiviitä, samoin maustepurkit ja filmipurkit. Diabeetikoilta voit kysellä käytettyjä koeliuskapurkkeja, jotka ovat heille roskia käytön jälkeen. Miniroskis palvelee tupakoivaa yli 10 vuotta, tumppi sammuu ilmatiiviissä purkissa nopeasti. Miniroskis ennaltaehkäisee metsä- ja asuntotulipaloja ja myös vuosittain tapahtuvia palokuolemia.
Päällystä purkki kauniilla esimerkiksi lehdestä leikatulla kuvalla, pane päälle leveää teippiä tai kontaktimuovia. Purkki pysyy näin siistin näköisenä pitkään.
Myös purkkaa purevat, nuuskaavat ja makeisia syövät tarvitsevat miniroskiksia! Suklaapötkyn paperi maahan heitettynä voi olla liukumiina, joka tuottaa vanhemmalle ihmiselle kaatumisen. Käärepaperin voi taiteilla hyvinkin pieneksi. Eräässä työpajassa järjestimme lapsille kilpailun, kuka taittaa suklaapötkyn käärepaperin pienimmäksi.
Hyvää tulevaa ystävänpäivää, jossa luontokin saa oman huolenpitonsa!
(1.2.2022) Lahjoita miniroskis lähestyvän kevään kunniaksi!
Hyvää alkavaa helmikuuta! Vihdoinkin pimeimmät talvikuukaudet takana, valo alkaa voittaa. Sopisiko lähestyvän kevään kunniaksi pieni haaste? Lahjoita ainakin yksi miniroskis tupakoivalle/purkkaa purevalle/nuuskaavalle. Tässä kuvassa lahjoituksen saaja oli tupakoiva lukiolaistyttö.
Purkki on diabeetikolta saatu ilmatiivis koeliuskapurkki, tumppi sammuu siinä nopeasti ja turvallisesti. Muutkin ilmatiiviit taskuun mahtuvat purkit käyvät. Voit käyttää kaunistamiseen esimerkiksi lehdestä leikattua kuvaa/valokuvaa tms. ja päällystää leveällä teipillä, että pysyy siistinä hyvin pitkään. Lahjoittaminen on molemminpuolista iloa tuottava, pieni ja tärkeä tapahtuma!
(16.1.2022) Kohti roskatonta kevättä, kutsu mukaan talvijäsen!
”Kansalaisliikkeet elävät vain muutaman vuoden,sitten vetäjän takki on tyhjä ja liike loppuu”, totesi yhteiskuntatieteilijä Matti Virtanen Roska päivässä -liikkeen alkuvuosina.
- Nythän liikkeemme täyttää keväällä 22 vuotta, ja vetäjä saa energiaa ja virtaa jäseniltä, kiitoksia tästä! Haastan kaikkia kutsumaan ainakin yhden uuden jäsenen sydämen ja omantunnon liikkeeseemme. Jos talvella tulisi enemmän jäseniä, keväällä odottaisi huomattavasti siistimpi luonto kuin yleensä! Jotkut käyvät aina välillä hakemassa facebook-sivultammekin virtaa, silloin kun itselle sopii, Tuula-Maria Ahonen muistuttaa.
(10.1.2022) Jari Lyytimäki "Hyvät teot tarttuvat kuin tauti"
Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija, tietokirjailija ja ympäristösuojelutieteen dosentti Jari Lyytimäki on pitkäaikainen jäsenemme. Tuula-Maria Ahonen kysyi häneltä, mikä häntä motivoi roskien keräämiseen.
- "Hyvä teot tarttuvat kuin tauti". Tällainen korona-aikaan hiukan hirtehisesti sopiva motto motivoi itseäni Roska päivässä -liikkeen jäsenenä. Lähiympäristön viihtyisyys ja roskattomuus on noussut entistä arvokkaammaksi, kun monia sisätilojen harrastuksia on rajoitettu. Ulkoilu sentään on vielä sallittua, ja mitä vähemmän roskia on, sitä mukavampaa ulkoilu on niin itselle kuin muillekin. Sen takia roskien poimimista ei kannata nolostella, vaan näyttää esimerkkiä,joka auttaa myös muita näkemään ympäristönsä uusin silmin, Jari Lyytimäki kirjoittaa.
(13.12.2021) Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari mukana Roskaliikkeessä
Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari on erittäin mielellään mukana Roska päivässä -liikkeessä. ”Roska päivässä -liike on hieno esimerkki siitä, miten jokainen meistä voi pitää huolta omasta lähiluonnostaan ja elinympäristöstään. Kansalaistoiminnalla on keskeinen merkitys myös laajempaan yhteiskunnalliseen ja poliittiseen päätöksentekoon ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjunnassa. Kiitos tärkeästä työstänne!", Emma Kari perustelee liittymistään
(3.12.2021) Opetushallituksen pääjohtaja mukana Roskaliikkeessä
Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen on julkaissut erittäin viisaan kirjan "Eletään ihmisiksi - Yhteisöllistä viisautta etsimässä". Koska Roska päivässä -liike edustaa yhteisöllistä viisautta, Tuula-Maria Ahonen lähetti hänelle kutsun mukaan ja sai pian vastauksen:
" Kiitos mahdollisuudesta tulla mukaan. Ja kiitos työstä jota olet pitkäjänteisesti tehnyt. Koulutustaustastasi on varmasti ollut hyötyä etsittäessä motivoivia tapoja konkreettiseen käyttäytymisen muutoksen. Olen oppinut elämässä mikrorutiinien voiman. Uskon, että me kaikki haluamme puhdasta luontoa. Tahto muuttuu todeksi teoilla. Koko elämää ei tarvitse muuttaa, vaan pieni muutos päivittäin riittää. Kuten roska päivässä. Vähitellen teko muuttaa myös tekijöitä. Hienoa saada tulla osaksi yhteisöä."
(4.11.2021 ) Pääministeri mukana Roskaliikkeessä!
- Pääministeri Sanna Marin on vastaanottanut Roska päivässä -liikkeen kutsuni. Itse asiassa hän vastaanotti sen jo parisen vuotta sitten, mutta jäi miettimään kannustavaa lausetta, joita pyydän julkisuuden henkilöiltä. Sitten väliin tulivat hallituksen korona kiireet, nyt palasimme uudestaan asiaan, Tuula-Maria Ahonen kertoo.
"Se minkä kannat mukanasi luontoon, jaksat myös viedä takaisin. Pidetään yhdessä huolta arvokkaasta luonnostamme", Marin kirjoittaa.
Kuvaaja: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia.
(4.11.2021) Henkisesti valoisaa alkavaa marraskuuta!
Myös roskia keräämällä tuo valoa ja turvallisuutta yhteiskuntaan. Pimeään aikaan esimerkiksi liukkaat roskat voivat olla vaarallisia, varsinkin ikäihmisille.
(24.10.2021) Nyt on hyvä ajankohta Taskulamppu-Roskakävelyille!
Pimenevät illat tarjoavat uuden seikkailumahdollisuuden.
"Tehtiin eilen kolmen aikuisen ja yhden lapsen Taskulamppu-Roskakävely. Eräs äiti teki lapsensa kanssa jouluiltana yhteisen Taskulamppu-Roskakävelyn, se oli heille joulun parhaimpia kokemuksia", Tuula-Maria Ahonen kertoo.
(11.9.2020) Oulun roskapöntöt kaunistetaan yhteistyössä Roskaliikkeen kanssa
Oulun kaupunki palkkaa taiteilijoita maalaamaan roskapönttöjä. Tavoitteena kaunistaa ympäristöä ja kannustaa ihmisiä laittamaan roskat oikeaan paikkaan.
Roskapönttöjä sijoitetaan kaikille kaupungin suuralueille sekä lisäksi yleisimmin käytetyille alueille. Roskapönttöjen maalauksessa yhteistyössä ovat Oulun taiteilijaseura ja Roska päivässä -liike.
Kuvassa ensimmäinen kuvataiteilija Auli Suvanto-Salokantelen maalaama roskis Helsingissä.
- Sain silloin poikkeusluvan kaupungilta kahden kotimme läheisen roskiksen maalaamiseen, Tuula-Maria Ahonen kertoo.
(31.8.2021) Vuoden pakolaisnainen ja -mies mukana Roska päivässä -liikkeessä
- Haluan olla osana minua suurempaa muutosta. Sellaista muutosta, joka yhdistää meidät ihmisinä taustoista ja muista tekijöistä huolimatta. Sellaista jossa luontoa pidetään siistinä ja sitä arvostetaan, Vuoden pakolaisnainen Sara al Husaini kertoo.
- Olen erittäin kiitollinen siitä, että saan osallistua tähän tärkeään vaikutukseen. Ympäristöstä huolehtiminen on tärkeä lahja, jonka annamme lapsille ja tuleville sukupolville, sanoo Vuoden pakolaismies Ahmed Mesaedy.
(18.8.2021) Miniroskis-animaatioita jaettavaksi somessa ja viesteissä,
Alla linkeissä kolme lyhyttä ja kivaa animaatiota, kiitokset eteenpäin jakajille!
Roska päivässä -liikkeen jäsen animaattori Hanna-Mari Hotta on tehnyt kaksi suomenkielistä sekä englanninkielisen Miniroskis-animaation.
Suomenkieliset löytyvät täältä ja täältä.
Englanninkielinen animaatio täältä
Jaathan eteenpäin, että tärkeä sanoma tavoittaa oikeita ihmisiä?
(22.6.2021) Ennaltaehkäise metsäpaloja, lahjoita tupakoivalle miniroskis!
-Helteiden myötä maasto kuivuu ja metsäpalovaroitukset laajenevat vähitellen koko etelä- ja keskiosiin maata. Erityisesti maan etelä- ja itäosassa jopa merkittävien metsäpalojen riski kasvaa juhannusta kohden,varoittaa Ilmatieteen laitos.
Esimerkiksi diabeetikoiden koeliuskapurkit, jotka ovat heille roskia käytön jälkeen, ovat erittäin toimivia.Lääkepurkit ovat kaikki ilmatiiviitä, samoin filmipurkit, joita edelleen saa valokuvausliikkeistä. Helpoin tapa kaunistaa purkki on leikata lehdestä viehättävä kuva, ja päällystää se leveällä teipillä. Purkin voi myös maalata myrkyttömällä akryylimaalilla, tai voit keksiä aivan omia tapoja.
- Otan usein ulos lähtiessäni mukaan muutaman kaunistamani miniroskiksen, ja annan niitä vastaantulevalle tupakoivalle. Kohtaamisen hetket ovat yleensä molemminpuolisesti iloa tuottavia, kertoo Roska päivässä
-liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
Miniroskista voi käyttää vuosikausia, tumppi sammuu siinä parissa minuutissa.
(18.6.2021) Kotkan kaupunginjohtaja haastaa kaikki kotkalaiset mukaan Roska päivässä
-liikkeeseen!
Roska päivässä -liike haastaa 21-vuotisjuhlan kunniaksi mukaan kaupunginjohtajia ja pormestareita näyttämään ympäristöstä huolehtimisen mallia kaupunkilaisille. Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö tarttuu haasteeseen ja haastaa kaikki kotkalaiset osallistumaan.
â€Kaupunkistrategian mukaisesti Kotka haluaa olla niin kuntalaisilleen kuin turisteille ja muille vierailijoille upean elinympäristön kaupunki. Tätä voimme toteuttaa mm. muistamalla Roska päivässä -liikkeen idean. Suuret asiat lähtevät pienistä teoista. Kotka on kaunis ja se itsessään innoittaa pitämään elinympäristömme siistinäâ€, kaupunginjohtaja Sirviö muistuttaa.
(4.6.2021)Tuula-Maria Ahonen Radio Suomi Kemin haastateltavana
Haastattelu on otsikoitu Yle Areenassa: "Roska päivässä -liikkeen Tuula-Maria Ahonen on törmännyt luonnossa hämmästyttäviin roskiin, mutta yleisin on edelleen tumppi".
"Roska päivässä -liikkeen perustanut, torniolaislähtöinen Tuula-Maria Ahonen viettää vuotuisen maailman ympäristöpäivän miniroskiksia jakaen. Kyseessä on liikkeen masinoima tempaus, jossa pyritään vähentämään luonnosta sitä kaikkein yleisintä roskaa eli tupakan tumppeja. Kati Siponmaa jutteli Ahosen kanssa ympäristöpäivän aattona."
Kuuntele klippi
(28.5.2021) Ennaltaehkäise Maailman ympäristöpäivänä 5.6. maailman yleisin,
tulipaloja sytyttävä roska
Viime vuonna pelastuslaitokset saivat 2641 maastopalohälytysta. Näistä 421 oli saanut alkunsa roskien poltosta ja 193 tupakasta. Asuinrakennuksiin palohälytyksiä tuli 2682 kertaa, näistä 143 oli syttynyt tupakasta. Miniroskikset tekevät tärkeää ennaltaehkäisevää työtä!
Lauantaina 5.6. on Maailman ympäristöpäivä. Olemme perinteisesti järjestäneet silloin miniroskisten lahjoitustapahtumia, koska tumppi on maailman yleisin roska.
Voisitko koronaoloissa lahjoittaa päivän kunniaksi ainakin yhden miniroskiksen tupakoivalle?
Turku Ylen esittelyvideo miniroskiksista löytyy täältä.
(10.5.2021) Kemin kaupunginjohtaja haastaa kemiläiset mukaan Roskaliikkeeseen
Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen haastaa kemiläiset mukaan Roska päivässä -liikkeeseen.
â€Olen ottanut Roska päivässä -haasteen vastaan, lenkkipoluiltani löytämiäni roskia keräilen ja jätän lähimpään yleiseen roskakoriin. Tehdään yhdessä lähiympäristöstämme siistimpi – toivon, että mahdollisimman moni kemiläinen osallistuu haasteeseen."
(9.5.2021) Onnitteluja äideille ja Maan äideille,
jotka suojelemme Äiti Maata sinne kuulumattomilta roskilta!
(4.5.2021) Anna ilmainen, ympäristöä suojeleva, kestävä ja fiksu itse tuunattu Äitienpäivälahja!
Monet äidit tupakoivat, purevat purkkaa tai syövät makeisia. Roska päivässä -liikkeessä syntynyt ilmatiiviistä kierrätyspurkista tuunattava miniroskis palvelee heitä ja muitakin äitejä.
Jotkut äidit haluavat suojella lintuja hengenvaarallisilta juomatölkin klipseiltä. Miniroskis palvelee heitäkin. Purkkiin mahtuu lähes 30 juomatölkin klipsiä. Sisältö tyhjennetään metallinkeräysastiaan, kiertäähän metalli lähes ikuisesti.
Jos tuunaat miniroskiksen tupakoivalle, tarvitset ilmatiiviin purkin. Tuli tukahtuu hapen puutteessa nopeasti. Diabeetikoilta voi kysellä käytettyjä koeliuskapurkkeja, valokuvausliikkeestä saa ilmaiseksi filmipurkin. Kotoa voi löytyä lääke- ja maustepurkki. Muille käyttäjille sopii mikä tahansa taskuun mahtuva purkki.
Purkin voi kaunistaa esim. valokuvalla tai lehdestä leikatulla kauniilla kuvalla. Päälle laitetaan leveää teippiä, että miniroskis säilyy siistinä ja kauniina pitkään. Voit myös maalata purkin, tai kehittää jonkun oman tapasi tehdä lahjastasi äidille mieleinen. Olisi kiva kuulla uusista tuunaustekniikoista fb-sivullamme , mielellään kuvan kanssa.
Jos äitisi olisi jo edesmennyt, anna miniroskis Äiti Maata kunnioittaen lahjaksi mieluiten tupakoivalle. Onhan tumppi maailman yleisin, myrkyllinen ja tulipaloja sekä palokuolemia tuottava roska. Pienessä purkissa asuu suuri henki ja voima!
(28.4.2021) Kaksi ensimmäistä romania on vastaanottanut Roska päivässä -liikkeen kutsun
"Kiitos Tuula-Maria kun huomioit myös meidät romanit. Vähän on paljon ainakin silloin jos jokainen poimisi vaikkapa yhden roskan päivässä missä kulkeekaan. Kevään tullessa odotamme innolla vihreän ja vehreän kauden alkamista ja kaunista näkymää ei kukaan halua pilata roskilla, siksi minäkin olen mukana Roska päivässä -liikkeessä ja poimin roskia ja laitan ne oikeaan paikkaan. Ympäristöstä huolehtiminen ei maksa mikään, mutta se on kuin rahaa laittaisi pankkiin yhteiseen hyvään, lapsille ja aikuisille", kirjoittavat Romaniasiain neuvottelukunta/STM vs. pääsihteeri Janette K. Grönfors sekä nuorisotyöohjaaja ja romanityöohjaaja Jasmin Palm.
Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen kutsui heidät mukaan.
Kuvassa Jasmin Palm
(23.4.2021) Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen liittyi mukaan Roska päivässä -haasteeseen
â€Kevät paljastaa maasta talven aikana sinne kertyneet roskat. Erityisen paljon maasta löytyy maskeja. Roska päivässä -liike ei vaadi paljon. Jos jokainen meistä kerää poluilla vastaan tulevat roskat, yhteinen luonto pysyy puhtaana ja tarjoaa meille ja tuleville sukupolville iloa ja virkistystä. Emme ole saaneet luontoa perinnöksi menneiltä sukupolvilta, vaan lainaksi tulevilta sukupolvilta", Mari Leppänen sanoo.
(20.4.2021) Turun kaupunginjohtaja Minna Arve kutsuu turkulaisia huolenpitoon ympäristöstä
â€Roska päivässä -liike muistuttaa meitä kaikkia hienolla ja positiivisella tavalla pitämään ympäristöämme siistinä. Huolehditaan kaikki omasta asuinympäristöstämme keräämällä roskat oikeisiin paikkoihin, niin lisäämme yhdessä viihtyisyyttä ja suojelemme ympäristöä!", Turun kaupunginjohtaja Minna Arve kehottaa.
(16.4.2021) Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala haastaa kaikki oululaiset
â€Tehdään yhdessä Oulusta entistä siistimpi! Haastan kaikki oululaiset keräämään kevään ja kesän aikana yhden roskan päivässä ja pitämään puistot, polut ja pientareet puhtaina!", kirjoittaa Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala.
"Pidämme teidät ajan tasalla, kun tiedotamme kaupunkilaisille. Kiitokset tästä ja tsemppiä tärkeään työhönne!", Oulun kaupungin yhteyspäällikkö, kaupunginjohtajan erityisavustaja Karri Oikarinen toivottaa.
(1.4.2021) Presidentti Tarja Halosen tervehdys Roska päivässä -liikkeelle:
Onnea 21-vuotias Roska päivässä!
21 vuoden aikana liike saanut jo paljon aikaan. Se on saavuttanut ihmisiä joka mantereelta ja ennen kaikkea muistuttanut meitä pienten hyvien tekojen voimasta. Roska päivässä -liike kannustaa huolehtimaan yhteisestä hyvästä positiiviseen sanoman kautta. Riittävät roska ja -kierrätysastiat sekä kaunistetut keräysastiat tekevät ympäristöstä huolehtimisesta vaivatonta.
Viihtyisä ja turvallinen ympäristö edesauttaa meidän kaikkien hyvinvointia, mutta se on myös meidän jokaisen vastuulla. Siisti ympäristö myös ennaltaehkäisee roskaamista. Sen lisäksi, että huolehdimme omista jäljistämme, keräämällä yhden roskan päivässä voimme kannustaa kanssakulkijoita pitämään puistot, kadunvarret ja luonnon puhtaampana.
(30.3.2021) Hyvä arvoisa tupakoiva, purkanpurija ja karkkeja syövä!
Koronaoloissa tupakointi taitaa rauhoittaa lukuisia. Keräsimme aviomiehen kanssa ison pussin tumppeja matkalla lähikauppaan.
Tumppihan on myrkyllinen roska, jota pienet lapset, koiranpennut ja jotkut kehitysvammaiset voivat panna suuhunsa. Olen tavannut opettajaisän, joka vei lapsensa sairaalaan, kun tämä söi naapurin maahan heittämän tumpin.
Tupakoiville iloinen uutinen. Tumppiongelmaan on olemassa ilmainen, toimiva, kestävä ja vieläpä usein kotoa löytyvä ratkaisu. Nimittäin ilmatiivis, takin taskuun sopiva miniroskis. Kotoa voi löytyä maustepurkki, lääkepurkki, filmipurkki tai diabeetikon koeliuskapurkki. Miniroskis kestää käytössä vuosikausia. "Fiksu keksintö!" on tyypillisin kommentti miniroskiksista. Minin voi tuunata omaa silmää viehättäväksi, lisäämään käyttämisen iloa.
Miniroskis sopii myös purkan purijalle ja karkkeja syövälle, samoin nuuskaaville. Sinne voi kerätä myös linnuille vaarallisia juomatölkin klipsejä. Purkkiin mahtuu 29 klipsiä.
(28.3.2021) Vinyylitalo Oy tukee Roskaliikettä
Vinyylitalo Oy:n tuotteet on tehty kestämään aikaa eivätkä ne ole kertakäyttökulttuuria. Siksi Vinyylitalo on ottanut tavaksi tukea vuosittain yhdistystä tai liikettä joka edesauttaa puuhtaampaa luontoa ja elinympäristöä. Viime vuonna Vinyylitalo lahjoitti Itämerihaasteeseen ja tänä vuonna tuen saajaksi on valittu Roska Päivässä -liike.
Vinyylitalo lahjoittaa huhtikuun alusta alkaen vuoden 2021 huhtikuun alkuun saakka jokaisesta myydystä vinyyliaitametristä 5 senttiä ja taloverhousneliöstä myös 5 senttiä Roska päivässä -liikkeen toimintaan. Kampanjan arvioitu vuosituotto on noin 1000 euroa.
Roska päivässä -liike kiittää lämpimästi Vinyylitalo Oy:tä tuesta.
(7.3.2021) "Myötätuntoa maapalloa kohtaan"
"Sen minkä ihminen tekee maalle, hän tekee ennen pitkää itselleen ja toisille", tiesivät jo vanhat intiaanit.
Maata on roskattu voimallisesti ja vihapuheet ja korona ovat alkaneet levitä. Kaiken keskellä hetki, jolloin ihminen jättää roskan heittämättä tai kerää roskan, on rauhan ja rauhoittumisen hetki. Ihminen tarjoaa maalle kunnioitusta ja huolenpitoa.
"Meidän on muutettava asennoitumistamme maapalloa kohtaan, opittava tuntemaan myötätuntoa maapalloa kohtaan", sanoo artisti ja runoilija Emil Jensen.
Jos et vielä ole, tervetuloa mukaan sydämen ja omantunnon Roska päivässä -liikkeeseen!
(2.3.2021) Ruohonjuuren maaliskuun hyvistuote Roskaliikkeen hyväksi!
Ruohonjuuren maaliskuun hyvistuote on myynnissä Roskaliikkeen hyväksi! Tässä oiva tapa saada ekologisia puhdistuslappuja ja tukea samalla Roskaliikettä.
Bambusta (80%) ja puuvillasta (20%) tehdyt laput voi pestä ja käyttää uudelleen. Myydään kymmenen kappaleen paketeissa.
(16.2.2021) Kerrostalossa asuva, haluatko nauttia tumpittomasta lähiympäristöstä?
Tupakantumppihan on myrkyllinen, maailman yleisin roska. Pienet lapset, koiranpennut ja jotkut kehitysvammaiset voivat panna niitä suuhunsa. Huonosti sammutetetut tumpit aiheuttavat vuosittain tulipaloja ja palokuolemia. Onneksi voimme estää tätä.
Moni tupakoiva kärsii siitä, ettei hänellä ole turvallista paikkaa panna palava tumppi. Ilmatiivis miniroskis on vastaus tähän ongelmaan. Kaikissa kerrostaloissa on ilmoitustaulu. Olemme aloittaneet omasta kerrostalokodistamme, kuvassa.
Ensimmäinen vaihe on siis hankkia muutama ilmatiivis purkki, esim. diabeetikon koeliuskapurkki tai filmipurkki, joita edelleen saa valokuvausliikkeistä. Olen kysellyt diabeetikkojen purkkeja paikallisella fb-sivulla ja jopa saanut enemmän kuin olen pyytänyt.
Eräs lahjoittaja oli itse valmiiksi kaunistanut purkit, kuvassa. On ilo huomata, että miniroskispurkit vähentyvät pussista eikä pihalla ole tumppeja!
Purkin voi kaunistaa esim. niin, että leikkaa lehdestä kuvan ja panee leveän teipin päälle, jotta purkki pysyy siistinä. Lopuksi korona-aikana on hyvä pyyhkäistä purkit desinfiointiaineella. Kuvan tekstin voi tulostaa fb-sivumme tiedostoista.
Mitä enemmän tumppivapaita lähiympäristöjä, sitä laajemmaksi nämä leviävät. Aloitetaan oman kerrostalokotimme ilmoitustaululta!
(5.2.2021) Iloa tuottavia ja myös onnettomuuksia ennaltaehkäiseviä ystävänpäivälahjoja, ilmaiseksi ja kestävästi!
Miksi kuvan miniroskikset ovat tärkeitä tupakoiville? Viime vuonna huonosti sammutetut tai tumppaamattomat tumpit sytyttivät 193 maastopaloa. Ne sytyttivät myös 143 asuinrakennuspaloa.
Jos tupakoiva olisi pannut tumppinsa miniroskikseen, tumppi olisi sammunut parissa minuutissa ja onnettomuudelta, joita tapahtuu vuosittain, olisi vältytty. Miniroskiksista kannattaa todellakin kertoa ja niitä kannattaa lahjoittaa tupakoiville!
Ystävänpäivä on 14.2 , miniroskis on helppo tuunata, katso ohje
Purkki kannattaa varmuuden vuoksi ennen ja jälkeen tuunauksen pyyhkäistä desinfiointiaineella, vaikka tarttuvuus esineistä on heikko. "Koronavirus ei myöskään pärjännyt tavallisille puhdistusaineille kovin hyvin. Kun virus joutui tekemisiin erilaisten desinfiointiaineiden kanssa, kukistui se vain viidessä minuutissa", kertoo tiedelehti Lancet.
Tai vie purkit aurinkoon. "Auringon uv-säteily hyvin nopeasti tekee viruksen toimintakyvyttömäksiâ€, infektiotautien professori Tarja Sironen kertoo.
Turun Yle on tehnyt esittelyvideon miniroskiksesta.
(29.12.2020)Huolenpidon kulttuuria vuodelle 2021!
-Tarvitsemme huomioinnin, välittämisen ja huolenpidon care-kulttuuria ja etenkin sen mukaisia toimintatapoja, kirjoittivat Helsingin Sanomissa tulevaisuudentutkija Wilenius, psykologian professori Nyman ja teknologiayrittäjä Suni joku vuosi sitten. Roska päivässä -liike on juuri tätä.
Tutkijoiden mukaan Roskaliike on myös systeemiälykäs liike, johtaa muihinkin ympäristöä ja ihmisiä kunnioittaviin tekoihin. Tervetuloa mukaan sydämen ja omantunnon liikkeeseemme!
(11.11.2020) Miniroskiksille Palosuojelurahaston innovaatiopalkinnon 2020 kunniamaininta
Tuula-Maria Ahonen kävi pokkaamassa Palosuojelurahaston innovaatiopalkinnon 2020 kunniamaininnan Roska päivässä -liikkeen miniroskiksista.
Yleensä palkitut ovat olleet pääasiassa alan sisältä, mutta miniroskis sai kunniamaininnan ulkopuolisena innovaationa, "koska sillä on yhteiskunnallista merkitystä asunto-, maasto- ja ruohikkopalojen ennaltaehkäisyn ja suorastaan torjunnan kannalta. Aivan upea ja ansaittu kunniamaininta", kuten Pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka totesi palkintojenjakotilaisuudessa Sisäministeriössä.
Palosuojelurahaston hallituksen puheenjohtaja Päivi Nerg totesi, että palkitut ovat käyneet moniportaisen valintaprosessin, jossa ehdokkaat on syynätty läpi tosi tarkasti.
(30.10.2020) Luokanopettaja-lehdessä Roska päivässä -laulun sanat
Luokanopettaja-lehti julkaisee musiikkipainoitteisen Pakilan ala-asteen rehtorin Riitta Töyrylän tekemän sanoituksen Roska päivässä -lauluun.
Laulu sopii mieltä piristävään hyräilyyn tai yhteiseen lauluun myös aikuisille, vaikkapa Roskakävelylle.
Roska päivässä -laulu (sanat: rehtori Riitta Töyrylä,
sävel: Saku Sammakko)
1. Roskanko heittelet pihalle? Kysyn vaan, kysyn vaan
Roskanko heittelet kadulle? Kysyn taas, kysyn taas
Nurmelle heitätkö roskasi,
vaikka roskis on ihan vieressäsi?
Kysyn vaan, kysyn taas, aina vaan.
Jos jokainen roskansa korjais pois. Aina vaan, aina vaan
Jos jokainen jälkensä siivoais. Aina vaan, aina vaan
Jos jokainen älliä käyttäisi
niin puhtaampi olisi luontosi
Tosi on, tosi on, tosi on.
Roskitta luonto kaunis on. Jep jep, jep jep
Puhtaana luonto kaunis on. Tosiaan, tosiaan
Siistinä maailma kaunis on
Siitä vastuu on kaikilla suunnaton
Aina vaan, aina vaan, AINIAAN!
Ruotsinkielinen versio: Carina Nordman
Ett rosk om dagen
Kastar du rosket på gården du?
Är det sÃ¥, är det sÃ¥?
Kastar du rosket på gatan du?
Är det sant, är det sant?
Kastar du rosket pÃ¥ gräset du, fastän roskisen sku vara nära nu?
Är det sant, är det sÃ¥, faktiskt sÃ¥?
Om alla sku städa efter sig
Det är sÃ¥, det är sÃ¥
Och plocka opp varenda grej
Det är sant, det är sant
Om vi alla sku tänka efter mer, sku naturen va mycket mera ren
Det är sÃ¥, det är sant, riktigt sant
Vi ska alla tänka pÃ¥ miljön
Det är sÃ¥, det är sÃ¥
För utan rosk är naturen skön
Det är sant, det är sant
Ansvaret är bÃ¥de ditt och mitt, sÃ¥ att jorden av alla rosk blir kvitt
Det är sÃ¥, det är sant, riktigt sant!
(26.10.2020) Kutsu ja toivoa antava kuva uhkaavina aikoina
- Tänä koettelevana aikana jaan kanssanne Roska päivässä -liikkeen jäsenen, valokuvaaja Pekka Vallilan toivoa antavan kuvan. Esitän myös kutsun sydämen ja omantunnon liikkeesemme. Me teemme joka päivä ympäristöstä siistimmän, turvallisemman ja kauniimman keräämällä roskia, suojaten oman kätemme kotoa löytyvällä muovipussilla tai roskapihdeillä. Pieni tekomme herättää usein näkijöissä toivon tunteita. Kaiken keskellä yhteistä välittämistä ja huolenpitoa on. Tervetuloa mukaan, ellet jo olekin, Tuula-Maria Ahonen toivottaa.
(4.10.2020) Tuula-Maria Ahosen Blogi Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä (YP-lehti):
Miksi Roska päivässä -liike on saavuttanut korkean 20 vuoden iän?
â€Kansalaisliikkeet kestävät korkeintaan kolme vuotta. Sen jälkeen vetäjän takki on tyhjäâ€, totesi YP-lehden päätoimittaja Matti Virtanen vuonna 2000. Nyt Roska päivässä -liikkeen 20-vuotisjuhlavuonna voisi pohtia, miksi liike voi hyvin ja kasvaa kaiken aikaa...
Lue blogi kokonaisuudessaan täältä
(9.9.2020) Miniroskiksia kirjastoihin
Veimme Vallilan kirjastoon miniroskisia. Heti paikalle tuli hyvin ilahtunut vastaanottaja, joka antaa miniroskiksen lahjaksi tupakoivalle siskolleen. Kirjastossa on virkailijoiden takana laatikko, johon voi palauttaa käytettyjä koeliuskapurkkeja, jotka käymme noutamassa kierrätykseen.
Miniroskiksia on tarjolla myös muissa kirjastoissa, esimerkiksi Pohjois-Haagassa ja muualla Suomessa.
Jos sinulla on käytettyjä koeliuskapurkkeja, filmipurkkeja, vitamiini- tai muita ilmatiiviitä pilleripurkkeja, pistä ne miniroskiskäyttöön kotikirjastosi kautta! Kirjastoissa suhtaudutaan kyllä positiivisesti käytännön ympäristönsuojeluun.
Roska päivässä liikkeen facebook-sivuilla on valmiita kylttipohjia tulostettavaksi Tiedostot-linkin takana.
(22.8.2020) Ilahduttavan nopeaa reagointia!
- Kutsuin eilen YK:n ystävien johtotiimin puheenjohtajan, professori Helena Rannan mukaan Roska päivässä -liikkeeseemme, myös lahjoittamaan miniroskiksen. Hän on Lapissa lomailemassa, mutta tästä huolimatta vastasi erittäin nopeasti, kertoen tuunaavansa tupakoivalle ystävättärelleen miniroskiksen vitamiinipurkista, Tuula-Maria Ahonen kertoo.
- Palaan syyskuun alussa etelään ja ensimmäinen viikko menee työn merkeissä. Sitten pääsen tuunaamaan miniroskista. Kotona käyn uimassa aamuisin ja kerään rannalta säännöllisesti tupakantumppeja, Helena Ranta kertoo.
Tulemme saamaan kuvan hänen tuunaamastaan miniroskiksesta.
- Muutos lähtee teoista, Helena Ranta on syvästi oivaltanut pitkän uransa aikana.
(29.7.2020) Roska päivässä -liikkeen 20-vuotisjuhlahaaste kaikille jäsenilleen ja ystävilleen
Kuten tiedämme, tupakantumppi on maailman yleisin ja myrkyllinen roska.
- Harvemmat tietävät, että Roska päivässä -liikkeessä on syntynyt kestävän kehityksen ratkaisu tumppiongelmaan: Miniroskis on ilmatiiviistä kierrätyspurkista tuunattava ilmainen, turvallisesti tumpin sammuttava, taskussa mukana kulkeva, vuosikausia kestävä sekä myös kaunis ympäristönsuojeluesine, toteaa Tuula-Maria Ahonen.
"Fiksu keksintö!" on käyttäjien jatkuva palaute.
- Haastan kaikki Roska päivässä -liikkeen jäsenet ja ystävät lahjoittamaan tämän vuoden aikana ainakin yhden miniroskiksen tupakoivalle, purkkaa purevalle tai makeisia syövälle tutulle tai tuntemattomalle. Yleensä aina ihmiset ilahtuvat yllätyslahjasta.
- Olen nähnyt kavereilla miniroskiksia ja kyllä haluan itsekin, ilahtui kuvassa oleva vallilalainen mies, joka sai miniroskiksen Tuula-Maria Ahoselta.
"Wautsi! Nyt on HIENO kampanja, todellisia tekoja voivottelujen sijaan. Arvostan, kiitos kun jaoit tämän. En ollut tällaisesta kuullutkaan", kommentoi Merja Ylihärsilä facebookissa.
"En olisi pari kuukautta sitten uskonut, että Suomessa asuu näin paljon fiksuja, tumppeja kerääviä ihmisiä? Ja lisää kerääjiä tulee koko ajan. On mahtavaa yhdessä tehdä konkreettisia tekoja tumpittoman kotiseudun, Suomen, ehkä jopa maailman hyväksi, tai ainakin sitä tavoitellen. Toivottavasti miniroskikset saavat niille kuuluvan arvon ja tieto niistä leviää", Anu O. Harju kirjoittaa.
"Kiitos! On ilo ja kunnia saada olla mukana! Olen yläkoulun opettaja Raumalla ja koulumme hakee EU-projektiin, jossa aiheena on vesi, ja sen yhtenä näkökulmana merten ja järvien tila. Tämä kuulostaa mielenkiintoiselta ja ehkä hieman erilaiselta tavalta työstää aihetta ensi syksynä oppilaiden kanssa. Päästiin projektiin tai ei", kirjoittaa Johanna Koukkari facebookissa.
Miniroskiksen voi myös panna esimerkiksi puistonpenkille infolapun kanssa tai pyytää kirjastolta lupa viedä sinne miniroskiksia. Näitä lupia on jo saatu Helsingissä.
Katso Yle Turun tekemä hieno infovideo miniroskiksista klikkaamalla miniroskiskuvaa alla
Katso tarkempi miniroskisohje kotisivultamme.
Infolapun voi tulostaa facebook-sivultamme Tiedostot-linkin kautta.
(4.6.2020) Maailman ympäristöpäivänä 5.6. Roska päivässä -liike kutsuu itsensä kohtaamisiin ja ilmaisten lahjojen antamiseen
- Jotkut oppivat roskaamaan jo lapsina vanhempien näyttämän esimerkin mukaisesti. Toiset oppivat roskaamisen taidon koulussa vanhempien oppilaiden esimerkin johdolla, toteaa Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja ja sosiaalipsykologi Tuula-Maria Ahonen.
Ahosen mukaan viimeistään aikuisena ihminen voi esittää itselleen kysymyksen, haluaako hän jatkaa oppimaansa tapaa. Tai haluaako valita itseään ja ympäristöä kunnioittavamman tavan. Roska päivässä -liikkeen jäsenet lopettavat oman mahdollisen roskaamisensa ja keräävät päivittäin tai aina sopivan hetken tullen ainakin yhden roskan. Useimmat innostuvat keräämään enemmänkin.
Liikkeen jäsenet myös ennaltaehkäisevät roskaamista toimivin tavoin. Liikkeessä syntynyt miniroskis-keksintö ennaltaehkäisee oman suun roskia. Sinne voi panna tumpin palavana,samoin nuuskan, purukumin tai makeispaperit. Miniroskis tuunataan ilmatiiviistä purkista. Valokuvausliikkeistä saa ilmaiseksi filmipurkkeja, jotka kestävät käytössä vuosikausia. Diabeetikkotutulta voi pyytää koeliuskapurkin, joka muuten menee roskiin.
Tänä kesänä helsinkiläisiltä puistonpenkeiltä voi löytää miniroskiksia infolapun kanssa. Ahonen haluaa rohkaista suomalaisia kautta maan tarttumaan palkitsevaan roskien ennaltaehkäisyyn. Lukuisat tupakoivat ilahtuvat yllätysminiroskiksista, he ovat kaivanneet ratkaisua tumppiongelmaansa.
Roska päivässä -liikkeessä on jo vuosien kokemus siitä, että kiittäväksi kaunistettuja roskapönttöjä käytetään paljon mieluummin kuin tavallisia.
- Ruusuroskiksemme edestä ei löydy koskaan roskia, Ahonen kertoo. Liikkeen jäsenet pyytävät aina luvat roskapönttöjen kaunistamisiin.
- Etsimme ja löydämme erilaisia positiivisia tapoja vaikuttaa. Lahtelainen nuortenkirjailija Kalle Veirto aikoo panna roska päivässä -hahmon ensi vuonna ilmestyvään Henkka ja Kivimutka ja Tamppi et Kekkonen -nuortenkirjaan. Äskettäin liikkeeseen innostuneesti liittynyt ruotsalainen nuortenkirjailija Camilla Dahlson pitää myös mahdollisena, että liike tulee esiin jollakin tavoin hänen kirjassaan, Ahonen kertoo.
(12.5.2020) Suomalainen sivistysliike
Tänään on J.V. Snellmanin ja suomalaisuuden päivä. "Sivistyksessä on pienen kansan turva", sanoi valtiomies Snellman.
Roskaliike on sivistysliike, nostamme ympäristön kunnioittamista uudelle tasolle esimerkillämme, kauniiksi tuunatuilla kierrätyspurkki miniroskiksillamme ja kaunistetuilla, kiittävillä roskapöntöillämme.
(10.5.2020) Luontoäiti kiittää kaikkia Roska päivässä -liikkeen jäseniä!
(1.5.2020) Hyvää toukokuuta! Saamme jatkuvasti uusia jäseniä!
Facebook-sivullemme on tullut vuoden alusta lähtien koko ajan uusia jäseniä. Tervetuloa itsekin mukaan!
Jollet ole tai halua tulla mukaan facebookiin, voit seurata keskustelua,linkki myös vasemmalla ylhäällä.
(26.3.2020) Myös Sisämiministeriön pelastusosasto suosittaa
Haluatko ehkäistä tuhoisia tulipaloja lahjoittamalla miniroskiksen tupakoivalle?
Suuria, pahoja, yksilölle tai yhteiskunnalle kalliiksi tulevia tapahtumia voi ennaltaehkäistä pienellä ilmaisella ja helpolla teolla: katso miniroskiksen tuunausohje.
- Tupakka on edelleen yleisin kohtalokkaan tulipalon syttymissyy. Viime vuoden 49 palokuolemassa yhdeksän ihmistä kuoli savukkeen sytyttämästä palossa ja 62 loukkaantui, toteaa sisäministeriön pelastusylitarkastaja Jari Lepistö.
Pelastustoimen tilastoseurannan mukaan tupakka oli syttymissyynä viime vuonna 185 tulipalossa. Paloissa tuhoutuneen omaisuuden arvoksi on määritelty noin 3,9 miljoonaa euroa.
Ilmatiiviistä purkista tuunattavaan miniroskikseen tumpin voi panna palavanakin. Myrkyllinen tupakantumppi on Suomen ja maailman yleisin roska, joka on myös lapsille ja eläimille vaarallinen.
Sisäministeriön pelastusosaston mukaan tumppi sammuu miniroskiksessa paloturvallisesti. Miniroskis tyhjennetään sekajätteeseen, kun on varmistettu ensin, etteivät tupakantumpit enää käryä. Purkki kestää käytössä yli 10 vuotta.
Pelastusylitarkastaja Jari Lepistö tulee informoimaan pelastuslaitoksia miniroskiksista sekä kirjoittaa blogin aiheesta. Miniroskisten käytöstä tehdään myös video.
Tupakoimaton voi käyttää miniroskista purkka- ja/tai karkkipaperiroskiksena. Miniroskiksen käyttö on vanhempien mukaan tärkeää ympäristökasvatusta lapsille. Minkä pienenä oppii, sen aikuisena taitaa.
(26.3.2020) Kevätkutsu miniroskisten jakamiseen
Terveisiä lähes roskattomalta kevään alku -kävelyltämme!
Kohti siistimpää ja sivistyneempää tulevaisuutta: kutsun kaikkia Roskaliikkeen jäseniä tuunaamaan purkkaa purevalle/ tupakoivalle/ karkkeja syövälle perheenjäsenelle/kaverille tai tutulle lahjaksi miniroskiksen.
Purkki ja tuunaustarpeet voivat hyvinkin löytyä kotoa. Purkalle ja karkkipapereille ei tarvita ilmatiivistä purkkia, kuten tumpeille.
Katso ohje täältä!
(13.3.2020) Suojaa kätesi korona-aikana roskia kerätessäsi:
Suojaa kätesi korona-aikaan käyttämällä roskapihtejä. Roskapihdit voi ostaa halpaan hintaan tai voit kysyä kaupungilta/ kunnalta pihtejä omaksi tai lainaksi. Nyt kun Roska päivässä -liike täyttää 20 vuotta, olisi hieno teko kaupungilta/kunnalta antaa roskapihtejä Roskaliikkeen jäsenille. Mehän pidämme yhteisestä ympäristöstä huolta ympärivuotisesti.
Minkälainen ohjeistus Helsingin kaupungilla on roskia kerääville työntekijöille? Kysyimme Staran viestintäsuunnittelija Kirsikka Mattilalta.
- Olin yhteydessä kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtajaan Ville Alatyppöön. Hänen mukaansa Staran työt jatkuvat normaalisti, eikä työntekijöille annettuihin ohjeistuksiin ole tehty muutoksia. Ahkeran käsienpesun merkitystä toki korostetaan, Mattila kertoo.
Kaupungin katujen hoitajat keräävät normaaliin tapaan roskat pihdeillä suoraan roskapussiin tms. astiaan.
- Roskissa voinee ihan normaalistikin olla vältettäviä partikkeleita, mahdollisesti esimerkiksi influenssaviruksia. Staran tiedossa ei ole siis, että tartuntavaara olisi roskia poimiessa kasvanut. Alatyppö kertoi myös, että he eivät ole saanut terveysviranomaisilta uusia ohjeita tähän työhön. Uusia ohjeistuksia ole otettu käyttöön myöskään muissa kaupungeissa, Mattila kertoo.
(10.1.2020) Ympäristöministeri: "Roska päivässä on pieni arjen askare ja valtavan vaikuttava teko"
Ympäristöministeri Krista Mikkonen on ollut mukana Roska päivässä -liikkeessä jo pidempään. Tuula-Maria Ahonen vieraili viime syksynä ympäristöministeriössä ja vei tuliaisina ministerille miniroskiksia.
- Pidetään luonto ja ympäristö yhdessä siisteinä. Roska päivässä on pieni arjen askare ja valtavan vaikuttava teko, jos kaikki osallistuvat", Krista Mikkonen sanoo.
Otetaan tästä koppi 20-vuotisjuhlavuotemme kunniaksi ja kutsutaan ainakin yksi kaveri mukaan, ellei sitten enemmänkin?
(1.1.2020) Roska päivässä -liike täyttää 20 vuotta tänä vuonna!
- Paljon kiitoksia kaikille, eri vaiheessa mukaan tulleille! Lämpimiä kädenpuristuksia ja halauksia teille kaikille, jokapäiväisen ympäristöstä välittämisen kunniaksi, kiittää liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
- Kun aloitimme liikkeen yhdessä 9-vuotiaan Iisa- ja 12-vuotiaan Ilona-tyttäreni kanssa, en ikinä olisi osannut kuvitella tulevaa. "Tästä liikkeestä pitää tehdä maailmanlaajuinen", oivalsi sen sijaan Iisa jo heti alussa. Siksi kotisivumme löytyy nykyisin 23 kielellä. Ja siksi logossamme on eri värisiä käsiä.
- Tänä vuonna facebook-ryhmäämme on liittynyt joka päivä uusia ihmisiä. Tätä kirjoittaessani fb-ryhmässä on 6177 jäsentä. Facebookin ulkopuolella jäseniä on hyvin paljon. Kutsun Roskaliikkeen perustajana myös arvostettuja ja tunnettuja ihmisiä mukaan liikkeseeemme, tulemme kertomaan heistä kuvan ja sitaatin kanssa. Esitetään kaikki erilaisia kutsuja sydämen ja omantunnon liikkeeseemme. Jäsenrekisteriähän ei ole, eikä tarvitse olla facebookissa. Mutta uusista jäsenistä olisi kiva kuulla fb-sivullamme ainahan teistä saa uutta voimaa, eli Tervetuloa kaikkein uusimmat!
Logomme on suunnitellut Roskaliikkeen jäsen Tero Pajunen, parhaat kiitokset!
(26.12.2019) Maailmallakin hyvin tunnettu elokuvaohjaaja Mika Kaurismäki on mukana Roskaliikkeessä.
- Roskaaminen ei pelkästään ole rumaa, vaan se myös tuhoaa luontoa, sillä roskat päätyvät yleensä aina tavalla tai toisella luontoon ja kuormittavat sitä entisestään. Älkäämme siis roskatko, jos haluamme planeettamme säilyvän hengissä tulevillekin sukupolville, Mika sanoo.
Hänen poikansa suunnittelee yhdessä koulukavereidensa kanssa omaa roskaprojektiaan siivoamalla Helsingin Kampissa Kolmiopuiston ja Köydenpunojan puiston.
(21.12.2019) Virkistävän hyvää joulunaikaa!
- Metsä muun muassa tutkimusten ja omien kokemustenkin mukaan virkistää. Ja mieli kirkastuu, kun kunnioittaa ympäristöä keräämällä ainakin yhden roskan, sanoo Tuula-Maria Ahonen.
(19.12.2019) Suomi-Seura haluaa viedä miniroskikset pitkin maailmaa oleviin Suomi-kouluihin
- Terveisiä Suomi-Seuran todella kivasta Miniroskis-työpajasta! Erityisen kivaa minusta on aina se, että ihmiset paitsi tekevät miniroskiksia, haluavat viedä asiaa myös eteenpäin. Suomi-Seura haluaa viedä asiaa eteenpäin pitkin maailmaa olevissa Suomi-kouluissa. Suomi on tässäkin asiassa edelläkävijä, Tuula-Maria Ahonen kertoo vierailustaan.
(10.12.2019) Yhdeksän uuden hallituksen jäsentä mukana
Roska päivässä -liikkeessä
- Esitän kutsun muillekin, kunhan ehtivät asettua uuteen työhönsä. Ajankohtaissivultamme löytyy muutaman uuden ministerin perustelut, sanoo Tuula-Maria Ahonen.
(6.12.2019) Hyvää itsenäisyyspäivää!
- Saimme itsenäisyyden suurten kärsimysten kautta. Nykyisin liian monille oman nautinnon kuplassa eläville konkreettinen maamme on henkilökohtainen roskapönttö, Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen toteaa.
- Kutsun Roska päivässä -liikkeen perustajana kaikki kynnelle kykenevät suomalaiset osoittamaan kunnioitusta itsenäiselle Suomelle keräämällä ainakin yhden roskan, mielellään niin, että muut näkevät. Kunnioittavaa tapaa on hyvä myös jatkaa. Jos tapana on ollut heittää roskat maahan, pyydän oikean roskapöntön käyttöä.
Parhaat kiitokset kaikille, joiden elämäntapaan kuuluu ympäristön kunnioitus ja huolenpito!
(1.12.2019) Hyvää alkanutta joulukuuta!
Anna ilmainen ja kaikissa suhteissa erittäin hyvä pikkujoulu-/ joululahja!
Miniroskis (joka tuunataan kierrätyspurkista) on ilmainen, hyvä, kaunis, turvallisuutta tuottava ja kestävä pikkujoululahja sekä lapsille että aikuisille. Miniin voi panna tumpit palavina, purkat, makeispaperit ja linnuille vaaralliset juomatölkin klipsit.
Tyhjennä klipsit metalliroskikseen. "Fiksu keksintö!" on käyttäjien jatkuva palaute.
Tupakoivan miniroskikseen tarvitaan ilmatiivis purkki (esim. filmipurkki tai diabeetikon koeliuskapurkki). Makeis ja -purkkaroskille riittää mikä tahansa taskuun sopiva purkki.
(12.11.2019) Acatiimi-lehdessä juttu Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen Miniroskis-työpajasta
Uusimmassa Acatiimi-lehdessä on Tuula-Maria Ahosen artikkeli Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen Miniroskis-työpajasta. Acatiimi on professorien, tieteentekijöiden ja yliopistojen opetusalan lehti.
- Mainitsen jutussa, että teimme projektitutkija Susanne Hallbergin kanssa Roskakävelyn yliopiston alueella ennen työpajaa. Acatiimi-lehdessä ei ole koskaan ennen puhuttu Roskaliikkeestä, Roskakävelystä eikä myöskään Miniroskis-työpajasta! Näin se maailma muuttuu, kun sitä muutetaan,tuula-Maria kertoo.
(5.11.2019) Ruohonjuuren marraskuun Hyvistuotteen tuotto Roskaliikkeelle!
Ruohonjuuri lahjoitaa Biokia -sarjan Keltaisen Marjajauhemixin koko marraskuun kampanjan tuoton Roska Päivässä -liikkeelle.
"Roska päivässä -liike on arkipäiväisen aktiivisuuden muoto. Roska päivässä -liikkeen jäsenet pyrkivät keräämään päivittäin ainakin yhden roskan, yleensä omasta arkiympäristöstään. Psykologisena perusteluna toiminnalle on havainto, että siistiä ympäristöä ei roskata niin herkästi kuin valmiiksi sotkuista. Roskien keruuseen liittyy lisäksi ajatus, että myös muut ihmiset ovat arvokkaita ja ansaitsevat siistin ja puhtaan ympäristön", Ruohonjuuren facebook-sivuilla todetaan.
(31.10.2019) Kunta- ja omistajaohjausministeri mukaan Roskaliikkeeseen!
Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero on vastaanottanut Tuula-Maria Ahosen esittämän kutsun Roska päivässä -liikkeeseen.
"On yhtä helppoa siivota kuin sotkea, miksi et siis siivoaisi", Paatero kommentoi.
- Sirpa Paatero esittää hyvän kysymyksen. Voisi jatkaa, että roskien kerääjä saa terveellisen pienen liikunnan kumartuessaan, siinä missä roskien heittäjä tämän menettää. Uusin liikuntatutkimus painottaa hyvin pienenkin liikunnan terveysmerkitystä, Tuula-Maria Ahonen toteaa.
(20.10.2019) Opiskelijat innostuivat ensimmäisestä yliopiston Miniroskis-työpajasta Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella
Itä-Suomen yliopiston kestävän kehityksen neuvottelukunta haastoi yliopiston opiskelijat ja henkilökunnan mukaan Roska päivässä -liikkeeseen kesäkuussa.
- Vierailin liikkeen perustajana Kuopion kampuksella lokakuussa ja pidimme yhdessä henkilöstön kehittämispäällikö Marketta Rantaman ja projektitutkija Susanne Susanne Hallbergin kanssa Miniroskis-työpajan, Tuula-Maria Ahonen kertoo.
-Teimme yliopiston ympäristössä myös Roskakävelyn Susannen kanssa ennen työpajaa, Tuula-Maria sanoo.
– Haluamme, että UEFin kampusalueet ovat siistejä ja että siisteys leviää kauttamme muuallekin. Siisti ympäristö viestii yliopiston kestävän kehityksen arvoista ja ennaltaehkäisee roskaamista. On tärkeää, että jokainen yliopistoyhteisöön kuuluva voi tehdä myös pieniä ympäristötekoja ja välittää näin toisista ihmisistä ja luonnosta. Roska päivässä -liike tarjoaa tähän matalan kynnyksen toimintamalleja, Marketta Rantama toteaa.
Itä-Suomen yliopiston kestävän kehityksen neuvottelukunta haastaa Aalto-yliopiston vastaavan toimielimen toteuttamaan Roska päivässä -liikkeen toimintaperiaatteita omilla kampuksillaan.
(14.10.2019) Kuopion kaupunginjohtaja vastaanotti Roska päivässä -liikkeen kutsun
Tuula-Maria Ahonen kutsui Kuopion kaupunginjohtajan Jarmo Pirhosen mukaan Roska päivässä -liikkeeseen.
Kaupunginjohtaja kiittää häntä viestistä ja hienosta panoksesta ympäristön siisteyteen sekä ottaa kutsun vastaan.
"Roskaton raitti, pussiton puisto – asukas viihtyy, ympäristö kiittää", kaupunginjohtaja kommentoi viestissään".
(24.9.2019) Eurooppaministeri tarttuu ilomielin Roska päivässä -liikkeen haasteeseen
Ympäristöasiat ovat Eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselle tärkeä teema ja hän tarttuu ilomielin Tuula-Maria Ahosen esittämään haasteeseen.
"Nappaa, älä nakkaa. Roskan kerääminen päivässä vie vain hetken, mutta parhaimmillaan teon vaikutus näkyy tuhansien vuosien päähän", Tuppurainen kannustaa kaikkia.
Kuva: Laura Kotila/valtioneuvoston kanslia
(19.9.2019) Työministeri mukaan Roskaliikkeeseen
Työministeri Timo Harakka on vastaanottanut Tuula-Maria Ahosen Roska päivässä -liike -kutsun.
"Teemme yhdessä työtä taataksemme seuraaville polville paremman planeetan", Harakka innostaa kaikkia yhteiseen välittämiseen kotimaamme luonnosta ja ympäristöstä.
(9.9.2019) Sisäministeri Maria Ohisalo on vastaanottanut Roska päivässä -liikkeen
kutsun
Tuula-Maria Ahonen on lähettänyt lähestyvän Roskaliikkeen 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kutsut kaikille Suomen ministereille. Kaksi presidenttiähän on jo mukana näyttämässä mitä tärkeintä esimerkkiä Suomen kansalle.
Ensimmäisenä kutsun on vastaanottanut sisäministeri Maria Ohisalo.
â€Luonto ja ilmasto ovat kaiken perusta, kohdellaan niitä sen mukaisesti", Ohisalo sanoo.
(2.9.2019) Miniroskistyöpaja Ylöjärvellä lauantaina 7.9.
Järjestämme Miniroskistyöpajan Ylöjärven kaupunginkirjastolla lauantaina 7.9. klo 13-14.30 (Koivumäentie 2).
Miniroskikseen voit laittaa tupakantumpit, nuuskat, karkkipaperit tai muut oman suun roskat. Tupakantumpit sammuvat hetkessä ilmatiiviissä purkissa, joka sulkee myös hajut sisäänsä. Miniroskis tyhjennetään aina tarvittaessa isompaan roskikseen ja purkki kestää käytössä vuosikausia. Tekniikka on helppo ja lopputulos kaunis. Usein miniroskiksia tehdään myös lahjoiksi, varsinkin tupakoiville.
Paja on maksuton, tervetuloa!
(26.8.2019) Miniroskispaja Suomen luonnon päivänä 31.8.
Entressen kirjastossa Espoossa
Suomen luonnon päivänä 31.8. Roska päivässä -liikkeen miniroskistyöpajassa Entressen kirjastossa (Siltakatu 11, Espoon keskus) tuunataan ilmatiiviistä kierrätyspurkeista eli diabeetikkojen koeliuskapurkeista omaa silmää miellyttäviä miniroskiksia. Työpaja sopii sekä aikuisille, nuorille että lapsille.
Miniroskikseen voit laittaa tupakantumpit, nuuskat, karkkipaperit tai muut oman suun roskat. Tupakantumpit sammuvat hetkessä ilmatiiviissä purkissa, joka sulkee myös hajut sisäänsä. Miniroskis tyhjennetään aina tarvittaessa isompaan roskikseen ja purkki kestää käytössä vuosikausia. Eri ikäiset ihmiset viehättyvät helposta tekniikasta ja kauniista lopputuloksesta, usein miniroskiksia tehdään myös lahjoiksi, varsinkin tupakoiville.
Työpajaan voi tuoda myös omia koeliuskapurkkeja
(18.8.2019) Vihaan heittää tumppeja maahan!
- Minä vihaan heittää tumppeja maahan, sanoi toistaiseksi vielä tupakoiva luokanopettajaksi opiskeleva Paula, joka teki itselleen hienon miniroskiksen Pasilan miniroskispajassa.
- Mikä ihana terve reaktio tumppien heittämiseen! Joiltakinhan tumppi vain putoaa pois kädestä, kuten eräs Roskaliikkeen jäsen kerran osuvasti sanoi. Rohkaisen lahjoittamaan miniroskiksia, monet muutkaan tupakoivat eivät halua heittää tumppeja ympäristöön, Tuula-Maria Ahonen kommentoi.
(12.8.2019) Miniroskistyöpaja Pasilan kirjastossa lauantaina 17.8.2019
Tervetuloa Miniroskistyöpajaan Pasilan kirjastoon lauantaina klo 13-15!
Miniroskistyöpajassa tuunataan ilmatiiviistä kierrätyspurkeista, eli diabeetikkojen koeliuskapurkeista omaa silmää miellyttäviä miniroskiksia.
Työpaja sopii sekä aikuisille, nuorille että lapsille. Miniroskikseen voi panna maailman yleisimmän roskan, tupakantumpin, palavana. Purkki kestää vuosia. Miniroskikseen sopivat myös purukumit ja karkkipaperit.
Eri ikäiset ihmiset viehättyvät helposta tekniikasta ja kauniista lopputuloksesta, usein miniroskiksia tehdään myös lahjoiksi, varsinkin tupakoiville. Työpajaan voi tuoda myös omia koeliuskapurkkeja.
(1.8.2019) Pieni lapsi näyttää roskat uudessa valossa
"Nyt pienen lapsen kanssa roskat näyttäytyvät ihan uudessa valossa. Esimerkiksi meidän vauva on jo muutaman kerran yrittänyt ottaa ja tunkea suuhunsa tupakantumppeja", kirjoittaa Leo.
- Itse olen tavannut pienten lasten äitejä, jotka juoksevat yksivuotiaansa perässä, kun tämä yrittää panna tumppeja suuhunsa. Yksi tärkeä syy käyttää miniroskista ja kerätä tumppeja pois! Onneksi on miniroskikset ja onneksi me keräämme, emmekä vain voivottele, Tuula-Maria Ahonen kertoo.
(30.7.2019) Koiraroskis kiittää entistäkin iloisemmin!
- Kuvataiteilija Auli Suvanto-Salokannel maalasi pyynnöstäni kaksi kotimme läheistä roskista seitsemän kahdeksan vuotta sitten. Keräsin paikallisilta kauppiailta maalirahat. Roskiksia on käytetty ahkerasti ja ne ovat pysyneet siisteinä. Nyt aika äskettäin joku oli töhrinyt koiraroskista, Auli kävi eilen uudistamassa roskiksen, Tuula-Maria Ahonen kertoo.
Kiitos-sana näkyy nyt entistäkin kiitettävämmin, Auli on käyttänyt siihen sotkijan keltaista väriä.
- Koiranulkoittajamies on ihaillut roskiksia kaikki nämä vuodet ja totesi myös, että harvoin niitä sotketaan spray-maalilla. Pyöräilevä isä lapsensa kanssa kiitti, että kaunistan ympäristöä, Auli kertoo ohikulkijapalautteesta.
(15.7.2019) Miniroskistyöpaja Tampereella Sampolan kirjastossa to. 18.7.
sekä Suomen Pelimuseossa pe. 19.7.
Torstaina 18.7. on Roska päivässä -liikkeen Miniroskistyöpaja Sampolan kirjastossa klo 14-16, yhteistyössä Tampereen kaupunginkirjaston kanssa. Tule tuunaamaan itsellesi tai lahjaksi hieno kierrätyspurkista tehty miniroskis, joka mahtuu kätevästi taskuun tai laukkuun!
Perjantaina 19.7. Tumpiton Tampere järjestää toisen Miniroskistyöpajan: Gamer & Geek Edition, Suomen pelimuseossa, klo 15-17. Roska päivässä -liike on mukana työpajassa.
Tapahtuma on ilmainen ja sijoittuu Vapriikin ilmaistunneille, joten pääsymaksua ei ole museoonkaan. Käy samalla esimerkiksi hienossa Pelimuseossa!
Tervetuloa!
(14.7.2019) Roskaliikkeestä kirjoitettua kirjoissa
- Siivosin työhuoneeni kirjahyllyt. Näissä kirjoissa kerrotaan Roska päivässä -liikkeestä. Tai kierrekantinen on oikeastaan julkaisu, Noora Ekströmin "Miniroskis-tapahtuman järjestäminen oppilaitoksissa", Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen kertoo heinäkuun löydöistään.
Voit suurentaa kuvan klikkaamalla sitä.
(4.7.2019) Juomatölkkien klipsit miniroskikseen!
- Kun lähden ulos, otan mukaan miniroskiksen, johon kerään linnuille vaarallisia juomatölkin klipsejä. Purkkiin mahtuu 31 klipsiä. Tyhjennän sitten metalliroskikseen, tuntien tyydytystä siitä, että metalli kiertää lähes ikuisesti. Otan mukaan myös pari miniroskista, jos vastaantulee tupakoiva. Usein tulee ja ilahtuu yllätyslahjasta, Tuula-Maria Ahonen kertoo
(2.7.2019) Vastuun kantamista ei tarvitse hävetä
Sosiaalipsykologi Janne Viljamaa on kirjoittanut kirjassaan mm. häpeästä. Hän vastaanotti kollegansa Tuula-Maria Ahosen Roskaliike-kutsun ja pohdiskelee vastauksessaan häpeän suhdetta Roskaliikkeeseen:
"Roskien kerääjä tuntee väärää häpeää, koska roska, kaatopaikka, dyykkaus ja lika, sekä muiden roskien kerääminen helposti yhdistetään alempiarvoiseen. Siivooja tekee näkymätöntä työtä, jota kukaan ei arvosta ja muista kiittää, mutta kun siivooja on kerran pois työstä, kaaos on valmis.
Roskaaja voi olla ylimielinen luonnon tuhoaja tai ajattelematon tyyppi, joka ei ole koskaan pohdiskellut tekojensa seurauksia ja jolla äiti on aina siivonnut. Ihan sama juttu perheessä. Kun äiti poimii lattialta likaisia sukkia ja heittelee niitä pyykkikoneeseen, kukaan ei opi vastuuta ja kaikki saavat jatkaa passiivisena. Älä ole lapsi ja luota äitiin, kanna vastuusi ja opeta vastuun kantamista muillekin.
Vastuun kantaminen on arvokasta työtä, mitä ei todellakaan tarvitse hävetä. Roskien kerääjä tekee arvokasta työtä ja on maapallon äiti. Tavoitteena on, että lapset kasvaisivat isoiksi ja ottaisivat vastuuta, eikä kenenkään tarvitsisi toimia äitinä roskaaville lapsille. Muuten äiti väsyy. Hyvän tekemisestä ei koskaan tarvitse tuntea häpeää, mutta toisten porsastelun todistamisesta voi ihan hyvin tuntea myötähäpeää."
(28.6.2019) "Onko tämä pieni purkki ratkaisu katujen roskalle?"
"Är den här lilla burken lösningen pÃ¥ problemet med skräp pÃ¥ gator?", kysyy Ostnyland-lehti jutussaan, jonka toimittaja Jon Nyqvist kirjoitti alkuviikolla tekemästämme Porvoon vierailusta.
Lue juttu
(24.6.2019) Nykypäivän kokemus tulevaisuudesta
- Noin seitsemän kilometrin pyöräilyltä löytyi mukaan vain pari kierrätysroskaa. Tulevaisuus on täällä jo tänään joskus, kertoo Tuula-Maria Ahonen juhannuspäivän kokemuksen Helsingistä.
(21.6.2019) Juhannustaika
Kun kerää juhannuksena omien roskiensa lisäksi ainakin yhden roskan, tulee kokemaan kesän mittaan monia kivoja yllätyksiä, varsinkin kun jatkaa roskan keräämistään!
Jos vielä lahjoittaa tupakoivalle ilmatiiviin miniroskiksen, iloisten yllätysten määrä lisääntyy.
Hyvää juhannusta kaikille!
(14.6.2019) Miniroskis-työpaja kaupunkiolohuone Kohtauksessa Helsingissä
Seuraava Miniroskis-työpajamme on kaupunkiolohuone Kohtauksessa, Helsingissä, keskiviikkona 19.6. klo 15-17, Kangasalantie 2, LH (= liikehuoneisto) 1.
Miniroskikseen voi laittaa purkat ja karkkipaperit. Miniroskis on maailman paras paikka nuuskalle ja tupakantumpille. Palava tumppi sammuu ilmatiiviissä purkissa hetkessä. Kierrätyspurkki kestää vuosikausia käytössä ja sulkee hajut sisäänsä.
Tervetuloa!
(Kuva aiemmasta Fredrikintorin työpajailmoituksestamme)
(3.6.2019) Roskaliikkeen Miniroskis-työpajoja Islantiin Maailman ympäristöpäivänä
- Jo vuosien ajan olemme Roskaliikkeessä nostaneet Maailman ympäristöpäivänä 5.6. esille maailman yleisimmän, myrkyllisen roskan eli tupakantumpin. Alkuvuosina pelkästään keräsimme tumppeja, nykyisin myös ennaltaehkäisemme niitä erittäin toimiviksi todetuilla liikkeen keksinnöillä, miniroskiksilla, kertoo Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
- Pidämme jatkuvasti pääkaupunkiseudulla ja Nokialla Miniroskis-työpajoja, ja lahjoitamme niitä muuallakin Suomessa tutuille ja tuntemattomille tupakoiville. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa vierailemme aviomieheni Jari Peltorannan kanssa Islannissa, Islantilais-Suomalaisen kulttuurirahaston ja useiden Roskaliikkeen jäsenten mahdollistamina. Yhteistyökumppanimme ovat Suomen suurlähetystö ja Pohjolan talo Reykjavikissa, Tuula-Maria Ahonen kertoo.
Miniroskis-työpajoissa käy eri ikäisiä ihmisiä, ja niissä syntyy hyvä keskusteleva henki. Käsillä tekeminen vapauttaa, samoin kuin se, että jatkuvasti monet tekevät miniroskiksia lahjoiksi erityisesti tupakoiville perheenjäsenille, sukulaisille tai kavereille.
- Miniroskistuunajat ovat yleensä hyvin tyytyväisiä tuottamaansa kauniiseen pieneen ympäristöä suojelevaan kulttuuriesineeseen, Ahonen kertoo.
(24.5.2019) Roska päivässä -liikkeen facebook-sivuilla vilkasta ja monipuolista keskustelua
-Täysin yllättävä ja ainutlaatuinen tapahtuma eilen. Istuimme tyttären kanssa kalliolla, jonka olemme puhdistaneet n. 100 hengen voimin rikotusta lasista. Yhtäkkiä näimme pienen pöllön, hyvin läheltä. Se istui ja tuijotti meitä täysin pelkäämättä, Tuula-Maria Ahonen jakaa koskettavan muiston fb-sivulla.
Ihmiset eri puolilta Suomea kirjoittavat sivullemme jakaen kokemuksia, tietoa, ajatuksia ja tunteita. Huomaa myös paikallisryhmät!
Tervetuloa mukaan!
(20.5.2019) Miniroskis-työpaja Kauniaisten kirjastossa torstaina 23.5. klo 17-19
Uutta iloa tupakoiville, purkan purijoille ja karkkeja syöville!
Tervetuloa kaikenikäiset, tuunaamaan kaunis miniroskis itselle tai lahjaksi! Miniroskikseen voi panna purkat ja makeispaperit.Miniroskis on maailman paras paikka tumpille.
Tupakoiva voi lopettaa hankalan tumppaamisen, palava tumppi sammuu ilmatiiviissä purkissa minuutissa. Purkki kestää käytössä vuosia. Tulipalot jäävät syttymättä, ympäristö jää siistiksi, ja tupakoiva voi nauttia uudesta ympäristöä kunnioittavasta kauniista ministään!
Kauniaisten kirjasto, Thurmaninaukio 6.
Tervetuloa!
(6.5.2019) Tuula-Maria Ahonen ehdolla sykähdyttävimmäksi suomalaiseksi!
Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen on ehdolla Viva-lehden Valopilkku 2019 -äänestyksessä.
Ehdokkaina on "kymmenen suomalaista, joilla riittää energiaa ja ennakkoluulottomuutta, sisua ja sydäntä. Mikään ei ole este heidän aktiivisuudelleen, ovat he sitten mukana työelämässä tai eläkkeellä. Näissä naisissa ja miehissä on inspiraation aineksia meille kaikille", ehdokkaiden valintaa pohjustetaan äänestyssivuilla.
Voit käydä antamassa äänesi Tuula-Marialle, hänen 19 vuotta jatkuneelle ja edelleen jatkuvalle peräänantamattomalle Roskaliiketyölleen täällä! Äänestää voit 20.5. mennessä.
(30.4.2019) Koko Suomea puhdistava Roska päivässä -liike kutsuu kaikkia välittämään
-Roska päivässä -liikkeen eri ikäiset jäsenet ovat jo pidempään puhdistaneet Suomea eri puolilta todella paljon. Facebook-sivumme on tulvillaan erilaisia keräyskuvia ja -viestejä, toteaa Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
Osallistujat ovat aikuisia, lapsia, nuoria, vanhempia ihmisiä, jopa useat koirat keräävät roskia.
- Monet ihmettelevät suurta roskan määrää. Nykyisen käytännön mukaan osalle ihmisistä yhteinen ympäristö on henkilökohtainen kaatopaikka. Tämä asenne tulee vuosikymmenten takaa. Nykyisen maailmantilanteenkin valossa asenne on syytä uudistaa. Itsetunto kohenee, kun ottaa oman vastuun omista roskista.
Ahonen on saanut mieltä ilahduttavan ja esimerkillisen viestin entiseltä tupakoivalta: "Olen elämässäni heittänyt niin paljon tumppeja maahan, että nykyisin kerään niitä pois", entinen tupakoiva otti vastuun jälkikäteen.
Roska päivässä -liikkeessä on kokemusta siitä, että jos mieli on eri syistä negatiivinen, roskien kerääminen kohentaa ja tasapainottaa mielialaa. Hyvä mieli tulee myös siitä, kun lopettaa roskaamisen ja ottaa vastuun omiin käsiinsä.
Roska päivässä -liike ennaltaehkäisee myös roskaamista liikkeessä syntyneen miniroskis-keksinnön avulla. Ilmatiiviiseen purkkiin voi panna tumpin palavana, purukumit, makeispaperit ym. Kauniiksi tuunattu purkki kestää käytössä vuosikausia. Työpajoissa tuunataan miniroskiksia usein lahjoiksi tupakoiville tutuille. Seuraava Miniroskis-työpaja on Finlandiatalon Kulttuuri puhdistaa ympäristöä -tapahtumassa 6.5. klo 14-16.
Liikkeessä on myös vuosien ajan kaunistettu luvat pyytäen roskapönttöjä. Ihmiset kunnioittavat ja käyttävät paljon mieluummin kauniita roskapönttöjä, varsinkin, kun pöntössä lukee tärkeä sana, "Kiitos!".
(19.4.2019) Lyhytdokumentti Tuula-Maria Ahosesta ja miniroskiksista
Saimme nyt julkiseen levitykseen talvella kuvatun minidokumentin Kauneus pelastaa maailman, joka kertoo Tuula-Maria Ahosesta ja Roskaliikkeen miniroskiksista.
Dokumentin tekijänä oli Aalto-yliopiston opiskelijoiden Maitojuna Productions -työryhmä, joka osallistui DocPoint-festivaalin Uneton48 Docs 2019 -kilpailuun tällä työllä. Elokuva oli yksi Helsingin Sanomien lunastamista kilpailutöistä. Voitte jakaa dokumenttia eteenpäin kiinnostuneille.
(9.4.2019) Kuhinaa Miniroskistyöpajassa Kartanonkoskella
Kartanonkosken kirjaston isoon pöytään tupsahti suuri joukko lapsia vanhempineen tuunaamaan miniroskiksia.
Kirjastonjohtaja aikoo jatkaa Minipajojen pitämistä, uudehkolla alueella on paljon lapsia. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.
(2.4.2019) Roska päivässä -liike täyttää huhtikuussa 19 vuotta
Parhaita kiitoksia ja kauneuden ennaltaehkäisevää voimaa!
- Roskaliikkeessä on mukana kaikenikäisiä ihmisiä kaikkialta Suomesta ja kaikilta mantereilta. Kun aloitin liikkeen yhdessä Ilona, 12, ja Iisa, 9, -tyttärieni kanssa huhtikuussa vuonna 2000 en ikinä olisi voinut kuvitella, kuinka laajalle liike leviää. Enkä olisi voinut kuvitella, kuinka paljon positiivisia kokemuksia liike tulee tuottamaan. Parhaita kiitoksia kaikille mukana oleville ja mukaan tuleville, sanoo Roskaliikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen.
- Alussa pelkästään keräsimme roskia, ja tämä perusasia jatkuu tietenkin edelleen. Nykyisin myös ennaltaehkäisemme roskia luovuuden ja kauneuden avulla. Meillä on vuosien kokemus siitä, että ihmiset käyttävät paljon mieluummin kaunistettuja roskapönttöjä. Kauneus herättää ihmisen paremman minän ja antaa voimaa panna roska perille asti. Pyydämme kaunistamiseen aina luvat. Toiveeni on, että koulujen kuvataidetunnilla oppilaat saisivat myös kaunistaa koulujensa pihojen roskapöntöt.
- Roskaliikkeessä syntynyt ilmainen, kestävä ja kaunis miniroskis-innovaatio ennaltaehkäisee vuositasolla satoja - tuhansia myrkyllisiä ja palavia tumppeja joutumasta ympäristöön. Miniroskikseen pannaan myös purkat ja makeispaperit. Vanhemmat pitävät miniroskista hyvänä ympäristökasvatusvälineenä lapsille. Miniroskis-työpajoissa tehdään paljon miniroskiksia lahjoiksi tupakoiville.
Kuuntelemalla itseämme ja keskustelemalla muiden kanssa voi syntyä uusia ennaltaehkäiseviä kauneuskeksintöjä. Jaamme kokemuksia facebook-sivullamme, tervetuloa mukaan!
(31.3.2019) Miniroskistyöpaja Herttonimen kirkolla 31.3.2019
Järjestämme Miniroskistyöpajan Herttoniemen kirkolla
(Hiihtomäentie 23) sunnuntaina 31.3. klo 14-15,
Koko perheen ympäristöpäivän yhteydessä.
Tervetuloa tuunaamaan hieno miniroskis itsellesi tai lahjaksi!
(23.3.2019) Suomeen lisää ruusuroskiksia!
- "Telve! Muistatko kun käytiin katsomassa luusuloskista?" Naapurin 3-vuotias Aaro tuli innokkaana vastaan pihalla. Näytin hänelle pari viikkoa sitten kesällä kaunistamamme ruusuroskiksen, käveltiin ja juteltiin, mutta parhaiten hänelle jäi mieleen ruusuroskis! Aaro onkin ensimmäisiä lapsia, joiden elämään kuuluu kukkien kuningatar-roskis, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Kerrostalojen asukkaat, haluatteko kysyä lupaa isännöitsijältä kaunistaa pihan roskis? Omassa pihassamme on aina saatu, samoin muissakin paikoissa. Kuva on laminoitu ja kiinnitetty huolellisesti rätillä pyyhittyyn ja kuivuneeseen roskikseen leveällä teipillä. Itsekin voisi ottaa kuvan ja suurentaa? Logoamme ja kiitos- tekstiämme saa käyttää, Tuula-Maria ehdottaa.
Kokemusten mukaan Kiitos-teksti on tärkeä.
- Tuntuu, kuin joku oikeasti välittäisi, kuvasi kerran eräs nuori mies kokemustaan.
(15.3.2019) "Hyvän mielen liike"
"Roska päivässä -liike tuli jäädäkseen", on Meidän Suomi -lehti nostanut kevään 2019 numeronsa kanteen jutun Roska päivässä -liikkeestä.
"Hyvän mielen liike" -jutussa todetaan, kuinka roskien kerääminen kohentaa sekä ympäristön että kerääjän hyvinvointia monella eri tavoin.
(13.3.2019) Hs.fi-nettisivuilla lyhytdokumentti Tuula-Maria Ahosesta ja Roskaliikkeen miniroskiksista
"Kauneus pelastaa maailman" -niminen minidokumentti on alimmaisena leffalistalla Hs.fi-juttulinkissä.
Jostakin syystä video ei näy Edge- tai Firefox-selaimella, mutta Chrome-selaimella näkyy.
(9.3.2019) Kulttuurilehti Kajastuksessa juttu Miniroskistyöpajasta
Kajastus-lehdessä 1-2019 on Tuula-Maria Ahosen juttu Kallion Miniroskistyöpajasta.
"Viimeksi työpaja oli Kallion kirjastossa Helsingissä. Työpaja alkoi kello 15 ja paikalle tuli heti useita ihmisiä, jotka tiesivät minne ja miksi tulivat. He halusivat tehdä tumppiroskiksia tupakoiville perheenjäsenilleen"...
"Tällä kertaa paikalle oli tullut mm. eräs nuori mies, joka halusi tehdä tupakoivalle äidilleen miniroskiksen. - Minua ärsyttää, kun äiti heittää tumppinsa ympäristöön, poika sanoi"...
(8.3.2019) Hyvää naistenpäivää!
- Tuleva sivistys on käyvä naisen merkeissä, ennusti filosofi Pekka Ervast jo 1930-luvulla. Ennen naiset pitivät huolta kodin siisteydestä. Nyt olemme ryhtyneet pitämään huolta myös yhteisestä ympäristöstä, ja lukuisat miehet, lapset ja nuoret ovat tulleet mukaan. Myös lukuisat koirat. Nykyisin myös ennaltaehkäisemme roskia kauneuden merkeissä, Tuula-Maria Ahonen toteaa.
(28.2.2019) Hyvää Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää!
Miniroskis on suomalainen ympäristökulttuuri keksintö, syntynyt Roskaliikkeessä.
- Lähden kohta pitämään Miniroskis-työpajaa Suomen Diakoniaopistoon ja lahjoitan tänään tuntemattomalle tupakoivalle miniroskiksen, jos kävelee vastaan. Rohkaisen muitakin miniroskis-lahjoituksiin, tänään ja kaikkina muinakin päivinä, innostaa Tuula-Maria Ahonen.
(25.2.2019) Ympäristömme hyvinvointi vaikuttaa meidän kaikkien hyvinvointiin.
Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksen jäsen Helmi Andersson kirjoitti HS:n mielipidesivulla opiskelijoiden uupumuksesta, ja siksi Tuula-Maria Ahonen lähetti hänelle kutsun mukaan Roska päivässä -liikkeeseen. Helmi otti kutsun vastaan.
- Ympäristömme hyvinvointi vaikuttaa meidän kaikkien hyvinvointiin. Pidetään luonto puhtaana roska kerrallaan, Helmi sanoo.
Roskaliike ei tietenkään ratkaise kaikkia uupumuksen syitä, mutta kun lähtee ulos kerätäkseen roskan, saa energiaa ja jaksaa vähän paremmin.
(14.2.2019) Tee ympäristöstä ystävällisempi ja turvallisempi pienellä teolla, sanoo Helmi Andersson.
- Itse keräsin eilen illalla kaksi litistettyä metallijuomapurkkia. Ne erottautuivat hädin tuskin lumessa ja hämärämmässä valaistussa. Mutta niissä on aika laaja liukas pinta-ala ja ne toimivat liukumiinoina, varsinkin jos ympäristö on jo muutenkin liukas.
- Myös koululaisten heittämät karkkipussit ovat isoja ja liukaspintaisia, samoin suklaapötkyjen käärepaperit. Kaatuminen tarkoittaa usein pidempiaikaista toipumista. Vanhemmille ihmiselle kaatuminen on helposti lopun alkua. Kun lihaskunto heikkenee, sitä on vaikea palauttaa.
Tärkeä ystävänpäivän teko ympäristölle on Ahosen mukaan, että kerää varsinkin liukkaan roskan pois. Tästä saa itsellekin hyvän mielen.
- Uutta itsensä ylittämisen nautintoa voi kokea siitä, että ei heitäkään roskia, vaikka näin on ollut aikaisemmin tapana.
(6.2.2019) Arkkipiispa Tapio Luoma mukana Roskaliikkeessä
Arkkipiispa Tapio Luoma vastaanotti Tuula-Maria Ahosen Roskaliike-kutsun jo ollessaan piispana. Luoma haluaa jatkaa myös arkkipiispan virassaan ja sanoo:
"Roska on jotakin täysin turhaa, jota ihminen ei enää tarvitse. Mitä todennäköisimmin sitä ei tarvitse luontokaan. Siksi ei ole oikein jättää roskaa luonnon helmaan. Sille on omat asianmukaiset paikkansa." Kuva Pasi Leino.
Luoman edeltäjä, arkkipiispa Kari Mäkinen oli myös mukana Roskaliikkeessä. Kuten kaksi presidenttiämmekin!
(2.2.2019) Kauneus pelastaa maailman Docpoint-festivaalilla tänään!
Aalto-yliopiston elokuvaopiskelijat tekivät Roskaliikkeen & miniroskisten merkeissä lyhytdokumentin Docpoint-festivaalin Uneton48-kilpailuun.
Vuodesta 2008 järjestetty Uneton48 on elokuvahaaste, jossa tehdään lyhytelokuva 48 tunnissa.
Hieno lyhytdokkari on nähtävillä tänään la. 2.2. klo 20 Helsingin Kino Andorrassa nimellä Kauneus pelastaa maailman.
(16.1.2019) Miniroskistyöpaja Kallion kirjastossa 25.1. klo 15 - 17
Roska päivässä -liikkeen Miniroskistyöpajassa Kallion kirjastossa perjantaina 25.1.2019 klo 15 - 17 tuunataan ilmatiiviistä kierrätyspurkeista eli diabeetikkojen koeliuskapurkeista miniroskiksia. Työpaja sopii sekä aikuisille, nuorille että lapsille. Miniroskikseen voi panna maailman yleisimmän roskan, tupakantumpin, palavana. Purkki kestää vuosia. Miniroskikseen sopivat myös purukumit ja makeispaperit jne.
Tule tuunaamaan hyödyllinen miniroskis, tekeminen on helppoa ja maksutonta, usein miniroskiksia tehdään myös lahjoiksi, varsinkin tupakoiville. Työpajaan voi tuoda myös omia koeliuskapurkkeja.
Ryhmätila Otso (1. krs)
Vapaa pääsy, tervetuloa!
(1.1.2019) "Siis kauneutta on. Rakkautta on. Iloa on.
Kaikki maailman kurjuudesta kärsivät, puolustakaa niitä!"
Presidentti Niinistö lopetti uudenvuoden puheensa kaikkien synkkien näkymien keskellä hienosti Eeva Kilven runoon: "Siis kauneutta on. Rakkautta on. Iloa on. Kaikki maailman kurjuudesta kärsivät, puolustakaa niitä!"
Roska päivässä -liikkeen kauniit miniroskikset ovat yksi konkreettinen tapa puolustaa ympäristön kauneutta ja iloa, jota syntyy molemminpuolisesti, kun lahjoittaa miniroskiksia! Kauniit roskapönttömme innostavat myös käyttäjiä huolelliseen välittämiseen roskista ja yhteisestä ympäristöstämme. Ja tietenkin roskien päivittäinen kerääminen on kaunis huolenpidon teko Suomelle ja maailmalle.
(28.12.2018) "Ilotulite"-sana syytä vaihtaa todellisuutta kuvaavammaksi
Vain Suomessa ja Virossa rakettien ampumiseen yhdistetään sana ilo. Sana keksittiin aikana, jolloin muista vaikutuksista ei juurikaan ollut tietoa. Tosin jo 1800-luvun lopulla tunnetuin ilotulitusten järjestäjä Helsingissä, Jean Babtiste Magito sai eräässä näytöksessä tapahtuneessa räjähdyksessä pahoja palovammoja, joihin hän myöhemmin menehtyi.
- Nykyisin tiedetään vuosi vuodelta yhä laajemmista rakettien kielteisistä ympäristövaikutuksista. Onko järkevää opettaa lapsille rakettien merkitys hyvin kapean itsekeskeisessä mielessä, nykyisessa maapallon tilanteessa, Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen kysyy.
- Onko iloista, että raketit aiheuttavat lisääntyneitä sydänkohtauksia ja -kuolemia, tulipaloja, silmä- ja muita vammoja, koti- ja luonnoneläimille kauhua? Onko iloista, että raketit tuottavat ympäristöön myrkyllisiä kemikaaleja? Onko iloista, että monet pelkäävät liikkua ulkona uudenvuoden aattona, koska raketti voi lentää myös sivullisen päälle? Onko iloista, että rakettien melu aktivoi sodan kokeneiden järkyttäviä muistoja.
Roska päivässä -liikkeessä puhutaan suru- tai tuhotulitteista, tai neutraalisti raketeista tai valoräjähteistä.
- Nykyinen maapallon tilanne haastaa meitä uuteen ajatteluun ja toimintaan myös juhlaperinteiden suhteen. On täysin mahdollista ja iloinen haaste luovuudelle kehittää iloisia, ympäristöä ja muita ihmisiä kunnioittavia tapoja juhlia uuden vuoden alkamista, Ahonen toteaa.
Hyvää ja parempaa uutta vuotta kaikille!
(23.12.2018) Roskaliikkeen jäsen löytää lahjoja luonnostakin, vieläpä kuusen alta!
Hyvää ja levollista joulunaikaa kaikille!
(2.12.2018) Kutsu kaikille kynnelle kykeneville pieneen tärkeään itsenäisyyspäivä tekoon
- Sekä presidentti Niinistö että presidentti Halonen ovat kutsuneet minut ja puolisoni linnan juhliin perustamani Roska päivässä -liikkeen merkeissä. Kaksi presidenttiämme ovat myös molemmat vastaanottaneet Roskaliike-kutsuni. Tämä kertoo siitä, että maamme korkein johto arvostaa ja haluaa vahvistaa sivistynyttä suhdetta yhteiseen ympäristöömme ja luontoon, toteaa liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
- Itse kutsun tänä vuonna kaikki kynnelle kykenevät suomalaiset keräämään ainakin yhden roskan itsenäisyyttämme kunnioittaen. Veteraanit, heidän joukossaan edesmenneet isäni ja puolisoni isä, taistelivat suurin kärsimyksin ja uhrauksin itsenäisyytemme puolesta. Kunnioitammeko tätä heittämällä roskia tai kävelemällä sokeana niiden ohitse, Ahonen kysyy.
- Emme todellakaan. Vaikka sää olisi kylmä, kylmempää oli talvisodassa. Tule Sinäkin mukaan osoittamaan konkreettista kunnioitusta maatamme kohtaan, keräämällä ainakin yhden roskan ja kutsumalla kavereitasi mukaan.18 vuoden kokemusten perusteella tiedetään, että roskien kerääjälle tulee hyvä mieli. Paha mieli alkaa väistyä hyvien tekojen tekemisellä. Yhteiskuntamme ja maailmamme kaipaavat kipeästi yhteistä välittämisen ja vastuunoton henkeä. Roskan kerääjää usein kiitetään, kiittäjiä voi kutsua myös mukaan. Mitä useampi välittää yhteisestä ympäristöstä, sen turvallisemmassa ja siistimmässä ympäristössä elämme.
(17.11.2018) Roskaliikkeen perustajalle kutsu itsenäisyyspäivän Linnanjuhliin!
Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen ja hänen puolisonsa Jari Peltoranta saivat kutsun itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle Presidentinlinnaan.
- Posti toi yllätyksen, joka on kunnianosoitus koko Roska päivässä -liikkeen toiminnalle! Myös presidentti Halonen kutsui meidät presidenttikaudellaan Linnanjuhliin, eli Roskaliike on kestävästi arvostettu liike! Ollaan terveesti ylpeitä siitä, että päivittäin tuotamme siistimpää, kauniimpaa ja turvallisempaa ympäristöä, Tuula-Maria Ahonen kommentoi.
(14.11.2018) Miniroskistyöpaja Kannelmäen kirjastossa
Miniroskis on oikea paikka tupakantumpille, purkalle ja karkkipaperille.
Tule tuunaamaan kierrätyspurkista itsellesi tai lahjaksi hieno miniroskis Kannelmäen kirjaston lukuliiketilaan (Klaneettitie 5) lauantaina 17.11.2018 klo 13.00-14.30.
Vapaa pääsy, tervetuloa!
(11.11.2018) Hyvää isänpäivää!
Olisiko "maan isä" -kunnianimitys hyvä myös miehille, jotka keräävät roskia ja pitävät muilla tavoin maasta huolta? Tämänhetkinen maan isä, presidentti Sauli Niinistö on mukana Roskaliikkeessä.
Hän kutsui minut jo presidentinvaalikampanjatilaisuuteensa kertomaan Roskaliikkeestä. Myöhemmin myös Linnan juhliin, Tuula-Maria Ahonen kertoo.
Onnea kaikille maan isille!
Tänäkin isänpäivänä moni isä saa lahjaksi maailman yleisimpiä roskia ennaltaehkäisevän miniroskiksen.
(9.11.2018) Tonttu-Roskakävelylle pikkujouluaikaan
- Sain vuosia sitten facebook-sivumme keskusteluissa idean Tonttu-Roskakävelystä. Näitä on toteutettu päiväkodeissa ja koulun ala-asteilla, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Eli sen sijaan että perinteisesti mässytetään luokassa karkkeja ja tuotetaan roskia pikkujoulun kunniaksi, lähdetäänkin reippaasti ulos tonttulakit päässä, ja kerätään roskia. Musiikkiluokat ovat tehneet ihania Laulavia Tonttu-Roskakävelyjä. Paikallisen lehden toimittaja kutsutaan mukaan, innostamaan muitakin samaan. Opettajille voi ehdottaa ja omien lastenkin kanssa voisi tehdä Tonttu-Roskakävelyn!
(5.11.2018) Maiju Palin kirjoitti blogijutun Roskaliikkeestä
Roska päivässä -liikkeen jäsen Maiju Palin kirjoitti jutun Roska päivässä -liikkeestä Kultainen sulka -blogiinsa:
Kun minä, allekirjoittanut, olin ala-aste ikäinen pieni tyttö, keräsin usein koulusta pyöräillessäni roskia kotimatkalta. Minulla oli usein tavoite kerätä esim. 5 tai 10 roskaa kolmen kilometrin pyörämatkan aikana. Jossain vaiheessa tuo tapa kuitenkin jäi, enkä muista enää yläaste ikäisenä keräilleeni roskia... Olen kuullut samanlaisia juttuja muidenkin pienten lasten kohdalla. He huomaavat automaattisesti, että roskat eivät kuulu luontoon ja haluavat kerätä ne pois. Uskonkin, että ympäristöstä huolehtiminen on lapsille luontaista. Aikuisena ja sen kynnyksellä se sitten kuitenkin unohtuu mutta miksi näin käy?
Tarvitsemme roskien keräämiseen mallia jotta siitä tulisi normaalia.
Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen uskoo, että syy siihen miksi lapsuuden viisas tapa kerätä roskia unohtuu aikuisemmaksi tultaessa on tottumisessa. Tuula-Maria haluaakin korostaa aikuisten vastuuta ja esimerkillisyyttä asiassa. Jos kukaan aikuinen ei näytä mallia ja kerää roskia niin lapsi siirtyessään aikuisten maailmaan ei pysy luontaisessa tavassaan kiinni. Roskien kerääminen voi aikuisten mukaan jopa olla noloa tai jotenkin alhaista toimintaa. "Kykkiä nyt toisten roskia keräämässä." Näin moni varmasti ajatteleekin ja välittää saman ajatuksen lapselleen. Jos ei tarkoituksella niin tiedostamattaan....
- Roskan heittäminen maahan ei ole häpeällistä mutta sen kerääminen on, ihmettelee Tuula-Maria. Hän haluaa muuttaa asian oikealle tolalle. Vuodesta 2000 Tuula-Maria on tehnyt pioneerityötä roskien keruun parissa. Hänellä itsellään on tapana käydä päivittäin keräämässä roskia.
- Se on hyvä syy saada itsensä ulkoilemaan säällä kuin säällä, hän sanoo laiskojen päivien motivaatiokseen.
- Roskien keräämisestä hyötyvät kaikki. Siinä saa samalla itse raitista ilmaa ja liikuntaa ja ympäristö kiittää.
Tuula-Maria ja hänen perheensä on pitänyt ahkerasti myös mm. miniroskistyöpajoja ja laajempiakin roskien keruutalkoita niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Hänen työnsä on noteerattu myös Suomessa korkeimmalta taholta kun hän sai yllättäen kusun Linnan Juhliin vuonna 2009.
- Kyllä siinä tuli sellainen outo tunne, että olenko tehnyt jotain väärää kun Presidentin kansliasta tuli virallinen puhelu. He kyselivätkin osoitetta mahdollista kutsua varten.
Kätellessään presidentti Tarja Halosta he vaihtoivat muutaman sanan. Presidentti oli sanonut keräävänsä itsekin roskia ulkona liikkuessaan. Myös nykyinen presidentti Sauli Niinistö on lähettänyt kannustusviestejä Tuula-Marialle hänen tekemästään työstä ympäristön hyväksi.
- Pienistä puroista kasvaa suuri virta, sanoo Tuula-Maria.
Roska päivässä - liike sai alkunsa kun Tuula-Maria oli vuosia sitten pienten lastensa kanssa uimarannalla ja näki siellä paljon lasinsiruja. Hän ajatteli, että ei ole oikein ettei uskalla antaa lastensa kävellä paljain jaloin rannalla. He keräsivät lasinsirut pois ja samalla hänelle heräsi vahva tahtotila. Asialle oli tehtävä jotain! Tuula-Maria sai idean ja halusi perustaa valtakunnallisen Roska päivässä-liikkeen. Hän uskoi, että jos jokainen kantaisi kortensa kekoon niin ympäristö pysyisi siistinä. Tuolloin Tuula-Marian 9-vuotias lapsi näki asian kuitenkin isommasta perspektiivistä ja totesi: "Äiti tästä täytyy tehdä maailmanlaajuinen liike."
- Olen aina kuunnellut lapsia ja ajattelin, että tuossa on järkeä, sanoo Tuula-Maria.
Nyt parinkymmenen vuoden jälkeen tuo visio on totta. Jo alussa löytyikin Oulun yliopistosta ihminen joka käänsi kotisivut englanniksi. Sen jälkeen vapaaehtoisia kielenkääntäjiä on löytynyt useampia ja nyt Roska päivässä-liikkeen kotisivut on käännetty yli 20 kielelle.
- Olen saanut viestiä Etelä-Afrikasta ja pieneltä Tinyan saarelta jostain kaukaa, että mukana ollaan!, sanoo Tuula-Maria.
Puhdas ympäristö on monen intohimo ja tämän tarmokkaan naisen aloitteellisuus asian suhteen on nyt kerännyt lukemattomat ihmiset asian äärelle. Roska päivässä-liike toimii useammassa eri maassa ja siitä todella on tullut kansainvälinen. Paljon on vielä tehtävää ja Tuula-Maria jatkaakin aktiivisesti asian parissa kampanjointia ja ruohonjuuritason työtä myös omassa arjessaan.
Tuula-Maria kannustaa, että roskia voi lähteä keräämään koko perheen voimin. Se on hyvää yhteistä tekemistä koko perheelle. Hän sanoo, että roskien kerääminen vahvistaa myös lasten itsetuntoa ja kasvattaa heitä vastuullisuuteen.
- Lapselle voi sanoa, että jotkut ovat niin välinpitämättömiä, että roskaavat ympäristöä mutta sinä voit olla se joka välittää, kannustaa Tuula-Maria. Roskien kerääminen vaikuttaa tavalla josta me emme välttämättä koskaan saa tietää. Vaikutus voi olla meille näkymätön mutta silti todella suuri. - Sillä, että keräämme lasinsirut talteen voi olla suuri vaikutus. Jonkun koiran tassut säästyvät haavoilta ja omistaja säästyy isolta eläinlääkärin laskulta.
Roskien kerääminen on paitsi hyväksi ympäristölle monin tavoin se on myös elinympäristön kaunistamista.
- Kauneus pelastaa maailman, se on totta. Eräs äiti kerran kertoi lastensa inspiroituneen roskien keräämisestä kun he kokivat luovansa rumuuden tilalle kauneutta. Ensin he olivat keränneet roskia ja sen jälkeen halunneet istuttaa kukkia, kertoo Tuula-Maria.
Roska päivässä -liike koostuu yksityisistä ihmisistä ympäri maailman jotka haluavat yhdessä pitää huolta luonnosta ja ympäristöstä. Kuka tahansa voi olla liikkeen jäsen osallistumalla ympäristön siisteyteen omalla panoksellaan päivittäisessä elämässä. Kun keräät roskia autat myös lapsia omalla esimerkilläsi säilyttämään luontaisen kykynsä ympäristöstä huolehtimiseen.
Maiju Palin
(31.10.2018) Nälkäkään ei hidastanut miniroskisten tuunausta Käpylässä!
Erityisesti tytöt innostuivat tuunaaman miniroskiksia Käpylän Klubin Minipajassa niin innokkaasti koulun jälkeen, että omien eväiden syönti siirtyi ja siirtyi, vaikka oli kova nälkä!
-Kiitos kun kävitte täällä, oli tosi kiva tuunata minejä, he kiittivät lähtiessämme.
- Matkalla huomasimme kohtaamispaikka Keppulin, jossa käy myös tupakoivia. Työpajassa tuunattiin minejä myös Keppuliin, käytiin viemässä, Tuula-Maria Ahonen kertoo.
(30.10.2018) Terveisiä Vuosaaren Lähiöaseman Miniroskis-työpajasta!
Minejä tuunattiin paitsi perheenjäsenille ja ystäville, myös Lähiöaseman kävijöille ympäristölahjoiksi.
Mitä useammalla on miniroskis, sen useampi tupakoiva/purkkaa pureva/karkkeja syövä alkaa myös haluta omaa miniä! Ideaa voi käyttää muissakin tiloissa, jos joku innostuisi! Yllä olevaa logoamme voi käyttää.
Seuraava Miniroskis-työpaja on:
Käpylän klubilla keskiviikkona 31.10. klo 14.30-16 (Väinölänkatu 2)
(28.10.2018) Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa
Terveisiä Riihimäen Miniroskis-pajasta!
- Kuvan mini on kyllä äidin, ihan näin pienet ei vielä käytä. Alkuun monet suhtautuivat epäluuloisesti, tai hämäläisen hitaasti. Mutta pian alkoi vilkas osallistuminen. Tyttären kaveri, Riksussa asuva Roskaliikkeen innokas jäsen Nana, aikoo jatkaa Minipajojen pitämistä kirjastossa. Tämä onkin ihanne, että vierailumme jälkeen joku paikallinen jatkaa. Yhdellä käynnillä ei hoideta koko kaupunkia, Tuula-Maria Ahonen sanoo.
Seuraavat Miniroskis-työpajat ovat:
Vuosaaren lähiöasemalla 30.10. klo 12-13.30 (Mustalahdentie 10)
Käpylän klubilla 31.10. klo 14.30-16 (Väinölänkatu 2)
(26.10.2018) Miniroskiksia itselle ja perheelle
- Kaikki osallistujat Jätkäsaaren kirjaston Minipajassa tekivät myös läheisille miniroskislahjoja, varsinkin tupakoiville. 12-vuotias poika halusi kotiinkin minejä tuunattaviksi kavereille. Vinkkasin hänelle, että kun koulussa pidetään esitelmä, Roska päivässä -liike olisi yksi hyvä mahdollisuus ja annoin yhteystiedot, pajaa vetänyt Tuula-Maria Ahonen kertoo.
Kirjaston siivoojakin (ei kuvassa) istahti töiden lomassa tuunaamaan minejä ja on valmis haastateltavaksi asian merkeissä. - Vastuu kuuluu meille kaikille, hän totesi osuvasti.
Seuraavat Miniroskis-työpajat ovat:
Riihimäen kirjastossa 27.10. klo 13-15 (Kauppakatu 16).
Vuosaaren lähiöasemalla 30.10. klo 12-13.30 (Mustalahdentie 10)
Käpylän klubilla 31.10. klo 14.30-16 (Väinölänkatu 2)
(23.10.2018) Kiinnostavia kohtaamisia Miniroskis-työpajoissa
Terveisiä Myllypuron asukastalon Miniroskis-työpajasta!
Yuhang Wong tuunasi miniroskikset itselleen ja tupakoivalle kaverilleen.Hänen äitinsä on vietnamilainen, isänsä kiinalainen, ja hän osaa kumpaakin kieltä. Vahvin kieli kuitenkin on suomi.
- Minipajoissa tapaa mielenkiintoisia ihmisiä tervehenkisen vanhanaikaisen yhteisen tuunauksen ja juttelun merkeissä. Kännykät loistavat ihanasti poissaolollaan, ollaan läsnä, työpajaa vetänyt Tuula-Maria Ahonen kertoo.
Seuraavat Miniroskis-työpajat ovat:
Jätkäsaaren kirjastossa 26.10. klo 13.30-15 (Tyynenmerenkatu 1),
Riihimäen kirjastossa 27.10. klo 13-15 (Kauppakatu 16).
(22.10.2018) Asukastalo Betanian Miniroskis-työpajan satoa
- Eräs pajan osallistujista sai miniroskikset neljälle tupakoivalle: yksi itselle, kolme naisystäville. Keltainen juuri leskeksi jääneelle. Kukkaroskis on tuunaajan itsensä tekemä. Olen ilahtunut, että kolme minun (joka en koskaan saanut koulussa kiitosta kuvistunnilla!) tekemääni kelpasivat! Yhdessä mineistäni on viivoja, se menee graafikkokaverille, kertoo Tuula-Maria Ahonen asukastalovierailustaan.
Seuraavat Miniroskis-työpajat ovat:
Asukastalo Myllärissä 23.10. klo 12-13.30 (Kiviparintie 2J,
Jätkäsaaren kirjastossa 26.10. klo 13.30-15 (Tyynenmerenkatu 1),
Riihimäen kirjastossa 27.10. klo 13-15 (Kauppakatu 16).
(19.10.2018) Tyytyväisiä osallistujia Miniroskis-työpajassa taas!
- Voi kun minä olen onnellinen, että sain tehdä nämä kaksi miniroskista, sanoi Kumppanuustalo Hannan eräs mineihinsä tyytyväinen tupakoiva osallistuja. Itseäni ilahdutti ehkä eniten, että osallistuja, joka alkuun epäili omia kykyjään tehdä mini huonojen koulukokemustensa pohjalta (itsellekin tuttuja!) onnistui tekemään hyvin kauniin minin! Eräs osallistuja aikoo lahjoittaa miniroskiksia paitsi tutuille, myös tuntemattomille tupakoiville. Hän tulee siksi jatkamaan maanantain Asukastalo Betanian Minipajassa. Eräs lintujen ystävä osallistuja aikoo kerätä miniinsä linnuille vaarallisia juomatölkin klipsejä. Erittäin hyvä tunnelma taas tässäkin pajassa, kertoo pajaa vetänyt Tuula-Maria Ahonen.
Seuraavat Miniroskis-työpajat Helsingissä ovat:
Asukastalo Betaniassa 22.10. klo 12-13.30 (Perämiehenkatu 13) sekä
Asukastalo Myllärissä 23.10. klo 12-13.30 (Kiviparintie 2J) ja
Jätkäsaaren kirjastossa 26.10. klo 13.30-15 (Tyynenmerenkatu 1).
(12.10.2018) Myös tupakoivat alkavat löytää Miniroskis-työpajoihin
Ensimmäinen Kontulan tuunaaja oli ilahduttavasti tupakoiva, joka tuli itse piirtämänsä kuvan kanssa tuunaamaan itselleen miniroskiksen!
- Toistaiseksi vielä tupakoivat ovat harvinaisempia työpajoissa, mutta tilanne on muuttumassa! Taaskin tehtiin paljon minejä lahjoiksi tupakoiville sukulaisille ja kavereille, sekä myös vastaankäveleville tupakoiville! Kotiin tultua aurinkoisen päivän ja hyvän minipajan kunniaksi lahjoitin tupakoivalle miehelle minin, hänkin silminnähden ilahtui, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Olemme muuttamassa asennetta ja toimintapaa. Myrkyllinen ja ruma tumppi alkaa lentää harvemmin ympäristöön, tilalle alkavat yleistyä kauniit, henkilökohtaiseet ja tulen turvallisesti sammuttavat miniroskikset.
(10.10.2018) Terveisiä Maunulan Saunabaarin asukastalon Minipajasta!
- Tämä raikas omenaminiroskis menee tupakoivalle siskolle. Kaksi ihmistä aikoo lahjoittaa miniroskiksia bussipysäkillä, erittäin hyvä idea! Kun useampi tämän tekee, bussipysäkit vapautuvat rumasta, maailman yleisimmästä ja myrkyllisestä roskasta. Täytyypä itsekin ottaa pari kolme miniä mukaan seuraavan kerran bussipysäkille. Rumuuden tilalle kauneutta ja tupakoivien omaa vastuunkantoa, Tuula-Maria Ahonen kertoo.
Seuraava Miniroskistyöpaja on Kontulan lähiöasemalla torstaina 11.10. klo 12-13.30 (Keinulaudankuja 4 c).
(4.10.2018) Miniroskistyöpajat viikolla 41 Helsingissä:
8.10. Malmi Café Sauna, klo 12-13.30 (Kirkonkyläntie 2)
9.10. Maunulan saunabaari, klo 12-13.30 (Metsäpurontie 25)
11.10. Kontulan lähiöasema, klo 12-13.30 (Keinulaudankuja 4 c)
(22.9.2018)Terveisiä Jakomäen kirjaston Miniroskistyöpajasta!
Mukavan leppoisa tunnelma, vaikka paljon minejä tehtiinkin. Kuvan jiujutsua opettava mies säteili ihanan rauhallista keskittymisen henkeä tuunatessaan todella huolella omaa miniroskistaan. Monet kiittelivät miniroskis-ideaa, vievät eteenpäin.
Joku oli juuri hiljattain ilokseen lukenut Roska päivässä -liikkeestä, on kerännyt itsekin roskia. Eräs koululaispoika teki koko perheelleen minit. Isoveli on näyttänyt huonoa mallia heittämällä purkkansa maahan, pienempi veli haluaa opettaa toisin.
(15.9.2018) Miniroskistyöpaja 22.9.2018 klo 13-15 Jakomäen kirjastossa
Miniroskis on oikea paikka tupakantumpille, purkalle ja karkkipaperille.
Tule tuunaamaan kierrätyspurkista itsellesi tai lahjaksi hieno miniroskis.
Jakomäen kirjastossa, Jakomäenpolku 3.
Tervetuloa ilmaiseen, ympäristöä suojelevaan hyvän mielen työpajaan!
(14.9.2018) Ennaltaehkäise omia ja kaverin roskia Maailman siivouspäivänä
- Tupakoiva tuottaa maailman yleisintä roskaa, myrkyllisiä tumppeja, vaikka ei tätä välttämättä haluaisi. Tumppiroskikset ovat hyvinkin harvassa, toteaa Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
Roska päivässä -liikkeessä on syntynyt tilanteeseen vuosia kestävä, ilmainen ja tupakoivien mielestä fiksu keksintö. Miniroskis tuunataan ilmatiiviistä kierrätyspurkista omaa tai lahjan saajan silmää viehättäväksi helpolla tavalla. Valokuvausliikkeistä saa edelleen ilmaiseksi filmipurkkeja. Lääkepurkit ovat myös ilmatiivitä.
Roskaliikkeessä järjestetään Miniroskis-työpajoja, joissa tarjotaan välineet miniroskiksen tuunaukseen. Maailman siivouspäivänä pidetään Miniroskis-työpaja Helsingissä Malmin kirjastossa (Ala-Malmin tori 1) klo 13-15 ja Espoossa Kivenlahden kirjastossa (Merenkäynti 3) klo 13-14.
- Työpajoissa tehdään aina myös lahjoja varsinkin tupakoiville sukulaisille ja kavereille. Tämä synnyttää työpajoihin hyvää yhteisöllistä henkeä. Miniroskiksiin voi myös panna purkat ja makeispaperit. Vanhemmat pitävät miniroskiksia tärkeinä ympäristökasvatusvälineinä. Purkkaa ei tarvitse työntää vanhemman käteen, vaan sen voi panna pienessäkin taskussa mukana kulkevaan omaan miniroskikseen, Ahonen kertoo.
Ahonen lahjoittaa usein miniroskiksia myös vastaan tuleville tupakoiville. - Fiksut ihmiset oivaltavat heti miniroskiksen idean ja ilahtuvat yllätyslahjasta. Nämä lyhyet hetket tuottavat päivään molemminpuolista iloa, Ahonen rohkaisee ylittämään omaa mahdollista ujoutta.
(5.9.2018) Antti Lindtman mukaan Roska päivässä -liikkeeseen
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindman on liittynyt Roska päivässä -liikkeeseen. Antti perustelee liittymistään näin:
"Meidän kaikkien vastuulla on pitää lähiympäristö ja luonto siistinä ja puhtaana. Luonto on vain lainassa lapsiltamme ja haluan osaltani olla vaikuttamassa siihen, että myös seuraava sukupolvi saa nauttia hyvinvoivasta ympäristöstä. Siksi haluan olla mukana Roska päivässä –liikkeessä."
(20.8.2018) Tupakoivat ilahtuvat, kun heille palautetaan oma ympäristövastuu
- Nykyisin tuntuu vallitsevan henkeä, että meitä roskia ja erityisesti tupakantumppeja kerääviä pidetään sankareina. Itse olen kerännyt roskia ja tumppeja 18 vuotta, enkä ajattele itseäni sankarina, vaan normaalina välittävänä ihmisenä, toteaa Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
- Pitkään maailman yleisintä roskaa keränneenä tiedän, että pelkästään kerääminen on loputon tie. Siksi Roska päivässä -liike haluaa palauttaa tupakoiville aikuisille ihmisille heille kuuluvan, heidän oman ympäristövastuunsa. Lahjoitamme tupakoiville ilmatiiviitä, kauniita ja kestäviä kierrätyspurkeista tuunattuja miniroskiksia, joihin he voivat panna tumppinsa palavinakin.
Kun Ahonen lähtee ulos, hän ottaa taskuunsa muutaman miniroskiksen, ja tarjoaa tupakoivalle vaihtoehtoisen tavan hoitaa tumppiongelma.
- Tupakoivien valtaosalle miniroskikset ovat uusi esine ja ajattelutapa. Ihailen monesti ihmisten nopeaa kykyä kohdata uusi ilmiö.
Nopean ensihämmennyksen jälkeen tupakoivat ilahtuvat, ja vastaanottavat erittäin mielellään miniroskiksen, joka tarjoaa turvallisen tavan hoitaa tumpit. Miniroskikseen voi panna myös omat purukumit ja karkkipaperit.
Lukuisat Roskaliikkeen jäsenet ovat lahjoittaneet ainakin yhden miniroskiksen tupakoivalle kaverilleen. Ahonen uskoo, että mitä yleisempi ilmainen miniroskis on, yhä useammat ottavat sen käyttöön. Yksi miniroskis voi vuodessa ehkäistä tuhansia tumppiroskia maasta ja vesistä. Miniroskis kestää käytössä jopa yli kymmenen vuotta.
Tupakoivien yleisin palaute on "fiksu keksintö." Ahosen kokemuksen mukaan suuri osa tupakoivista haluaa ottaa oman vastuunsa. Roska päivässä-liike järjestää Miniroskis-työpajoja, joissa tehdään miniroskiksia myös lahjoiksi, erityisesti tupakoiville sukulaisille ja kavereille.
Kokemusten mukaan miniroskis voi auttaa myös tupakoinnin vähetämisessä ja lopettamisessa luonnonmukaisella tavalla. Pannessaan tumppinsa miniroskikseen tupakoiva näkee päivittäisen määränsä, jota voi vähentää vaikkapa yhdellä päivittäin.
(18.8.2018) Miniroskis ilahduttaa kaikkia
- Miniroskis-lahjan saajat ilahtuvat aina, niin myös eilen. Pistän taskuuni ulos lähtiessäni muutaman minin, että tarpeen vaatiessa voin tuottaa iloa tupakoiville, itselleni ja ympäristölle! Suositan muillekin, sanoo Tuula-Maria Ahonen.
Miniroskis kestää tupakoivan käytössä vuosikausia, ja ehtii ennaltaehkäistä tuhansia myrkyllisiä tumppeja joutumasta ympäristöömme. Miniroskis on nykyajan luksusesine, se tuunataan kierrätyspurkista, ja on ekologinen, eettinen ja esteettinen.
Koululaisille siisti ja turvallinen koulutie
Kutsu lasten lähiomaisille
- Koulun ja kaupan välille muodostuu usein roskajana, jota sekä opettajat että naapurit paheksuvat, toteaa Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen.
- Ilmiö toistuu joka vuosi ja näyttää siltä, että asialle ei voida tehdä mitään.
Roska päivässä -liike haluaa esittää kutsun vanhemmille, isovanhemmille, lapsen kummeille ja lasten ystäville.
- Kunnioittaisitteko lastenne koulu- ja kauppatietä keräämällä lapsenne kanssa ainakin yhden roskan? Näin näytätte lapselle esimerkkiä yhteisen ympäristön huolenpidosta ja viestitätte lapselle, että haluatte hänelle arvostavan ja siistin ympäristön, ehdottaa Tuula-Maria Ahonen.
Joistakin kirjastoista voi lainata roskapihtejä, ja tätä voi myös ehdottaa kirjastoille. Lapset innostuvat usein roskapihtien käytöstä. Jotkut Roskaliikkeen jäsenet käyttävät pieniä salaattipihtejä. Suojaamme kätemme myös esim. leipä- tai porkkanapussilla tms.
Maasta löytyy myös apuvälineitä, puiden lehtiä ja pieniä tikkuja, joiden avulla voi kerätä esimerkiksi maailman yleisimmän roskan, tupakantumpin. Roskien keruun turvallisuusohjeet löytyvät Täältä
Pesemme kätemme roskien keruun jälkeen ja tunnemme hyvää mieltä siitä, että olemme jättäneet ympäristön jälkeemme siistimpänä, turvallisempana ja viihtyisämpänä sekä ihmisille että myös eläimille.
- Eläinten hyvinvointi on usein lapsille tärkeää. Äskettäin facebook- sivulla eräs äiti kertoi, että hänen viisivuotias lapsensa haluaa tulla mukaan Roskaliikkeeseen, koska hän huolissaan eläinten turvallisuudesta. Mikä tahansa luontoon kuulumaton roska voi olla eläimille hengenvaarallinen, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Monet muutkin lapset keräävät roskia vanhempiensa kanssa.
(2.8.2018) Helsinkiin tarvitaan paljasjalkapuisto
Tuula-Maria Ahosen mielipidekirjoitus HS 2.8. :
Tarvitsemme puistomaisen alueen, josta kaupunki ja paljasjaloin kävelevät ihmiset pitävät yhdessä hyvää huolta, joilloin kävely on terveellisyyden lisäksi myös turvallista.
Paljasjalkapuisto on puistomainen alue, joka on Âtarkoitettu paljain jaloin käveltäväksi. Saksassa on yli 60 paljasjalkapuistoa, joissa käy vuosittain satojatuhansia ihmisiä. Paljasjalkapuistoja on myös muualla maailmassa, muun muassa Tanskassa, Australiassa ja Etelä-Koreassa. Mutta ei vielä Helsingissä.
Jalkaterapeutit ja fysioterapeutit suosittavat monista eri terveyssyistä paljain jaloin kävelyä. Koska vallalla on vielä roskaava â€kulttuuriâ€, paljain jaloin kävelevä saa olla hyvin tarkkana, ettei astu rikottuun lasiin, jaloille kipeää tekevään juomapullon korkkiin, myrkylliseen, mahdollisesti vielä palavaan tupakantumppiin ja muihin roskiin.
Siksi tarvitaan puistomainen alue, josta sekä kaupunki että paljasjaloin kävelevät ihmiset pitävät yhdessä hyvää huolta, jolloin kävely on terveellisyyden lisäksi myös turvallista. ÂRikotun lasin tuottamasta haavasta toipuminen voi kestää Âpitkään.
Puisto voisi toimia esimerkkinä yhdessä huolta pitämisen kulttuurista myös muille puistoille. Paljasjalkapuiston perustaminen ja puistoista huolehtiÂminen yhdessä on täysin mahdollista, kun sitä todella halutaan.
(28.7.2018) Kaunis roskapönttö kutsuu käyttämään itseään!
Roska päivässä -liikkeen kuusivuotisen kokemuksen mukaan ihmiset käyttävät paljon mieluummin kaunistettuja roskapönttöjä kuin neutraalin mitäänsanomattomia. Kauniita roskapönttöjä ei myöskään töhritä.
- Kaunistimme tänään aamupäivällä kotipihamme roskapöntön ja naapuritalon roskapöntön. Jo nyt iltapäivällä on ehtinyt tulla paljon ihastunutta palautetta. Kauniita roskapönttöjä kaivataan Suomen kaupunkeihin ja Espanjaan, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Jokainen voi aloittaa vaikuttamisen esim. omalla kotipihallaan. Pyydämme aina luvat roskisten kaunistamiseen. Kerrostaloissa tämä henkilö on isännöitsijä. Käytämme laminoituja luontokuvia, jotka kestävät sadetta, tuulta, pakkasta ja aurinkoa ainakin vuoden, joskus myös pari kolme vuotta. Ennen kuvan laittamista puhdistamme roskiksen pinnan vedellä ja rätillä, ja kiinnitämme kuivuneeseen roskikseen kuvan huolellisesti leveällä teipillä.
Kun asianmukainen lupa on saatu, yksityiset henkilöt voivat käyttää kaunistamisessa Roskaliikkeen logoa ja nimeä. Yhteisöjä pyydämme tutustumaan yhteisöehtoihin.
- Kokemuksemme mukaan sana "Kiitos" on erittäin tärkeä ja puoleensa kutsuva. "Tuntuu, kuin joku oikeasti välittäisi", kuvasi eräs ihminen kokemustaan. Kouluissa kuvaamataidon oppilaat voisivat maalata koulun roskiksia kutsuviksi. Sanan Kiitos voisi kouluissa esittää eri kielisten oppilaiden omalla kielellä.
(19.7.2018) Ilmainen ja kestävä miniroskis ennaltaehkäisee tulipaloja
- Rajut metsä- ja maastopalot riivaavaat Ruotsia, toteaa HS 19.7. Ruotsissa palot eivät ole viranomaisten hallinnassa. Pyhärannan kunnassa Varsinais-Suomessa on palanut laaja metsäalue. Yksityinen tupakoiva voi ottaa käyttöön ilmaiseksi Roska päivässä -liikkeessä syntyneen keksinnön, miniroskiksen.
Miniroskis on ilmatiivis purkki, jossa tumppi sammuu palavana turvallisesti. Kaikki lääkepurkit ovat ilmatiiviitä. Filmipurkkeja saa edelleen ilmaiseksi valokuvausliikkeistä. Maustepurkit ovat myös ilmatiiviitä. Yksi miniroskis voi ehkäistä maastosta jopa tuhansia vaarallisia tupakantumppeja vuodessa, kun purkin ottaa käyttöön paljon tupakoiva henkilö, jolla on ollut tapana heittää tumppinsa maahan. Kun purkin kaunistaa haluamallaan tavalla, sen käyttäminen on myös esteettinen ilo.
Roska päivässä -liike haastaa kaikki ympäristönystävät lahjoittamaan ainakin yhden miniroskiksen tupakoivalle tutulle tai tuntemattomalle. Mitä useammalla tupakoivalla on miniroskis, sen normaalimmaksi purkin käyttäminen tulee.
- Fiksu keksintö, on miniroskista käyttävien tupakovien yleisin kommentti, toteaa Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
(11.7.2018) Kiittäisitkö kesää konkreettisesti?
Saa tulostaa ja laittaa jonnekin jos haluaa!
Klikkaa kuva isommaksi tulostamista varten:
(2.7.2018) Kesähaaste kaikille ympäristön ystäville
Tule mukaan joukkovoimaan, lahjoita miniroskis tupakoivalle!
Maailman yleisin, myrkyllinen roska, tupakantumppi, ei katoa ympäristöstämme pelkästään keräämällä. Onneksi Roska päivässä -liikkeessä on syntynyt ilmainen, kestävä ja kaunis miniroskis- keksintö. "Fiksu keksintö! Onpa kätevä!", sanovat tupakoivat, joilla on käytössä miniroskis.
Ilahduta itseäsi ja tupakoivaa, lahjoita kesän aikana ainakin yksi ilmainen ja kestävä miniroskis tutulle tai tuntemattomalle tupakoivalle. Meitä on tuhansittain, yhdellä pienellä teolla voimme ennaltaehkäistä vuositasolla satoja - tuhansia tumppeja joutumasta ympäristöömme!
Filmipurkkeja saa edelleen vastoin luuloja ilmaiseksi valokuvausliikkeistä. Kaikki käytetyt lääkepurkit ovat ilmatiiviitä. Roskaliikkeessä on pääasiassa käytössä diabeetikkojen koeliuskapurkkeja, joita saa pyytämällä tutulta diabeetikolta. Purkki on heille roska käytön jälkeen. Kaunista purkki haluamallasi tavalla. Ne jotka lahjoittavat tutuille, tuunaavat usein purkista vastaanottajaa puhuttelevan.
Kerro, että miniroskis kestää vuosikausia, ja että tumppi sammuu turvallisesti ilmatiivissä miniroskiksessa. Vain hyvin harvat tupakoivat ovat itse ottaneet minin käyttöön. Ajatus on vielä uusi,joudutetaaan tutuksi tulemista pienellä kauniilla lahjalla. Mitä useammalla tupakoivalla on miniroskis, sen useampi haluaa sen myös itselleen!
(22.6.2018) Haluatko kunnioittaa tai kiittää luontoa? Suojella ihmisiä ja eläimiä?
- Joidenkin mielestä roskien kerääminen on arkista puuhaa ja kuuluu vain arkeen. Minusta roskia voi kerätä monessa tunne- ja tarkoitustilassa, yhtä hyvin juhlapyhinä, sanoo Roskaliikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen.
- Varsinkin luontoon liittyvänä juhannusjuhlana metsää, järven tai meren rantaa voi kunnioittaa keräämällä sieltä roskia pois. Luonto tekee kesälomasta kesäloman, antaa meille tärkeitä elämyksiä. Roskien kerääminen on yksi tapa kiittää luontoa.
- Olipa arki, pyhä tai vaikka kiire, kerään ihmisten ja eläinten jaloille vaarallisen rikotun lasin aina pois. Rikottuun lasiin astuminen voi tuottaa pitkäaikaisia vammoja ja paljon turhaa kärsimystä, pilata loman, Tuula-Maria kertoo.
- Olen itse kerännyt pois paljon rikottua lasia paljain käsin, enkä ole saanut haavoja, kun olen keskittynyt. Pari kolme kertaa olen keskittynyt johonkin muuhun ja saanut pienen haavan.
Voit käyttää myös esimerkiksi maasta löytämiäsi paria tikkua lasia kerätessä oman turvallisuutesi varmistamiseksi.
(14.6.2016) Suomi kohti tumppivapautta, Suomessa syntyneiden miniroskisten avulla!
Seuraava Miniroskis-työpaja Kotkassa
Roskaliikkeen "fiksu keksintö", kuten käyttäjät sanovat. Miniroskikset ovat tumppiroskan ehkäisyyn ilmainen, kestävä, turvallinen ja kaunis ratkaisu. Miniroskikset palvelevat myös purkan purijoita ja karkin syöjiä. Yksi miniroskis voi ehkäistä jopa tuhansia tupakantumppiroskia maasta ja vesistä, jos roskaava tupakoitsija ottaa purkin käyttöön!
Seuraava Miniroskis-työpaja on KOTKASSA, PERJANTAINA 15.6. KLO 18-19.30, YHTEISÖTALO MESSISSÄ, KIRKKOKATU 22.
Tee itsellesi ja/ tai tärkeäksi lahjaksi!
Tulemme lahjoittamaan miniroskiksia pe -iltana ja la klo 11, paikat selviävät myöhemmin. Katso tarkemmin Roskaliikkeen facebook-sivulta
(5.6.2018) Hyvää Maailman ympäristöpäivää!
- Lahjoitettiin Maailman ympäristöpäivän kunniaksi miniroskiksia Helsingin keskustassa. Tupakoivat vastaanottajat olivat häveliäitä, eivät halunneet naamojaan kuvaan,mutta tässä sentään käsi, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Kestävä ratkaisu tumppiongelmaan on miniroskikset. Ei se, että me muut jatkuvasti keräämme tupakoivien myrkkyjätteitä, mitä ratkaisua Suomen Ash tiedotteessaan suosittaa. Vastuu kuuluu aikuiselle ja nuorelle tupakoivalle itselleen. Rohkaisen hankkimaan itselle ja lahjoittamaan kaunistettuja ilmatiiviitä purkkeja, joissa tumppi sammuu hyvin nopeasti. Kaikki lääkepurkit ovat ilmatiiviitä, valokuvausliikkeeistä saa edelleenkin ilmatiiviitä filmipurkkeja ilmaiseksi. Miniroskis kestää käytössä vuosikausia.
-Fiksu keksintö! on yleisin käyttäjäkommentti, ollut jo vuosien ajan!
(31.5.2018) Lahjoita itsellesi/kaverillesi kaunis ilmainen miniroskis
Maailman ympäristöpäivänä 5.6.!
Voit panna miniroskikseen maailman yleisimmät oman suun roskat: purukumin ja tupakantumpin palavana. Ilmatiiviistä kierrätyspurkista tuunatussa miniroskiksessa tumppi sammuu nopeasti ja ennaltaehkäisee näin tulipaloja. Miniroskis kestää käytössä vuosia.
Valokuvausliikkeistä saa edelleen filmipurkkeja ilmaiseksi.Diabeetikkotutulta voit pyytää koeliuskapurkin. Mikä tahansa lääkepurkki on ilmatiivis. Kaunista miniroskis oman/vastaanottajan maun mukaisesti, niin käyttämisen ilo on vielä suurempi.
Roska päivässä -liike lahjoittaa Maailman ympäristöpäivänä miniroskiksia Helsingissä kello 11-12. Paikka on Espan puisto, lähtö Svenska Teaternin edestä.
Tehdään yhdessä Maailman ympäristöpäivänä maailmasta parempi paikka! Jo yksi miniroskis ennaltaehkäisee vuositasolla satoja - tuhansia myrkyllisiä tumppeja joutumasta ympäristöön pikkulasten, koirien tai vesieläinten vatsaan.
Kiitoksia kaikille tärkeiden lahjojen antajille!
(22.5.2018) Miniroskistyöpaja Hyvinkään kaupunginkirjastossa lauantaina 26.5.
Tule viihtymään ja tuunaa fiksu miniroskis itselle tai lahjaksi!
Lauantaina 26.5. klo 12 – 13.30 Hyvinkään kirjastossa, Torikatu 5.
Pajan vetävät Tuula-Maria Ahonen ja Jari Peltoranta.
Tervetuloa!
Seuraava Miniroskistyöpaja on ke 23.5. klo 17-18, Kantsun olohuoneessa, Kannelmäessä, Vanhaistentie 3. Tervetuloa myös tänne!
(18.5.2018) Pääkaupunkiseudun jäsenet!
Huomenna lauantaina 19.5. ilmainen Miniroskistyöpaja Arabianrannan kirjastossa klo 12-13, Tervetuloa!
Koiranpennut, pikkulapset ja jotkut aikuisetkin koirat panevat myrkyllisiä tumppeja suuhunsa. Veteen heitettyinä tumpit päätyvät kalojen ja lintujen vatsaan. Miniroskis ennaltaehkäisee vuodessa satoja, jopa tuhansia tumppeja joutumasta ympäristöömme. Ja ennaltaehkäisee tietenkin myös hyvin paljon purkkaa, makeispapereita ym.
Seuraava Miniroskistyöpaja on ke 23.5. klo 17-18, Kantsun olohuoneessa, Kannelmäessä. Edelleenkin Tervetuloa!
(10.5.2018) Roska päivässä -liikkeen ystävät ry:n vuosikokous perjantaina 18.5.2018
Hei arvoisa ja arvostettu Roska päivässä -liikkeen ystävät ry:n jäsen!
Olet tervetullut Roska päivässä -liikkeen ystävät ry:n sääntömääräiseen vuosikokoukseen perjantaina 18.5.2018, kello 17. Osoite Maria Jotunin tie 10 E 50, Helsinki.
Käsiteltävänä sääntömääräiset pykälät, kuten uuden hallituksen valinta.
Ilmoittautua voit Jari Peltorannalle
Roska päivässä -liike 18 vuotta huhtikuussa!
Voit tulostaa yllä olevan kyltin omaa jakeluasi varten täältä
Affischen pÃ¥ svenska här
(19.4.2018) Roskaliike kutsuu jokaisen kynnelle kykenevän pieneen sivistystekoon
"Roskaton ympäristö on rauhoittava, turvallinen ja kertoo arvostuksesta muita ihmisiä ja luontoa kohtaan", sanoo Roska päivässä-liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
18 vuotta täyttävä Roska päivässä -liike kutsuu kaikki suomalaiset keräämään roskan taikka kaksi "Vähintään 11 miljoonaa roskaa pois Suomesta!" -tapahtumassa, joka kestää koko vuoden.
- Jokaisen velvollisuus on tehdä pieniäkin tekoja ympäristön ja sitä kautta tulevien sukupolvien eteen. Tämä haaste on sekä helppo että hauska ja olen mielelläni mukana, Suomen kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Gadambi.
- Roskaaminen on ympäristön ja kanssaihmisten aliarviointia. Lopetetaan se yhteistoimin!, sanoo Radion sinfoniaorkesterin intendentti Tuula Sarotie
- Jokainen haluaa liittää oman elämänsä merkityksellisiin asioihin. Merkityksellisiä asioita ovat ne, joista seuraa hyvää paitsi itselle myös koko yhteiselle maailmallemme. Oleellista on asettua omilla valinnoilla osaksi ratkaisua. Näistä ratkaisuista kertyy puroja, jotka muodostavat suuren joen. Se joki muuttaa maailmaa, sanoo myös Roskaliike-kutsun vastaanottanut kestävän kehityksen tutkija Arto O.Salonen.
Roskaliike ennaltaehkäisee myös erittäin toimivin keinoin roskaamista.
(10.4.2018) Sosiaalinen keksintö parhaasta päästä
- Roskaliike on sosiaalinen innovaatio parhaasta päästä. Keskittymällä pieniin mutta merkityksellisiin asioihin, tämän tyyppinen liike voi aikaansaada paljon enemmän kuin megalomaaniset pyrkimykset innovointiin innovoinnin vuoksi, sanoo Alf Rehn. Hän toimii innovaation, designin ja johtamisen professorina Tanskan Syddansk Universitetin (SDU) teknisessä tiedekunnassa.
Brittilehti Times on tituleerannut Alfin "tulevaisuuden tähdeksi". Thinkers 50 -sivusto on listannut hänet ainoana suomalaisena "Tulevaisuuden bisnesajattelijoiden" joukkoon.
(9.4.2018) Näkyviä muutoksia omilla teoilla
- Jokaisen meistä tulisi kantaa vastuuta yhteisestä ympäristöstämme. Pienilläkin päivittäisillä teoilla voimme saada aikaan näkyviä muutoksia. Ei roskata, ei sisällä eikä ulkona! sanoo Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi.
(8.4.2018) Aliarvioimisen sijaan tervettä kunnioitusta!
- Roskaaminen on ympäristön ja kanssaihmisten aliarviointia. Lopetetaan se yhteistoimin! sanoo Radion sinfoniaorkesterin intendentti Tuula Sarotie.
(6.4.2018) Hyvää paitsi itselle, myös yhteiselle maailmallemme
- Jokainen haluaa liittää oman elämänsä merkityksellisiin asioihin. Merkityksellisiä asioita ovat ne, joista seuraa hyvää paitsi itselle myös koko yhteiselle maailmallemme. Oleellista on asettua omilla valinnoilla osaksi ratkaisua. Näistä ratkaisuista kertyy puroja, jotka muodostavat suuren joen. Se joki muuttaa maailmaa, sanoo Roskaliike-kutsun vastaanottanut kestävän kehityksen tutkija Arto O.Salonen.
(5.4.2018) "Helppo ja hauska haaste"
- Jokaisen velvollisuus on tehdä pieniäkin tekoja ympäristön ja sitä kautta tulevien sukupolvien eteen. Tämä haaste on sekä helppo että hauska ja olen mielelläni mukana, Suomen kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Gadambi.
(4.4.2018) Suuri tavoite on helppo toteuttaa yhdessä!
- Muutokseen tarvitaan tekoja, yhteistä tahtoa ja vastuunkantoa. Toimitaan tulevinakin vuosina esikuvana ympäri maailman, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen kannustaa täysi-ikäistynyttä Roskaliikettä.
Haastamme juhlavuoden kunniaksi kaikki kynnelle kykenevät suomalaiset keräämään ainakin yhden tai kaksi roskaa "Vähintään 11 miljoonaa roskaa pois Suomesta!"-tapahtumassa.
(3.4.2018) Roskattomuus on elämän laatua
Ensimmäisenä vuosia mukana ollut filosofi, systeemitieteiden, soveltavan filosofian ja luovan ongelmanratkaisun professori Esa Saarinen:
- Roskattomuus on elämän laatua, kuin näkymätön käsi, joka synnyttää yhteenkuuluvuutta ja toivon energiaa, Esa Saarinen.
(1.4.2018) Uusi kaikille uskonnoille sopiva juhlapyhätradititio
- Kaikki suuret maailmanuskonnot kehottavat luonnon varjeluun ja suojeluun, toteaa Roskaliikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen.
- Kunnioitimme pääsiäistä laittamalla oman suun roskia ennaltaehkäiseviä miniroskiksia kyltin kanssa paikkaan, josta on saanut kerätä useita tumppeja usein. Tumpithan ovat maailman yleisin, myrkyllinen roska. Viimeksi teimme saman jouluna.
- Joulukyltti on tuottanut oikein hyvää tulosta, tumpit ovat loppuneet kyseisessä paikassa. Uuden kyltin panimme myös paikkaan, josta säännöllisesti on saanut kerätä useita tumppeja. Tietenkin kylttejä voi laittaa arkenakin,Tuula-Maria sanoo.
(23.3.2018) Turkulainen Puolalan koulu tuunaa ensimmäisenä Suomessa koko koululle miniroskikset
Tuula-Maria Ahonen vieraili turkulaisessa Puolalan koulussa Roskaliikkeen ja miniroskistuunauksen merkeissä.
- Ryhdyimme jo ennen vierailua keräämään diabeetikkojen koeliuskapurkkeja, koska tavoitteemme on, että koko koulun oppilaat tuunaavat itselleen miniroskikset, kertoo kutsuja, kestävän kehityksen opettaja Kati Andersén.
- Miniroskis-työpaja on osana koulumme Agenda 2030 -teemaviikkoa esimerkkinä käytännönläheisestä kestävän kehityksen toiminnasta, jonka avulla on onnistuttu innostamaan suuri joukko ihmisiä tekemään hyvää. Voimme osoittaa oppilaille, että jokainen ihminen voi omalla panoksellaan vaikuttaa ympäristöönsä ja samalla toimia esimerkkinä muille ihmisille.
Agenda 2030 -teemaviikon aikana oppilaat tutustuvat Ulkoministeriön tuottamaan Maailma 2030 -näyttelyyn ja pääsevät kuuntelemaan Nuorten Agenda 2030 -ryhmän jäsenen esittelyn Agendasta nuoren silmin. Lisäksi oppilaat työstävät omissa luokissaan ainakin yhtä Agendan tavoitetta. Agendan tavoitteisiin tutustutaan mm. pelaten, yhdessä tutkien ja tehtäviä tehden, suomen lisäksi myös englanniksi, saksaksi ja venäjäksi. - Tarkoitus on, että kaikki halukkaat luokat osallistuvat miniroskisten tekemiseen. Miniroskis-työpajojen järjestäminen ensin oppilaskunnan hallituksen edustajille ja maailmanpelastajille saa aikaan sen, että miniroskisten tekeminen leviää koulussa oppilaiden kautta.
(7.3.2018) Joka päivä maapallosta parempi paikka!
- Tehdään kaikki pieni askel kerrallaan maapallosta parempi paikka, sanoo Roskaliikkeen uusin jäsen Alissa Mehtälä.
"Haluan LAHJOITTAA mun vanhojentanssimekon sellaiselle ensivuoden tanssijalle, jolla ei itsellä ole mahdollisuutta huonon rahatilanteen vuoksi mekkoa itselleen ostaa. Itsekin sain mekon lahjoituksena samaisesta syystä", kirjoittaa Alissa päivityksessään.
(16.2.2018) Kuuntele Tuula-Maria Ahosen haastattelu Ruotsin Sisu-Radiossa
Roska päivässä -liikkeen perustajaa Tuula-Maria Ahosta haastateltiin Ruotsin Sisuradion Huomenta Ruotsi -lähetyksessä torstaina 15.2.
Haastattelu löytyy jaksosta, joka on otsikoitu "Empatiakyky sumenee internetin syövereissä". Kuuntele lähetys täältä. Tuula-Marian osuus alkaa kohdasta 2:16:30
(13.2.2018) Ympäristön ystävä vahvistuu ja kokee yhteistä iloa
Roska päivässä -liikkeessä on kertynyt pian 18 vuoden ajan kokemuksia ympäristön ystävyydestä, sen vaikutuksista itseen ja muihin.
- Sen sijaan että kävelisimme roskien ohi välinpitämättöminä, keräämme ainakin yhden pois. Monet paljon enemmänkin, kertoo Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
- Roskan kerääjän oma mieli eheytyy ja tasapainottuu, kun hän toimii rakentavasti ajatellen sekä ihmisten että eläinten turvallisuutta. Monet, jotka näkevät roskan keräämisen, ilahtuvat. Kerran kerätessäni roskia vanha mies pysähtyi katsomaan. "Kaunista katsoa, kun joku kerää roskia", hän sanoi äänessään suorastaan hartautta.
Jotkut kiittävät ja peukuttavat. Toiset ottavat esimerkistä mallin ja alkavat itsekin kerätä roskia. Näin on tapahtunut mm. Thaimaassa.
"Aina kun roska nousee maasta, ympäristömme muuttuu viihtyisämmäksi, terveellisemmäksi ja puhtaammaksi. Kiitos Roskaliikkeelle tähänastisesta työstä. Tehdään maailmaa paremmaksi - roska kerrallaan. Ehkä Roskaliikkeen esimerkillä saataisiin roskat pois myös maailman valtameristä", kannustaa Pekka Haavisto.
"Pidän Roskakävelyiden perimmäistä tarkoitusta esimerkillisenä: varsin vaivattomalla teolla jokainen meistä pystyy tekemään merkittävän, tulevaisuuteen kantavan teon. Jos jokainen meistä tekee pienen luontoteon, pääsemme pitkälle", toteaa presidentti Sauli Niinistö.
- Minusta asuinalueeni roskaisuus on vähentynyt. Sekä johtunee sekä parantuneesta kiinteistöhuollosta että asukkaiden oma-aloitteisesta roskakeräilystä. Yksi tuttuni kerää koiraansa ulkoiluttaessaan mm. kaljatölkkejä ja näiden tuotto menee koiralle, saa ekstraruoat. Viimeksi perjantaina ilahdutti, kun pariskunta noukki ohimennessään tölkin. Tölkkiharmitus on vaihtunut iloksi siitä, että on paljon ihmisiä, jotka välittävät ympäristöstään. Iloitsen joka kerta jopa siitä, kun näen ihmisen laittavan roskansa roskikseen eikä heitä sitä vierelleen maahan, kertoo Roskaliikkeen jäsen Leena Kärkkäinen liikkeen fb-sivulla.
Roska päivässä -liike myös ennaltaehkäisee roskia luovien ideoiden ja keksintöjen avulla. Tunnetuin näistä on oman suun roskia ennaltaehkäisevä miniroskis, joka tuunataan ilmatiiviistä kierrätyspurkista kauniiksi.
- Lahjoitan usein miniroskiksia vastaantuleville tupakoiville, jotka yleensä aina ilahtuvat, kertoo Ahonen.
(6.2.2018) Ennaltaehkäise kaatumisia, kerää liukas roska
- Yllättävän moni roska on liukaspintainen. Karamellipussit, sipsipussit, litistyneet juomatölkit, suklaapötkyjen käärepaperit ym. toimivat liukumiinoina. Varsinkin, kun muu ympäristö on liukas tai päälle on satanut lunta, toteaa Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
Maasta löytyy muun muassa värittömiä, liukaspintaisia muoviroskia, joita huonompinäköinen ei välttämättä edes huomaa.
- Roskan heittää hyvin nopeasti, kaatuminen on hyvin yllättävä ja hyvin nopea tapahtuma. Kaatumisesta toipumiseen sitävastoin voi mennä viikkoja ja kuukausia. Vanhuksille kaatuminen voi merkitä lopun alkua, kun kunto heikentyy pitkän toipumisen aikana, Ahonen muistuttaa.
- Myönteistä on, että roskan myös kerää hyvin nopeasti, ja keräämisestä tulee itsellekin hyvä mieli, Ahonen rohkaisee yhteiseen välittämiseen.
- Toivon myös, että vanhemmat ja koulu kertovat koululaisille liukkaiden roskien ympäristövaikutuksista, jotka eivät ole yleisessä tiedossa.
(29.1.2018) Voittajat tunnistavat voittajan
Presidenttivaalien kolme menestyjää suhtautuvat erittäin myönteisesti Roska päivässä -liikkeeseen
Roskaliikkeen kannalta on ilahduttavaa ja rohkaisevaa, että uudelleen valittu presidentti Niinistö sekä kakkossijan Haavisto ja kolmossijan Huhtasaari suhtautuvat erittäin myönteisesti Roskaliikkeseen.
Parhaat onnittelut ja kiitokset kansan hyväksi havaitsemalle presidentillemme!
Jos joku vielä ujostelee kutsua kavereitaan mukaan liikkeeseen, tämä toivon mukaan antaa rohkean tietoisuuden viedä yhteisesti tärkeää asiaa eteenpäin!
Katso kannustukset alta 18.12.2017
(7.1.2017) Hyvää alkanutta uutta vuotta! Haluatko parantaa ensi vuoden alkamista?
Roska päivässä -liike haluaa edistää kunnioittavaa suhdetta ympäristöön ja luontoon. Myös toisiin ihmisiin ja eläimiin.
- Metsän eläimille uuden vuoden raketit on jokavuotinen maanpäällinen helvetti, sanoo eläinlääkäri ja eläinten hyvinvoinnin tutkija Laura Hänninen Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.
-Liian monille kotieläimille, niiden omistajille ja sodan kokeneille ihmisille nykyinen uudenvuoden aloittamistapa merkitsee myös suurta pelkoa. Lisäksi raketit myrkyttävät ilmaa pienhiukkasilla, tuottaen tutkimusten mukaan sairauskohtauksia ja myös sydänkuolemia, sanoo Roskaliikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen.
- Kaiken kaikkiaan, kyse ei ole kestävästä tavasta juhlia, eikä varsinkaan aloittaa uutta vuotta. Olen siksi allekirjoittanut "Ilotulitteiden käyttö vain ammattilaisille"-kansalaisaloitteen. Kun nimiä kertyy 50 000, eduskunta ottaa aloitteen käsittelyyn. Toivon mahdollisimman monen kuuntelevan omaatuntoaan ja sydäntään ja allekirjoittavan aloitteen. Kaupunkienkaan ei ole pakko pitäytyä kestämättömän kehityksen juhlinnassa. Ilahduttavasti maailmalla alkaa olla jo rohkaisevia esimerkkejä surutulitteiden vaihtamisesta valoshowhun. Uusia luovia ideoita syntyy varmaan lisää, ja jokainen voi keksiä niitä omassa piirissään, Tuula-Maria Ahonen rohkaisee.
(27.12.2017) Äly-uudista uudenvuoden perinne!
- Haluamme teknisiltä laitteilta jatkuvaa uudistumista ja parantumista. Entä perinteiltä? Edustavatko ne kestävää älyä ja viisautta?, kysyy Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
Raketit näyttävät monien mielestä kauniilta, jotkut nauttivat kovasta paukkeesta. Mutta entä niiden ympäristövaikutukset? Rakettien kauneus tuotetaan myrkyllisillä kemikaaleilla. Pauke merkitsee sodan käyneille ihmisille sekä luonnon- ja kotieläimille suurta kauhua. On uutisoitu muun muassa lintujen joukkokuolemista, kun säikähtäneet linnut ovat yöllä lähteneet suinpäin lentoon. On uutisoitu myös pakokauhuun joutuvista koirista ja hevosista. Joka vuosi eläimet maksavat hengellään perinteen hintaa.
- Rakettien pienhiukkaset lisäävät sairauskohtauksia. Tutkimukset sekä maailmalta että Suomesta kertovat, että hiukkaset lisäävät sydänkuolemia riskiryhmillä. Kuolemat ovat harvinaisia, mutta suuremmalle osalle riskihenkilöitä ne voivat aiheuttaa esimerkiksi rintakipua. Joka vuosi raketit myös vammauttavat käyttäjiään ja tuottavat tulipaloja. Onko tälläinen perinne hyvä ja säilyttämisen arvoinen? Lukuisat Roska päivässä -liikkeen jäsenet eivät osta uudenvuodenraketteja, ja innostavat kavereitaan keksimään uusia tapoja juhlistaa vuoden alkua.
- Olemme keränneet raketteja maasta 18 vuoden ajan. Niitä löytyy ympäristöstä vielä kuukausien kuluttua uudesta vuodesta, kertoo Ahonen tilanteesta, joka sai hankkimaan tietoa laajemmin rakettien ympäristövaikutuksista.
(18.12.2017) Seitsemän presidenttiehdokasta on mukana tai kannustaa Oma ympäristö kunniaan! -Roskakävelyjä
Ensi vuonna 18 vuotta täyttävä Roska päivässä -liike järjestää nyt ja tulevana vuonna Oma ympäristö kunniaan! -Roskakävelyjä.
- Innostamme myös erilaisia toimijoita tekemään näitä kävelyjä. Olemme huomanneet Suomi 100 -Roskakävelyillä, että ihmiset ovat hämmästyneitä, kun näkevät, miten paljon roskia on esimerkiksi heidän työpaikkansa ympärillä. Useimmillehan oma ympäristö on korkeintaan oma piha. Yhteistä ympäristöä ei nähdä eikä kunnioiteta, Roskaliikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen sanoo.
- Oma ympäristö kunniaan! -Roskakävelyt pyrkivät laajentamaan näkökenttää.Kun näkee roskat,voi nähdä myös maassa makaavan apua tarvitsevan ihmisenkin. Presidenttiehdokkaat Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto vastaanottivat Roskaliikekutsun jo edellisten presidenttivaalien aikana. Niinistö lähetti alkuvuodesta kannustavan tervehdyksen Suomi 100-Roskakävelyille.
- Aiemmin tänä vuonna lähetin tervehdykseni ja tukeni Roskakävelyille toteamalla, että meidän on pidettävä ainutlaatuisesta luonnostamme huolta, sillä se on yhteinen olohuoneemme. Tämä pitää yhä mitä suurimmassa määrin paikkansa. Luonto on elinehtomme. Jos se tuhotaan – etenkin välinpitämättömyyden tähden – meille ei jää enää mitään. Luonto ei osaa siivota itse itseään, joten meidän on sitä siinä autettava. Kyse on myös asenteesta, siinä on meillä jokaisella vaikuttamisen paikka. Pidän Roskakävelyiden perimmäistä tarkoitusta esimerkillisenä: varsin vaivattomalla teolla jokainen meistä pystyy tekemään merkittävän, tulevaisuuteen kantavan teon. Jos jokainen meistä tekee pienen luontoteon, pääsemme pitkälle, kirjoittaa Sauli Niinistö.
- Aina kun roska nousee maasta, ympäristömme muuttuu viihtyisämmäksi, terveellisemmäksi ja puhtaammaksi. Kiitos Roskaliikkeelle tähänastisesta työstä. Tehdään maailmaa paremmaksi - roska kerrallaan. Ehkä Roskaliikkeen esimerkillä saataisiin roskat pois myös maailman valtameristä, kannustaa Pekka Haavisto.
- Liikun niin luonnossa kuin teiden varsilla karvatassujeni kanssa ja oman roskapäivässä teon voi tehdä helposti keräämällä rannoilta pois vastaan tulevat muovipussit tai tienvarsiin heitetyt olutpakaasien kuoret. Jokainen pienikin askel on askel kohti puhtaampaa lähiympäristöä, eikä vaadi paljon vaivaa, sanoo Merja Kyllönen.
-Roska päivässä -liike on esimerkki upeasta ruohonjuuritasolta lähteneestä toiminnasta, jossa pieni ja helppo, ei liikaa kiireistenkään ihmisten elämää rasittava toiminta muuttuu merkittäväksi valtakunnalliseksi toiminnaksi. Pienistä puroista todella syntyy iso virta! Meidän yhteinen luontomme ja ympäristömme kiittää, kun roska kerrallaan siirtyy sinne, minne se olisi jo alkujaan kuulunut. Roska päivässä -liikkeen kaltaisessa vapaaehtoistyössä korostuu tavoitteen lisäksi yhdessä tekeminen – sellainen kollektiivinen henki ja me-fiilis, jolla saadaan isojakin asioita pantua uuteen uskoon, toteaa Laura Huhtasaari.
Matti Vanhanen vastaanotti Roskaliike-kutsun vuosia sitten. Presidenttiehdokkaat Nils Torvalds ja Paavo Väyrynen kannustavat myös Roskaliikettä.
(28.11.2017) Pyydämme kaikilta presidenttiehdokkailta kannustusta
"Oma ympäristö kunniaan!" -Roskakävelyille
Roska päivässä -liike järjestää nyt ja tulevana vuonna "Oma ympäristö kunniaan!" -Roskakävelyjä.
- Innostamme myös erilaisia toimijoita tekemään näitä kävelyjä. Olemme huomanneet Suomi 100 -Roskakävelyillä, että ihmiset ovat hämmästyneitä, kun näkevät, miten paljon roskia on heidän työpaikkansa ympärillä. Useimmillehan oma ympäristö on korkeintaan oma piha, jos sekään. Yhteistä ympäristöä ei nähdä eikä kunnioiteta, Tuula-Maria Ahonen sanoo.
"Oma ympäristö kunniaan!" -Roskakävelyt pyrkivät laajentamaan näkökenttää oman kännykän ulkopuolelle. Kun näkee roskat,voi nähdä myös maassa makaavan apua tarvitsevan ihmisenkin.
- Pyydän kaikilta presidenttiehdokkailta omanlaisensa tuen ja kannustuksen näille kävelyille. Tulen kertomaan kannustuksista ehdokkaan kuvan kanssa sivuillamme ja mediassa, saapumisjärjestyksessä, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
Saapuneita vastauksia:
(28.11.2017) Merja Kyllönen
"Liikun niin luonnossa kuin teiden varsilla karvatassujeni kanssa ja oman roskapäivässä teon voi tehdä helposti keräämällä rannoilta pois vastaan tulevat muovipussit tai tienvarsiin heitetyt olutpakaasien kuoret. Jokainen pienikin askel on askel kohti puhtaampaa lähiympäristöä, eikä vaadi paljon vaivaa."
(28.11.2017)"Nils Torvalds kannustaa tätä liikettä
Torvalds on Europarlamentissa Ympäristö-, kansanterveyden ja elintarviketurvallisuuden valiokunnan jäsen. Valiokunta on yksi Euroopan parlamentin vaikutusvaltaisimmista valiokunnista. Valiokunta käsittelee sekä laajoja ympäristö- ja energiapoliittisia aiheita, että kysymyksiä jotka hyvin konkreettisesti vaikuttavat meidän kaikkien arkipäivään ja elämänlaatuun. Valiokunnan jäsenenä hänellä on erittäin hyvät mahdollisuudet vaikuttaa aktiivisesti asioihin, joilla on merkitystä sekä paikallisella että kansainvälisellä tasolla", kirjoittaa Torvaldsin kampanjapäällikkö Elisabeth Rantschukoff.
(26.11.2017) Pyytämällä vastaavalta henkilöltä saa lisää roskapönttöjä!
- Saimme yhteisvoimin lisää roskapönttöjä kotiseudullemme. Pyysin jokin aika sitten kahta roskista Helsingin kaupungin paikalliselta vastaavalta henkilöltä. Kun huomasin ensimmäisen roskiksen tulleen, kerroin siitä paikallisella fb-sivulla, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
-Hyvin monet ilahtuivat ja muutamat ihmiset innostuivat itsekin pyytämään. Eilen huomasin, että toinenkin pyytämäni roskis on tullut. Kerroin tästä fb-sivulla ja kuulin, että tähän mennessä kaksi ihmistä on myös saanut pyytämänsä roskikset. Lähemmäs 100 ihmistä on jo tykännyt tästä päivityksestäni. Voi olla, että vielä lisää uusia roskiksia tulossa.
Tärkeää on, että yksi aloittaa. Kun selvittää oikean henkilön, pyytämisen vaiva on hyvin pieni. Olkaa rohkeasti ensimmäisiä! Jos roskapöntölle on pitkä matka, monilta tippuu roska maahan. Kun roskapönttöjä on riittävän tiheästi, ympäristö pysyy siistimpänä!
(20.11.2017) Oma ympäristö kunniaan!
Miniroskistyöpaja Maunulatalon aulassa to 23.11 klo 17-19
Miniroskikseen voit panna purkat, makeispaperit ja maailman yleisimmän ja myrkyllisen roskan, tupakantumpin palavana. Miniroskis on helppo tuunata, kaikenikäiset innostuvat tekemään niitä myös lahjoiksi varsinkin tupakoiville kavereille ja sukulaisille. Purkki kestää käytössä vuosikausia.
Tervetuloa ilmaiseen työpajaan!
(4.11.2017) Miniroskis on kestävä, kätevä, ilmainen ja arvokas isänpäivälahja!
- Lukuisat lapset, vaimot ja tyttäret ovat tehneet tupakoiville ja purkkaa pureskeleville isille ja isoisille lahjoiksi miniroskiksia, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
Katso ohje sivultamme. Saat valokuvausliikkeestä ilmaiseksi filmipurkin. Diabeetikkotutulta voi löytyä koeliuskapurkki. Miniroskis ei maksa mitään, mutta on hyvin arvokas lahja. Myös mm. pikkujouluna, jouluna, uutena vuotena, ystävänpäivänä.
- Itse lahjoitan miniroskiksia tuntemattomille vastaankäveleville tupakoiville, ja yleensä aina he ilahtuvat. "Onpa fiksu keksintö!" on yleisin kommentti. Jotkut sanovat, että ovat toivoneet miniroskista, Tuula-Maria kertoo.
(25.10.2017) Miniroskistyöpaja Töölön kirjastossa
Töölön kirjastossa on Miniroskistyöpaja lauantaina 28.10.2017 klo 13-15.
Fiksu keksintö! Onpa kätevä, kiittävät miniroskiksen tuunaajat. Aikuiset, lapset ja nuoret.
Miniroskikseen voi panna oman suun roskia: maailman yleisimmän roskan eli tupakantumpin palavana. Samoin purkat, karkkipaperit ym. Ilmatiivis kierrätyspurkki kestää vuosikausia käytössä.
Miniroskis on helppo tuunata, ja tuunaajat ovat ihastuneita lopputulokseensa!
Tervetuloa tuunaamaan itsellesi oma miniroskis!
(19.10.2017) Roska liikuttaa jäseniä
Reitti-lehdessä on juttu Merja Isomaasta Roskaliikkeen jäsenenä.
"Keräsimme hiljattain ystäväni kanssa roskia puistosta, ja moni ohikulkija pysähtyi juttelemaan ja sanomaan, kuinka heitä suututtaa roskaaminen. He kertoivat arvostavansa sitä, mitä teimme ja kiittivät siitä, sanoivat, että on hienoa että joku viitsii."
(18.10.2017) Turvallisuuden professori Limnéll painottaa yhteistä vastuuta ympäristöstä
Turvallisuuden professori Jarno Limnéll Aalto-yliopistosta on vastaanottanut Tuula-Maria Ahosen Roskaliike-kutsun.
-Ympäristö on tärkeä osa suomalaisten turvallisuutta, ja niin luonnosta kuin turvallisuudesta on huolehdittava yhdessä, sanoo Limnéll
.
Näinhän juuri Roskaliikkeessäkin ajattelemme, vastuu kuuluu aivan kaikille. Liikkeessä on mukana niin kaksi presidenttiä kuin myös kehitysvammaisia sekä aivan kaikenlaisia ihmisiä kaikkialta Suomesta ja kaikilta mantereilta.
Kuva: Mikko Raskinen
(15.10.2017) Laulava Tonttu-Roskakävely päiväkotiin, kouluun tai työpaikan pikkujouluun
- Tässä vaiheessa voisi ehdottaa Laulavia Tonttu-Roskakävelyjä marras-joulukuuhun. Tonttulakit päässä kerätään roskia ja lauletaan joululauluja. Näissä on hyvä tunnelma,olen ollut monessa mukana ja tehnyt juttuja. Myös ohikulkijat ovat ihastuneet, innostaa Tuula-Maria Ahonen.
(3.10.2017) Vastuuviikon kirkkokävely on myös Suomi 100 -Roskakävely
Vastuuviikon ekumeenisella kirkkokävelyllä kävellään ja rukoillaan syrjintää ja väkivaltaa kokeneiden tyttöjen ja naisten puolesta. Tämän vuoden Vastuuviikon kirkkokävely on myös Suomi 100 -Roskakävely
"Kirkkokävelyllä kannamme vastuuta myös ympäristöstä. Tartumme Roska päivässä –liikkeen haasteeseen toteuttaa tapahtuma Suomi 100 Roskakävelynä. Keräämällä pois eteen tulevat roskat teemme konkreettisia tekoja ympäristön ja toistemme hyvinvoinnin puolesta", kerrotaan kirkkokävelyn kotisivuilla.
Kävely pysähtyy eteläisen Helsingin kirkoissa. Voit liittyä kävelyyn mukaan millä tahansa pysäkillä. Lämpimästi tervetuloa mukaan!
(27.9.2017) Roskaliikkeen äiti Tuula-Maria toivoo syntymäpäivälahjaa ympäristölle
- Voisinko syntymäpäiväni merkeissä toivoa lahjaa ympäristölle?
Yhden ylimääräisen roskan keräämistä, tai koeliuskapurkin pyytämistä diabeetikkokaverilta tai filmipurkin hakemista valokuvausliikkeestä. Vuosia kestäväksi lahjaksi itselle, tupakoivalle tai purkkaa pureskelevalle kaverille. Parempaa mieltä siis kaikille, toivoo Tuula-Maria.
(22.9.2017) Miniroskistyöpajat uudistavat ympäristösuhdetta arkipäivässä
- Lukemattomille suomalaisille, erityisesti tupakoiville, yhteinen ympäristömme on oman suun roskien kaatopaikka, toteaa Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
- Myrkyllinen tumppi, jota pienet lapset ja koiranpennut, jotkut kehitysvammaiset, linnut ja kalat panevat suihunsa, lentää sujuvasti palavanakin ympäristöön. Joskus esimerkiksi lähelle vaunuissa istuvaa vauvaa.
Roska päivässä -liikkeen työpajoissa tuunataan ilmatiiviistä kierrätyspurkista ilmainen, kaunis ja vuosia kestävä miniroskis.
-Eri ikäiset ihmiset innostuvat ympäristöä suojelevasta helposta askartelusta. Joka kerta ihmiset tekevät miniroskiksia lahjoiksi myös tupakoiville kavereille, vanhemmille, isovanhemmille ja työkavereille, kertoo Ahonen.
- On ilahduttavaa nähdä, kuinka ihmiset viehättyvät omista luomuksistaan.
Seuraava Miniroskistyöpaja on Herttoniemen kirjastossa la 23.9 klo 13-15, Kettutie 8 c.
(19.9.2017) Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto mukana Roskaliikkeessä
- Kutsuu myös pääministeriä ja valtiovarainministeriä mukaan
Vihreiden uusi puheenjohtaja Touko Aalto on vastaanottanut Tuula-Maria Ahosen Roskaliike-kutsun.
- Emme ole mitään ilman ympäristöä. Siksi siitä pitää huolehtia, Aalto sanoo.
Aalto aikoo lisäksi kutsua Roskaliikkeeseen mukaan pääministeri Juha Sipilän ja valtiovarainministeri Petteri Orpon.
(17.9.2017) Ensimmäinen tuunaamamme tumppiroskis kutsuu tupakantumppeja sisäänsä
K-Supermarket Pohjois-Haagan edessä oleva tumppiroskis sai tyylikkään tuunauksen pintaansa, jotta herättäisi paremmin tupakoijien huomion.
(1.9.2017) Haluaisitko syödä hyvää ja tehdä hyvää?
Ruohonjuuri-myymälät lahjoittavat Biokian kotimaisen Marjamix-sekoituksen koko syyskuun kampanjan tuoton Roska Päivässä-liikkeelle.
Roska Päivässä-liike kannustaa kaikkia keräämään maasta ainakin yhden roskan päivässä ympäristön siistimiseksi. Roskien keruuseen liittyy ajatus, että myös muut ihmiset ovat arvokkaita ja ansaitsevat siistin ja puhtaan ympäristön.
(29.8.2017) Pormestari Vapaavuori kiittää Roskaliikkeen jäseniä
Helsingin Pormestari Jan Vapaavuori kiittää Roskaliikkeen jäseniä ja lupaa tänään kerätä itsekin roskan kotimatkallaan.
"Haluan kiittää Roska päivässä –liikkeen aktiivisia jäseniä sekä kaikkia muita kaupunkilaisia ja kansalaisia, jotka siivoavat omat ja muidenkin jälkensä. Teette vaikuttavia ja arvokkaita tekoja."
Lue pormestarin koko viesti täältä.
(28.8.2017) Tuula-Maria Ahosen mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 28.8.
(24.8.2017) Sinunkin kotiseutusi siistiksi Suomen 100 -juhlavuoden kunniaksi!
Roska päivässä -liike haastaa Suomen Kotiseutuliiton jäsenet järjestämään Suomi100 -roskakävelyitä.
- Itse haastoin paikallisen Pohjois-Haaga-seuran, joka kuuluu liittoon. Haluaisitko tarkistaa, onko omalla kotiseudullasi liittoon kuuluvia? Haaste menee paremmin perille ja huomataan, kun haaste tulee myös paikkakuntalaiselta, innostaa Tuula-Maria Ahonen.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on lähettänyt kannustavan tervehdyksen kävelyille. Kävelyjä ovat jo järjestäneet niin kaupungit kuin yksityiset ihmiset, kirjastot, talotoimikunnat ym. Osa Kotiseutuliiton jäsenistä onkin jo järjestämässä syksyllä kävelyjä.
(16.8.2017) Lauttasaaren Suomi 100 -Roskakävely Kasinonrannassa
Roska päivässä -liike järjestää Lauttasaaren Kasinonrannan ympäristössä Suomi 100
-Roskakävelyn keskiviikkona 23.8. klo 16.30 -17.30.
Mukana Roskakävelyllämme on Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan apulaispormestari Nasima Razmyar.
Keräämme juttelun ja kävelyn lomassa roskat pois uimarannan ympäristöstä. Vaikka yleisilme on siisti, maailman yleisintä ja myrkyllistä roskaa, eli tupakantumppeja riittää.
Tumppi myrkyttää maata raskasmetalleilla vielä hitaan maatumisensa jälkeen. Mereen lentäessään tumpit päätyvät kalojen ja lintujen vatsaan.
Roskapihdit ja keräyspussit järjestäjältä. Kokoonnumme kahvilan lähellä olevan infokyltin luona.
Tervetuloa!
(10.8.2017) Erilaiset toimijat järjestävät presidentin kannustamia Suomi 100 -Roskakävelyjä myös syksyllä
Presidentti Sauli Niinistö lähetti alkuvuodesta kannustavan tervehdyksen Roska päivässä -liikkeen Suomi 100 -Roskakävelyille, joita Roskaliike järjestää itse ja kannustaa myös muita järjestämään. Roskakävelyjä ovat tehneet yksityiset ihmiset, perheet, taloyhtiöt, kirjastot ja kaupungit.
- Sekä pieni että suuri on kaunista ja tärkeää, toteaa Roskaliikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
Seuraavat Roskaliikkeen järjestämät Suomi 100 -Roskakävelyt tapahtuvat Turussa 12.8. ja Helsingin Lauttasaaressa 23.8. Lauttasaaren kävelylle osallistuu myös paikkakuntalainen, Helsingin apulaispormestari Nazima Razmyar.
- Herttoniemen Tumpiton tie metrolle -Roskakävelyyn osallistui paikkakuntalainen, kansanedustaja Paavo Arhinmäki, Ahonen kertoo.
- Roskakävelyillä hyvin nopeasti tulee näkyväksi "näkymätön", Suomen ja maailman yleisin roska, myrkyllinen tupakantumppi. Haluamme kyseenalaistaa itsestäänselvyyden, jolla tumppi lentää yhteiseen ympäristöömme, myrkyttäen maata raskasmetalleilla vielä hitaan maatumisensa jälkeenkin. Tumppeja on niin paljon, etteivät kaupungit ehdi siivota niitä ollenkaan.
Suomi 100 -Roskakävelyillä kerätään juttelun lomassa roskia ja lahjoitetaan Roskaliikkeen innovaatioita, miniroskiksia, joihin tumpin voi panna turvallisesti palavanakin. Ilmatiivis kierrätyspurkki kestää käytössä vuosikausia.
Roska päivässä -liike pitää myös Miniroskistyöpoja, joista seuraava on Turun pääkirjastossa 13.8.
Syksyllä kirkkojen kirkkokävely ekumeenisella vastuuviikolla toteutetaan Suomi-Finland 100 Roskakävelynä. Roska päivässä -liike haastaa Suomen Kotiseutuliiton jäsenjärjestöt tekemään Suomi 100 -Roskakävelyjä.
Ahonen innostaa myös työpaikkoja mukaan. - Lyhytkin yhteinen Suomi 100 -Roskakävely piristää ja virittää kokoukseen. Kävelyllä voi nauttia konkreettisesti siitä, että yhdessä saadaan enemmän aikaan kuin yksin.
(2.8.2017) Suomi 100 Roskakävely Turku
Roska päivässä -liike järjestää lauantaina 12.8. kello 16-17 Suomi 100 Roskakävelyn yhteistyössä Turun luonnonsuojeluyhdistyksen Roskaryhmän ja Turun kaupunginkirjaston kanssa.
Teemme leppoisan ja sosiaalisen tunnin mittaisen kävelyn kirjaston lähiympäristössä ja keräämme kävelyn ohessa roskia pois. Keräyspihdit ja pussit järjestäjiltä. Lähtö pääkirjaston edestä.
Seuraavana päivänä, sunnuntaina 13.8. on pääkirjastossa tarjolla Roska päivässä -liikkeen ja Turun kaupunginkirjaston kanssa Suomi 100 Miniroskistyöpajan klo 13-14.30.
Näiden lisäksi järjestämme viikonloppuna säävarauksella puistoalueella kiertävän Miniroskistyöpajan.
(20.7.2017) Somekampanja: Tölkki tappaa lehmän – kerää tölkit pois!
Mtech Digital Solutions Oy:n tekemän selvityksen mukaan lähes kolmasosalla kyselyyn vastanneista suomalaisista nautatiloista on lehmä kuollut syötyään metallitölkin kappaleita. Ruotsissa luontoon heitetyt tölkit tappavat arviolta 5000 lehmää vuosittain. Silppurien repimät tölkit ja muut vierasesineet saavat aikaan pahaa jälkeä päätyessään lehmän ruuansulatuskanavaan.
â€Lehmä ei valikoi syömistään, se syö kaiken, mitä suuhun mahtuu. Jotkut esineet saattavat koteloitua mahaan, jolloin lehmä pärjää. Teräväreunaiset ja repaleiset esineet kuitenkin yleensä aiheuttavat vammoja, jolloin lehmällä on kuolema edessäâ€, sanoo johtava nurmentuotannon asiantuntija Jarkko Storberg ProAgriasta.
Roska päivässä -liike ja Mtech käynnistävät facebook-kampanjan, joka haastaa yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt keräämään tölkit ja muutakin roskaa pois peltojen vierustoilta ja muualta luonnosta. Mikäli oman asuinpaikan lähistöllä ei ole peltoja, voit osallistua haasteeseen keräämällä tölkkejä ja roskia muualta luonnosta.
Muista viedä pullot ja tölkit ja muut kierrätyskelpoiset materiaalit kierrätykseen. Kierrätys säästää huomattavasti sekä raaka-ainetta että energiaa. Esimerkiksi alumiinitölkin kierrättäminen kuluttaa 95 prosenttia vähemmän energiaa kuin uuden valmistaminen. Metallia voi kierrättää periaatteessa loputtomasti.
(11.7.2017) "Kyykkää ja poimi"
Hyvä terveys -lehti 8-2017 kertoo Hyvä syke -palstallaan, että roskien kerääminen on hyväksi paitsi ympäristölle myös itse kerääjälle.
"Maata kohti kumarrellessa selkärankaan tulee mukavasti liikettä ja taivutuksia ja välilevyjen aineenvaihdunta paranee. Myös energiankulutus nousee ja tasapainoelimet saavat hyvää ärsykettä. Halutessasi voit lisätä tehoja menemällä kyykkyy aina, kun nappaat maasta pois jotain kerättävää."
"Lisäksi luonnon siistiminen on hyödyksi mielelle", sanoo Tuula-Maria Ahonen jutussa.
(9.7.2017) Tie metroasemalle vapautui tumpeista Herttoniemessä
Keräsimme kymmenen hengen Roskakävelyryhmän kanssa puhtaaksi kävelytien ja polun Herttoniemen metroasemalta S-Marketille päin. Mukana oli myös kansanedustaja Paavo Arhinmäki.
Nuorin osallistuja vaunuissa, Roska päivässä liikkeen ystävät ry:n hallituksen jäsenen Rauno Wikströmin poika nukkui melkein koko ajan. Nuoresta iästä huolimatta tämä oli Bryantille jo toinen Roskakävely. Kolmannella kerralla varmaan kerää jo ensimmäisen roskansa.
"Sosiaalisen median perusteella tämän viikonlopun teema on Ruisrock. Mutta kyllä reipas stumppien kerääminen aina rock n rollin voittaa!", Paavo kommentoi Roskakävelyä omalla sivullaan.
#roskapäivässä #roskattominkaupunki
(28.6.2017) Tumppivapaa tie metrolle -Roskakävely Herttoniemessä
- Roska päivässä -liike järjestää Helsingin Herttoniemessä Tumppivapaa tie metrolle -Roskakävelyn lauantaina 8.7. klo 16.30. Tapaamme Herttoniemen S-Marketin edessä. Nythän metrolle saa kävellä todellista tumppipolkua.
Roskaliikkeeseen jo vuosia sitten liittynyt, Herttoniemessä asuva kansanedustaja Paavo Arhinmäki on mukana Roskakävelyllämme.
- Ympäristöstä huolehtiminen lähtee meistä jokaisesta. Yritetään välttää roskakuormitusta ylipäätänsä, huolehditaan omat roskamme roskiksiin ja poimimalla roskan päivässä teemme ympäristöstämme viihtyisämmän, Paavo sanoo.
Tuomme paikalle roskapihtejä ja pusseja roskia varten. Lahjoitamme myös miniroskiksia tupakoiville.
TERVETULOA!
(23.6.2017) Juhannustaika:
Kerää seitsemän (tai itse valitsemasi maaginen määrä) roskaa. Jatka taikaa loppuvuoden, ja sinulle tapahtuu yllättäviä kivoja, hyviä ja iloisia asioita.
Hyvää juhannusta kaikille!
(21.6.2017) "Laulujoutsen-roskis on todella innostanut ihmisiä ajattelemaan ympäristön hyvää"
Lahjoitimme Maailman ympäristöpäivänä 5.6. Laulujoutsen-roskiksen Finlandia-talolle, vaikka Roskaliike onkin erittäin köyhä liike. Lahjoitus mahdollistui, kun Lehtovuori Oy antoi roskapöntön ja Roskaliikkeen jäsen, kuvataiteilija Auli Suvanto-Salokannel maalasi roskiksen.
- Kaikki palaute mikä on tullut Joutsen-roskiksesta on ollut positiivista. Kaunis ja tyylikäs. Ja se on todella innostanut ihmisiä ajattelemaan ympäristön hyvää, kertoo Heidi Majaranta Finlandia-talolta. Tähän juuri pyrimmekin ja halusimme näyttää mallia!
(16.6.2017) Roska päivässä -liikkeen perustaja pääsi hienoon seuraan
Tuula-Maria Ahonen pääsi hienoon seuraan Topeliuksen ja Linkolan kanssa nykypäivän luonnonsuojelijana, Roskaliikkeen perustajana, Forssan luonnonhistoriallisen museon juuri avatussa Suojassa-näyttelyssä.
Museo sijaitsee Kehräämön idyllisessä vanhassa punatiilitehdasympäristössä
Pidimme tapahtumassa Miniroskistyöpajan ja Roskakävelyn.
(13.6.2017) Vilkas ja innostunut Miniroskistyöpaja Helsinki-päivänä
Roska päivässä -liike piti Helsinki-päivänä 12.6- Suomi 100 -Miniroskistyöpajan Kirjasto 10:ssä. Kiitos yhteistyökumppaneiden hyvin hoidetun tiedotuksen, eri ikäisiä osallistujia virtasi jatkuvasti työpajaan.
- Parasta tässäkin työpajassa oli, että sekä aikuiset että lapset ovat hyvin tyytyväisiä ja ihastuneita itse tuunaamiinsa ympäristönsuojeluesineisiin, Tuula-Maria Ahonen kertoo.
-Monet osallistujista veivät myös tärkeää asiaa eteenpäin omissa piireissään. Miniroskikseenhan voi panna sekä purkat, karkkipaperit että tumpit palavina. Ilmatiiviissä purkissa tumppi sammuu hyvin nopeasti.
(5.6.2017) Laulujoutsen-roskapönttö Maailman ympäristöpäivä -lahjaksi Finlandia-talolle
Maailman ympäristöpäivän ja Suomi 100 -tapahtumavuoden kunniaksi lahjoitimme kauniin Tuula-Maria Ahosen ideoiman, kuvataiteilija Auli Suvanto-Salokantelen maalaaman Laulujoutsen-roskapöntön Finlandia-talolle yhteistyössä pöntön lahjoittaneen Lehtovuori Oy:n kanssa.
- Kauneus on vähän ymmärretty ja aliarvioitu laatu roskapöntöissä. Meillä on Roskaliikkeessä kokemusta vuosien ajalta kaunistetuista roskapöntöistä. Niitä ei töhritä, ihmiset selvästi kunnioittavat taiteilijan työtä. Kaunis pönttö kutsuu luokseen, viehättää. Varsinkin, jos pöntössä lukee tärkeä sana â€Kiitosâ€, toteaa Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
Kuvassa vasemmalta Finlandia-talon tuotanto- ja palvelupäällikkö Heikki Mäkelä, kuvataiteilija Auli Suvanto-Salokannel, Lehtovuori Oy:n myyntipäällikkö Esa Pulkkinen sekä Roska päivässä -likkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen.
(2.6.2017) Laulujoutsen-roskapönttö Maailman ympäristöpäivä -lahjaksi Finlandia-talolle
- Kauneus on vähän ymmärretty ja aliarvioitu laatu roskapöntöissä, toteaa Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
-Meillä on Roskaliikkeessä kokemusta vuosien ajalta kaunistetuista roskapöntöistä. Niitä ei töhritä, ihmiset selvästi kunnioittavat taiteilijan työtä. Kaunis pönttö kutsuu luokseen, viehättää. Varsinkin, jos pöntössä lukee tärkeä sana â€Kiitosâ€.
- Kauniita roskapönttöjä käytetään enemmän kuin tavallisia pönttöjä. Kun pönttö tulee täyteen, ihmiset yrittävät viimeisen päälle sulloa roskansa pöntön sisälle. Sen sijaan että heittäisivät roskansa välinpitämättömästi ympäristöön. Kaunis pönttö opettaa tietoisesti kunnioittamaan yhteistä ympäristöä ja sen huolenpitoa, Ahonen toteaa.
Ahonen sai lepohetkenään vision sinisestä roskapöntöstä, jossa on laulujoutsenen kuva. Finlandia-talo tuntui oikealta paikalta. Sisäinen näky inspiroi ja alkoi jo seuraavana päivänä muuttua todellisuudeksi. Lehtovuori Oy lupautui lahjoittamaan pöntön ja maalauttamaan sen siniseksi. Kuvataiteilija Auli Suvanto-Salokannel lupautui maalamaan laulujoutsenen ja tärkeän sanan "Kiitos".
- Maalatessani kuvaa roskapönttöön haastavinta on sen pyöreä muoto. Kuvan täytyy näkyä kokonaisuutena edestä katsottuna, siksi kuvan suunnitteluun menee aikaa. Kun suunnitelma on valmis, maalaus syntyy kuin itsestään, kertoo Suvanto-Salokannel.
- Finlandia-talo on vuodesta 2012 lähtien järjestänyt Kulttuuri puhdistaa ympäristöä siivoustempausta. Olemme halunneet käytännön konkreettisilla toimilla kannustaa ihmisiä pitämään parempaa huolta ympäristöstä, kertoo Finlandia-talon talous- ja hallintoasiantuntija, laatupäällikkö Heidi Majaranta.
- Roskaliikkeen perustaja Tuula-Maria Ahosen oivallus maalata siivoustempauksen tunnuksena oleva joutsen roskapönttöön muistuttaa kauniilla tavalla puhtaamman ympäristön puolesta käytännön arjessa päivittäin. Otamme lämmöllä vastaan näin upean ja arvokkaan lahjan.
Ahosen mukaan roskapöntöt ilmentävät suhdettamme luontoon. Siksi niille kehittyvässä yhteiskunnassa kuuluu kauneus ja yksilöllisyys.
(26.5.2017) Maailman voi aina jättää hiukkasen paremmaksi jälkeensä
-Lintu söi kädestäni Hgin kauniissa Seurasaaressa. Ystävien kanssa kävellessä meillä on tapana kerätä luontevasti juttelun lomassa roskia, kuten Seurasaaressakin teimme, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Maailman voi aina jättää hiukkasen paremmaksi jälkeensä.
(18.5.2017) Pieni on Suurin
- Roskakävelyjä myös pienille!
Roskakävelyt sopivat myös lapsille, kertoo varhaiskasvattajan lehti Pieni on Suurin, Tuula-Maria Ahosen jutussa numerossa 3/2017.
(14.5.2017) Hyvää äitienpäivää ja äiti Luonnon päivää!
- Ensimmäistä kertaa toivotan myös äiti Luonnon päivää ja toivon muidenkin alkavan toivottaa, myöhemmin myös almanakan. Äiti Luonto on mitä kipeimmin huolenpitomme ja arvostuksemme tarpeessa. Roskaliike tarjoaakin tätä jokapäiväisesti, toteaa Tuula-Maria Ahonen, joka on lähdössä tyttärensä kanssa äiti Luonto -Roskakävelylle.
- Kaikilla ei ole (enää) äitejä, kaikilla ei ole lapsia. Monille tämä päivä tuottaa tuskaa. Äiti Luonto on meillä jokaisella. Kuten Snellmanin päivä on myös suomalaisuuden päivä, äitienpäivää on syytä laajentaa myös äiti Luonnon päiväksi.
(11.5.2017) Ensimmäinen Laulava Suomi 100 -Roskakävely suomalaisuuden päivänä 12.5.
Laulukuoro LauluAvain ja Roska päivässä -liike tekevät ensimmäisen Laulavan Suomi 100 -Roskakävelyn Snellmanin ja suomaisuuden päivänä 12.5 Kansallisteatterin edestä Kaisaniemen puistoon, alkaen 16.30.
Presidentti Niinistö on lähettänyt kannustavan tervehdyksen Roskaliikkeen Suomi 100 -Roskakävelyille.
- Yksi ehdoton Suomen valtti on Suomen luonto. Luontomme ei kuitenkaan pysy itsestään puhtaana ja vetoavana. Siksi on hienoa, että Roska päivässä -liike vie luonnosta huolehtivaa asennetta eteenpäin. Toivotan kaikille Roskakävelyihin osallistuville mukavaa yhteistä taphtumaa sekä aktiiviisia ympäristötekoja myös tulevaisuudessa, presidentti Niinistö sanoo tervehdyksessään.
- Roskia heitetään "näkymättömästi", mutta jäljet näkyvät vuosikausia, joidenkin roskian kohdalla vuosisatoja. Haluamme siksi tehdä roskien keräämistä näkyväksi, ja innostaa ihmisiä yhteiseen välittämiseen, sanoo Roskaliikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen.
- Edellisellä Laulavalla Roskakävelyllä LauluAvaimen kanssa lapset innostuivat lauluista ja vaativat vanhempiaan liittymään mukaan yhteiseen roskien keräämiseen.
- On tärkeä ja hauskaa olla mukana Roskaliikkeessä, laulaminen on luomua, sanoo LauluAvaimen perustaja Ava Numminen.
- Sanoitimme yhdessä Tuula-Maria Ahosen ja Jari Peltorannan kanssa Pieni nokipoika vaan-säveleen Suomi 100 -Roskalaulun, jota voi käyttää muissakin Laulavissa Roskakävelyissä:
1 Suomi täyttää sata vuotta,
roskat maassa aivan suotta,
muovia on meressä,
eihän tässä ole järkeä!
2 Parempaa me ansaitaan,
siispä homma hoidetaan.
Poimi roska päivässä,
säästä meri jätteeltä.
3 Yhdessä kun kerätään,
siistiin Suomeen herätään.
Suomi sata vuotta on,
pian täysin roskaton.
(5.5.2017) Kulttuuri puhdistaa -talkoissa inspiroivaa näkyvyyttä roskien keräämiselle
- Terveisiä Finlandia-talon Kulttuuri puhdistaa -talkoista, missä pidin Miniroskistyöpajan, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Oopperan työntekijät hakivat varastoista kiinnostavat hatut. Taiteiden yönä oopperan edessä myydään poistettavia vaatteita, täytyy mennä katsomaan! Olisi kiva joskus pukeutua erikoisemmin roskia kerätessä,herättää huomiota, tehdä roskien keräämistä näkyväksi!
- Roskien heittäminen on usein "näkymätön" teko, mutta jäljet näkyvät, joidenkin roskien kohdalla vuosisatojakin, Tuula-Maria sanoo.
(4.5.2017) Pohjois-Haagan kirjasto teki ensimmäisen Suomi 100 -Roskakävelyn
Terveisiä ensimmäiseltä kirjaston Suomi 100 -Roskakävelyltä! Helsingin Pohjois-Haagan kirjaston ympäristö saatiin noin kymmenen ihmisen voimin sivistyneen siistiksi.
- Nyt kun tiedän että kirjastosta saa roskapihtejä lainaksi, käyn aina lainaamassa tarpeen tullen, totesi eräs kerääjä
(28.4.2017) Roska päivässä -liikkeen Vappu- ja Kesähaaste yhdistää kaksi tärkeää asiaa
- Vappuna ja alkavana kesäaikana ympäristöstä löytyy paljon paitsi roskia myös panttitölkkejä ja -pulloja, toteaa Roskaliikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
Roskaliike haastaa keräämään panttitölkkejä ja
-pulloja sekä lahjoittamaan panttirahat hädänalaisille.
Maailmasta ja Suomesta löytyy hyvin paljon kärsimystä, jota voidaan kuitenkin lievittää ja auttaa. Kehitysmaissa pienilläkin summilla saadaan paljon aikaan. Kotimaisiakin kohteita pystyy auttamaan, kun kutsuu kavereitaan mukaan.
- Omassa perheessämme kohteeksi on valittu nälänhädästä ja puhtaan veden puutteesta kärsivät ihmiset. Vaikka olemme pienituloisia, nämä elämän perusasiat ovat kuitenkin perheessämme ja Suomessa kunnossa, Ahonen sanoo.
Ahonen havahtui haasteeseen katsottuaan mieltä järkyttäneen dokumentin globaalista lasten kärsimyksistä.
- Oman ilon ei tarvitse sulkea pois toisten kärsimystä. Päinvastoin, oma ilo syvenee tai syntyy, kun toimii toisten kärsimystä lieventävästi, Ahonen tietää.
Kiitoksia haasteen vastaanottajille ja hyvää vappua kaikille!
(26.4.2017) Vuoden 2017 Pakolaisnainen vastaanotti Roskaliikekutsun aikaisempien Pakolaisnaisten tavoin
Vuoden Pakolaisnainen Bahar Mozaffari on vastaanottanut Tuula-Maria Ahosen Roskaliikekutsun.
- Mielelläni olen mukana Roska päivässä -liikkeessä,koska uskon, että ihminen on osa luontoa, josta hänen on kannettava vastuu. Hyvällä ympäristöllä on ihmisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin kannalta ennaltaehkäiseviä sekä terapeuttisia vaikutuksia. Ympäristön toimivuuden ja siisteyden ylläpitäminen, luonnon säilyttäminen ja yksilön elämänlaadun parantaminen lähtevät oivalluksista, järkiperäisistä valinnoista ja arjen teoista, joihin me kaikki voimme vaikuttaa, Bahar Mozaffari sanoo.
-Pitäisi muistaa, että luontokohteet säilyvät seuraaville sukupolville, vain jos me pidämme niistä huolta!
- Olen asunut Suomessa vuodesta 2006 alkaen. Olen kotoisin Iranista. Tulin aikanaan Suomeen kiintiöpakolaisena Turkista. Toimin Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimistossa Espoon toimipaikassa kotoutumisasioiden asiantuntijana osaamisen kehittämispalveluiden palvelulinjalla, Bahar kertoo.
(25.4.2017) Iloinen Suomi 100 -Roskakävely Helsingin Annankadulla
- Jälleen kerran Luontoäiti oli puolellamme, luvattua sadetta ei tullut! Raittiuden Ystävät ry:n hallitus teki kokouksensa alussa Suomi 100 -Roskakävelyn Helsingin Annankadulla. Puheenjohtaja Martti Vastamäellä oli tämän kunniaksi tuohihattu, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
Monet ohikulkijat kyselivät ilahtuneina, mistä on kyse, kun isompi porukka keräili tumppeja ja muuta roskaa iloisen tunnelman merkeissä.
(23.4.2017) Roskaliike- ja Suomi 100 -Roskakävelykutsu Helsingin Sanomien mielipidesivulla
Helsingin Sanomat on julkaissut Tuula-Maria Ahosen mielipidekirjoituksen, jossa hän kutsuu ihmisiä
Roskaliikkeeseen ja Suomi 100 -Roskakävelyille.
(21.4.2017) Loimu-lehti kertoo Suomi 100 -Roskakävelyistämme
Luonnon-, ympäristö-, ja metsätieteilijoiden liiton Loimu-lehti 2-2017 kertoo Roskaliikkeen Suomi 100 -Roskakävelyistä.
"Tavoitteena on tehdä luonnon ja ympäristön kunnioituksesta ja huolenpidosta normaali sivistynyt kansalaistapa sekä opettaa omalla pienellä teolla ja esimerkillä tervettä asennetta."
(18.4.2017) Laita luokka roskakävelylle
Luokanopettaja-lehden numerossa 2-2017 on Tuula-Maria Ahosen juttu otsikolla Laita luokka roskakävelylle.
Suomi 100 -Roskakävelyillä opitaan uusia tapoja!
- Kyllä kannattaa järjestää Suomi 100 -Roskakävelyjä!, innostaa Tuula-Maria Ahonen.
- Menin viemään kahteen lähikauppaan ilmoitukset tulevasta. Tapasin matkalla kaksi naista, jotka osallistuivat taloyhtiö Hekan Suomi 100 -Roskakävelyyn kuukausi sitten.
- Me käytiin kirjastosta lainaamassa roskapihdit, ja ollaan tehty monta roskakävelyä. Tänäkin iltana mennään. Ollaan myös käytetty ahkerasti miniroskiksia, eikä olla heitetty tumppeja maahan, he kertoivat.
(13.4.2017) Kutsu kirkoille
Tuula-Maria Ahonen teki kirkoille kutsun Suomi 100 -Roskakävelyille. Lue Kotimaa-lehdessä 12.4. julkaistu kutsu.
(11.4.2017) Roskakävely maahanmuuttajien kanssa Lahdessa
Lopuksi tehtiin pienryhmissä yhteensä noin 60 hengen Roskakävely Lahden keskustassa.
Tunnelma oli reipas ja positiivinen. Ja siistiä tuli! Halukkaat saivat myös henkilökohtaiset miniroskikset.
(2.4.2017) Roska päivässä -liike täyttää 17 vuotta
- Huhtikuu on Roskaliikkeen syntymäkuukausi, Roskaliike täyttää 17 vuotta. Kiitoksia ja onnitteluja kaikille, tervetuloa uusille jäsenille! <3 Liikkeellä ei ole kuten ihmisellä yhtä tarkkaa syntymäpäivää, mutta huhtikuun aikana vuonna 2000 lähdimme liikkeelle, jäseniä tuli heti kaikkialta Suomesta. Ja pian eri puolilta maailmaa,kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Hyvä syntymäkuukausi lahja olisi kutsua ainakin yksi kaveri mukaan, vaikka yhteiselle Suomi 100 Roskakävelylle. Mitä enemmän meitä on, sen normaalimmaksi käy ympäristöstä huolenpito!
(15.3.2017) Presidentin kannustus Roskaliikkeelle ja Suomi 100 -Roskakävelyille uutisoitiin laajalti lehdissä
Useat lehdet ovat julkaisseet uutisemme presidentti Sauli Niinistön tuesta Roska päivässä -liikkeelle ja Suomi 100 -Roskakävelyille.
Muun muassa Iltalehti, Aamulehti, Keski-Suomalainen, Savon Sanomat ja Kaleva.
(11.3.2017) "Tämähän on yllättävän kivaa!"
- Thalian aukio ei ole koskaan ollut näin siisti kuin tänään! Terveisiä ensimmäiseltä talotoimikunnan (Heka Haaga) järjestämältä Suomi 100 -Roskakävelyltä! Meitä oli kahdeksan henkeä. Monet käyttivät roskapihtejä ensimmäistä kertaa ja ihastuivat, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
"Tämähän on yllättävän kivaa! Tähän jää ihan koukkuun, kun näkee kättensä töiden jäljen heti."
- Ehdotin talotoimikunnan puheenjohtaja Sari Satokankaalle , että he hankkivat asukkaiden käyttöön roskapihtejä, ja tämä tulee tapahtumaan. Ohikävelevä nainen innostui myös ajatuksesta, hän tulee tekemään Suomi 100 -Roskakävelyjä tyttärensä kanssa. Kiitoksia kävelyn järjestäjälle Sari Satokankaalle!
(28.2.2017) Hyvää Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää!
- Miniroskis on todellakin suomalainen keksintö, Roskaliikkeessä syntynyt. Päivän kunniaksi otan miniroskiksia taskuuni ja lahjoitan, jos vastaan tulee tupakoiva, sanoo Tuula-Maria Ahonen.
(23.2.2017) Suomi 100 -Roskakävelylaulu
- Laulupedagogi Ava Numminen on jo pidempään ollut mukana Roskaliikkeessä. Olemme yhdessä Avan ja Jari Peltorannan kanssa kehittäneet Suomi 100-Roskakävelylaulun Pieni Nokipoika -laulun nuottiin, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
Laulua voi hyräillä yksikseen, laulaa kaverin kanssa tai isommankin porukan kanssa:
Suomi 100 -Roskakävelylaulu
Suomi täyttää sata vuotta,
roskat maassa aivan suotta,
muovia on meressä
eihän tässä ole järkeä!
Parempaa me ansaitaan,
siispä homma hoidetaan
poimi roska päivässä
säästä meri jätteeltä.
Yhdessä kun kerätään,
Siistiin Suomeen herätään.
Suomi sata vuotta on,
Pian täysin roskaton.
(10.2.2017) Presidentti Niinistön tervehdys Suomi 100 -Roskakävelijöille
Ensimmäinen Suomi 100 -Roskakävely järjestetään saunnuntaina 12.2. kello 11.30 Helsingin Pohjois-Haagassa. Lähtöpaikka on K-supermarket Pohjois-Haagan piha, Eliel Saarisen tie 5.
Tervetuloa mukaan!
Voitte käyttää tätä tervehdystä, kun kutsutte ihmisiä mukaan omille Suomi 100 -Roskakävelyille
.
(23.1.2016) Ensimmäinen Suomi 100 -Miniroskistyöpaja, kotimaan kunnioituksen hengessä
Ensimmäinen Suomi 100 -Miniroskistyöpaja pidetään Helsingissä lauantaina 11.2. kello 12 -13 K-Supermarket Pohjois-Haagassa, Eliel Saarisen tie 5. Miniroskishan ennaltaehkäisee maailman yleisempiä roskia ja kestää käytössä vuosia. "Fiksu keksintö!" sanovat tupakoivat ja purkkaa/ karkkeja syövät!
Satavuotis-juhlavuonna on syytä katsoa myös taaksepäin. Veteraanit eivät uhranneet henkeään ja terveyttään siksi, että me saisimme roskata kotimaamme myrkky- tai muillakaan roskilla. Miniroskis on kaunis, käytännöllinen, kestävä ja ilmainen tapa kunnioittaa kotimaatamme. Ystävänpäivä lähestyy, hyvin monet tekevät miniroskiksia myös lahjoiksi, varsinkin tupakoiville tutuille. Tervetuloa! Miniroskiksen voi tuunata myös itse, katso ohje.
(21.1.2016) Tervetuloa ensimmäiselle
Suomi 100 -Roskakävelylle!
Haluaisitko itsekin järjestää omalla paikkakunnallasi?
Roska päivässä -liike järjestää ensimmäisen Suomi 100 -Roskakävelyn sunnuntaina 12.2. kello 11.30 Helsingin Pohjois-Haagassa. Lähtöpaikka on K-supermarket Pohjois-Haagan suuri piha, Eliel Saarisen tie 5.
Kävelemme Keskuspuistoon,jossa roskien määrä on erittäin kohtuullinen,eli voimme nauttia siitä, että jätämme jälkeemme täysin siistin metsän. Maunulan majalla voi omakustanteisesti nauttia kahvia/teetä ja paikan päällä leivottua leivonnaista laajasta valikoimasta. Tervetuloa mukaan!
Suomi 100-Roskakävelyn voi järjestää kuka tahansa omalla paikkakunnallaan. Ideana on, että kävellään yhdessä, jutellaan ja kerätään roskia. Itselle tulee hyvä mieli ja juttelu sujuu luontevasti yhteisen hyvän työn parissa. Olisi kiva kuulla järjestetyistä kävelyistä kuvienkin kanssa!
100-vuotias Suomi, jonka eteen veteraanit antoivat henkensä ja terveytensä, ansaitsee kunnioittavan huolenpidon.
Fb-sivumme löytyy täältä
Suomi 100- Roskakävelyistä voi kertoa myös Suomi 100- sivulla, käyttöoikeuden saa Roskaliikkeen perustaja Tuula-Maria Ahoselta , ta(ät)welho.com
(5.1.2017) Roska päivässä -liike on hyväksytty Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan, tulethan Sinäkin mukaan?
"Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Tulossa on sukupolvemme merkittävin juhlavuosi, joka näkyy koko vuoden koko Suomessa ja myös Suomen rajojen ulkopuolella. Juhlavuoden teema on yhdessä. Sen mukaisesti vuotta rakennetaan ja vietetään suomalaisten ja Suomen ystävien yhteistyönä", Suomi 100 -juhlavuotta esitellään.
Roska päivässä -liike järjestää Suomi 100 -Roskakävelyjä ja kaikki yksittäiset jäsenet voivat myös ehdottaa ja järjestää Suomi 100 -Roskakävelyjä esim. kavereilleen, omalle työpaikalleen, harrastusyhteisölleen, kerrostalonsa asukkaille. Kun olemme mukana suuressa yhteisessä projektissa, aloite on tavallista vakavammin otettava. Tavoitteemme on tuottaa ympäristön huolenpidosta ja kunnioittamisesta itsestäänselvä, sivistynyt kansalaistapa. Roskakävelyillä voisi myös pukeutua teeman mukaisesti, jos innostuisi.
Roskaliikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen on tehnyt aloitteen Viihdekuorojen liitolle, että kuorot järjestäsivät Laulavia Roskakävelyjä. Jos olet itse kuorossa tai tunnet kuorolaisia, ehdottaisitko omalle kuorollesi?
Tuula-Maria järjestää myös mm. tumppeja, purukumeja ja makeispapereita ennaltaehkäiseviä Suomi 100 -Miniroskistyöpajoja. Minipajoja voi ehdottaa ja niistä voi kysellä osoitteessa ta(ät)welho.com
Täältä löytyvät Roska päivässä -liikkeen tiedot Suomi 100 -sivustolla. Jos joku järjestää oman Suomi 100 -Roskakävelyn kotiseudullaan, Tuula-Maria Ahoselta saa käyttöoikeuden kertoa siitä.
Tervetuloa mukaan fb-sivullemme.
(4.1.2017) Hyvää uutta vuotta! Roskaliike tuli mukaan myös päiväkotikeikalle
Tuula-Maria Ahosen ensimmäisessä blogissa on mukana tietenkin Roska päivässä -liike. Lue tästä.
(28.12.2016) Roska päivässä -liike haastaa:
Päivittäisitkö rakettitietosi ja -puheesi tähän päivään?
- Monille uudenvuoden raketit edustavat lapsuuden tuttua ja turvallista perinnettä, toteaa Roska päivässä-liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
- Minkä isä on opettanut, sitä ei voi järjellä kyseenalaistaa? Kuitenkin tieto rakettien ympäristövaikutuksista on nykyisin paljon suurempi kuin silloin, kun isä opetti rakettien ampumisen.
Roska päivässä -liikkeen jäsenet ovat aloittaneet uuden vuoden 16 vuoden ajan keräämällä raketteja ympäristöstä. Keräystä on jatkunut pitkälle kesään, jopa syksyyn asti.
- Havahduin siihen, että rakettien ilo on hyvin lyhytaikainen verrattuna siiihen, kuinka kauan raketteja keräämme, kertoo Ahonen.
- Aloin ottaa selvää laajemminkin, mitä kaikkea raketit merkitsevät ympäristölle. Puhutaan vielä "ilotulitteista", mutta todellisuudessa rakettien vaikutus niin luontoon, eläimiin ja ihmisiin on hyvinkin surullinen. Haluamme siksi haastaa ihmisiä uudistamaan kielen käyttöään todellisuutta vastaavammaksi. Roskaliikkeessä puhumme suru- tai tuhotulitteista, tai lyhyesti tulitteista.
- Vuosien aikana on uutisoitu rakettimelun säikäyttämien lintujen joukkokuolemista. Lukuisille koirille, hevosille ja omistajille uusi vuosi alkaa kauhun ja kärsimyksen merkeissä. Rakettien sisältämä myrkyllinen raskasmetalli kadmium ei suinkaan häviä luonnosta. Raketti ammuttuna esimerkiksi järven jäälle aiheuttaa kaloissa noussutta kadmiumpitoisuutta, joka siirtyy kaloja syöviin ihmisiin ja lintuihin.
- Tänäkin vuonna on jo ehditty uutisoida Meksikon "ilotulite"-markkinoiden onnettomuudesta , jossa kuoli ja loukkaantui kymmeniä, mukana myös lapsia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtavan tutkijan Timo Langin mukaan rakettien pienhiukkaset lisäävät sydänkuolemia, sydän- ja muitakin sairaskohtauksia.
Lukuisat ihmiset pelkäävät liikkua ulkona uudenvuoden aikaan. Rakettivammoja tapahtuu myös ulkopuolisille. Sodan kokeneille ihmisille raketit herättävät hyvin ahdistavia muistoja ja kokemuksia. Rakettien käyttäjien räjähdysvammat olivat viime vuonna Töölön sairaalan ylilääkäri Kaisa Virtasen mukaan poikkeuksellisen pahoja.
Roska päivässä -liikkeen perustaja toivoo, että 2000-luvun fiksut ja ajattelevat kansalaiset keksivät uusia, kestävästi iloisia tapoja uuden vuoden juhlintaan.
(20.12.2016) Nuoren polven innokkuutta Suomen lähestyessä 100 vuotta
Hyvää Joulua kaikille!
- Joulupäivän illan Roskakävely joulupukilta saadun taskulampun kanssa pimeässä metsässä oli yksi Joulun kohokohdista 4-vuotiaalle ja äidille! Jännittäviä elämyksiä ja roskis sai eväitä! kertoo Isa Merikallio.
- Itsekin yllätyin siitä, miten innostuneita oppilaat olivat, ja miten tärkeänä asiana he ympäristön siistimistä pitivät, lähetti viestiä ensimmäisen Laulavan Tonttu-Roskakävelyn opettaja Elina Kivistö.
Lasten opettajat, vanhemmat/isovanhemmat/kummit, panisitteko Tonttu-Roskakävelyn ensi vuoden almanakkaan, niin että hyvissä ajoin ehtisi ehdottaa lapsen koululle? Varsinkin, kun Suomi täyttää 100 vuotta ensi vuonna!
(13.12.2016) Jos arvostat luontoa, saat hyvän mielen keräämällä roskan
Tänään ilmestyneessä kulttuurilehti Kajastuksessa on Tuula-Maria Ahosen arviointi Katja Myllyviidan kirjasta "Tunne tunteesi"
- Kirja käsittelee myös sitä, kuinka lisätä myönteisiä tunteita. Yksi keino on toimia päivittäin omien arvojen mukaisesti. Esimerkiksi, jos arvostat luontoa ja haluat ympäristösi olevan siisti, saat hyvän mielen, kun keräät päivittäin ainakin yhden roskan, Tuula-Maria kirjoittaa.
(6.12.2016) Presidentti Niinistö on vastaanottanut Roska päivässä -liike -kutsun
-Sataa vuotta lähestyvä Suomi ansaitsee siisteyden!
Presidentti Niinistö vastaanotti Tuula-Maria Ahosen esittämän Roska päivässä -liike -kutsun jo vuosia sitten.
Kaikille hyvää itsenäisyyspäivää!
Kutsuisitko Sinäkin päivän kunniaksi ainakin yhden ihmisen mukaan Roskaliikkeeseen?
(29.11.2016) Terveisiä iloisen reippaalta Tonttu-Roskakävelyltä, uusia tulossa myös aikuisille!
Päiväkoti Luonnossa kotonaan Peiponpesän lapset tekivät tänään Tonttu-Roskakävelyn. Lapset miettivät kävelyn, juoksun ja roskankeräämisen lomassa myös sitä, miksi ihmiset roskaavat. "Jos joskus näen jonkun ihmisen roskaavan, kysyn häneltä, miksi hän roskaa", eräs tyttö sanoi mietteliään vakavasti.
Tärkeä kysymys, tästä alkaa kestävä kehitys!
Seuraava Tonttu-Roskakävely tapahtuu 5.12. Helsingissä, Kampin Ruohonjuuren edestä kello 11-11.30. (os. Salomonk. 5). Tämän jälkeen Ruohonjuuressa on tarjolla luomuriisipuuroa ja luomuglögiä. Tapahtuman fb-sivu löytyy tästä.
Tervetuloa mukaan, vaikka muutamaksi minuutiksi!
Lahtelainen Lotilan koulu tekee Laulavan Tonttu-Roskakävelyn 14.12. Aika ei ole vielä selvillä.
(26.11.2016) Parasta ihmisten ihastus ja ilo
Terveisiä neljän tunnin Miniroskis-työpajasta Arbiksen Julvakan -tapahtumassa.
- Parasta työpajoissa on nähdä miniroskisten tuunaajien, lasten ja aikuisten, vilpitöntä ihastusta ja innostusta, kun tekevät juuri sellaisen minin, josta tykkäävät. Näin se ympäristönsuojelu leviää parhaiten, toteaa Tuula-Maria Ahonen.
(24.11.2016) Miniroskis-workshop på fredagen 25.11. i Arbis!
Svenskspråkiga medlemmar i Helsingfors!
Miniroskis-workshop pÃ¥ fredagen 25.11. i Arbis, klockan 17-21, Sturegatan 2. Hjärtligt välkomna!
(22.11.2016) Pääluottamusmies pysähtyy keräämään päivittäisen roskansa pyöräillessään töihin
Uusimmassa Työ, terveys ja turvallisuus -lehdessä on juttu Roskaliikkeen jäsenestä ja ulkoministeriön pääluottamusmiehestä Leo Olasvirrasta, joka pyöräilee ympäri vuoden töihin. Työmatkaan kuuluu yksi pysähdys: hän kerää matkan varrelta roskan joka päivä.
- Erityisen tärkeää on saada pois lasipullot kulkureitiltä, rikkinäiset keräyspisteeseen ja ehjät kierrätykseen, Leo sanoo.
Lehden kansikuvassa eri henkilö, tosin Leo Olasvirta liittyi Roskaliikkeeseen olleesaan Afrikassa suurlähettiläänä.
(21.11.2016) Luokanopettaja-lehti kertoo Laulavasta tonttu-roskakävelystä
Uusimmassa Luokanopettaja-lehdessä on Tuula-Maria Ahosen juttu Roskaliikkeen kehittämästä Laulavasta tonttu-roskakävelystä.
Niitä on tähän mennessä järjestetty kolme kertaa, joista kaksi Helsingissä ja yksi Keravalla. Mukana olleet opettajat ovat olleet halukkaita jatkamaan perinnettä.
Laulavan tonttu-roskakävelyn osallistujat keräävät roskia tonttulakit päässään ja laulavat keräämisen ohessa joululauluja. Tunnelma on tempauksissa ollut reipas ja iloinen.
Lue juttu tästä.
(20.11.2016) Hyvää Lapsen oikeuksien päivää!
Lasten oikeuksiin pitäisi kuulua roskaton ja puhdas ympäristö.
- Jouduin ottamaan pienen lapseni suusta pois tumpin leikkipuistossa, kertoi äskettäin eräs äiti.Monille muillekin vanhemmille tuttu tilanne. Roska päivässä -liike voi olla ylpeä itsestään, emme roskaa ja keräämme roskia eli säästämme myös kuntien vähäisiä varoja. Tervetuloa mukaan, ellet jo olekin!
Kuvan miniroskikseen (purkki ilmaiseksi valokuvausliikkeestä) voi panna tumpin palavana, ja purkki kestää vuosia.
- Kun lahjoitan miniroskiksia, ehdottomasti suurin osa tupakoivista ilahtuu, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
(16.11.2016)Ympäristö ja Terveys -lehti kertoo roskapönttötuunauksestamme
Uudessa Ympäristö- ja Terveys -lehdessä on Tuula-Maria Ahosen kirjoittama artikkeli roskapönttöjen tuunauksesta otsikolla Kauniit roskapöntöt innostavat käyttäjiä
Lue juttu tästä.
(12.11.2016) Miniroskistyöpaja tänään Kontulan nuorisotalolla
Tervetuloa tuunaamaan miniroskis itselle tai lahjaksi Kontulan Nuorisotalo Luupissa, Ostostie 4, Helsinki, klo 17-18.30!
(10.11.2016) Aamunavaus koulussa
Tuula-Maria Ahonen oli eilen puhumassa Roskaliikkeestä Suomalaisessa yhteiskoulussa Helsingissä.
Tämä aamu alkoi koulussa Tuula-Marian Roskaliike-aamunavauksella.
(25.10.2016) Läänintaiteilija Jaranne:"Roska päivässä -liike edistää tärkeällä tavalla kaikenikäisten ympäristökasvatusta"
Lasten ja nuortenkulttuurin läänintaiteilija Marjaana Jaranne vastaanotti Tuula-Maria Ahosen Roskaliike-kutsun.
- Roska päivässä -liike edistää tärkeällä tavalla kaiken ikäisten ympäristökasvatusta. Olen samaa mieltä, että hauskan näköiset roskikset ovat huomattavasti lähestyttävämpiä kuin sotketut ja likaiset. Kauniit roskapisteet tekevät ympäristöämme osaltaan myös viihtyisämmäksi. Ne voidaan nähdä myös yhtenä osana katutaidetta. Uskon, että viihtyisä ympäristö myös itsessään vähentää roskaamista, Marjaana sanoo.
(20.10.2016) Siisteyttä luovaa yhteistyötä vuosien ajan
Kehittyvä kauppa -lehti kertoo tänään Roskaliikkeen ja K-supermarket Pohjois-Haagan yhteistyöstä.
Olemme kaunistaneet lähikauppamme neljää roskista usean vuoden ajan. Parhaiten tuntuvat toimivan roskapöntöt, joissa luontokuvien lisäksi kiitämme yhdessä kauppiaan kanssa roskiksen käyttäjää.
(7.10.2016) "Suosikkini oli ehdottomasti
Miniroskis-työpaja!"
Paras palaute viime perjantain Arbiksen järjestämästä Miniroskis-työpajastamme Pohjola Nordenin nuorille. Heille oli tarjolla myös leipomis- ja musiikkityöpaja: "Helt underbara bakelser och det var förvÃ¥nansvärt roligt att sjunga. Min favorit vat ändÃ¥ absolut miniroskis-workshoppen. Mycket bra organiserat."
"Ihania leivoinnaisia ja oli hämmästyttävän hauskaa laulaa. Suosikkini oli kuitenkin ehdottomasti Miniroskis-työpaja!Erittäin hyvin järjestettyjä. "
Ruotsalainen Sara tuunasi miniroskiksensa maisemakuvilla.
(28.9.2016) Aivotutkija Mona Moisala liittyi Roska päivässä -liikkeeseen
Aivotutkija ja tohtorikoulutettava, pitkiä metsäkävelyjä harrastava Mona Moisala vastaanotti eilen Tuula-Maria Ahosen Roskaliikekutsun.
"Upea liike tuo Roska Päivässä! Olen mielelläni siinä mukana. Patikoidessa aina järkyttyy kun välillä kauniissa luonnonpuistoissa törmää röökiaskeihin jne."
"Aivomme tarvitsevat lepoa, ja parempaa paikkaa mielen rahoittumiselle ei ole kuin metsä. Tehdään yhdessä töitä sen eteen, että metsä pysyy rauhallisena ja roskattomana!"Mona sanoo.
(27.9.2016) Syksyn tytär rohkaisee itsensä ylityksiin
- Tänään on syntymäpäiväni.Syksyn upeudessa on ollut hienoa syntyä. Eipä ihme, että syksyllä syntynyt on perustanut Roskaliikkeen,hymyilee Tuula-Maria Ahonen.
- Roskaliike on tarjonnut minulle jatkuvasti itsensä ylittämisen tilaisuuksia. Seuraava on perjantaina, kun pidän pohjoismaisille nuorille ruotsinkielisen Miniroskis-työpajan. Haluan rohkaista muitakin itsensä ylittämisiin, pienempiin tai suurempiin. Ne piristävät!
(22.9.2016) Terveellisyyttä myös ympäristölle
Kävely on terveellistä. Monille terveysvaikutus jää vielä vain itseen. Roskaliikkeen jäsenten kävely on myös ympäristölle terveellistä.
(19.9.2016) Terveisiä tulevaisuuden metsästä!
Terveisiä tulevaisuuden metsästä Nuuksion reuna-alueella!
Löytyi vain yksi pienen pieni roska. Roskien sijaan puolukoita, mustikoita ja kauneutta.
(17.9.2016) Kauniit roskapöntöt kutsuvat käyttäjiä
- Uusimme lähi K-supermarketin roskapönttöjen tuunaukset. Olemme tehneet yhteistyötä kauppiaan kanssa jo kolme vuotta, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Olemme huomanneet, että ihmiset käyttävät paljon mieluummin kaunistettuja roskapönttöjä kuin neutraaleja. Kaupan suuri piha pysyy jatkuvasti siistinä. Kirjoitan asiasta myös jutun Kehittyvä kauppa-lehteen.
(11.9.2016) Kiitoksia kaikille mukana oleville ja mukaan tuleville!
Roskaliikkeen 10-vuotispysäkillä.
- Aatehistoriaa Oulussa opiskeleva Tuomas teki tänään haastattelun Roskaliikkeen 10-vuotisjuhlavuoden merkeissä, oli suunnittelut tätä jo pidempään, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
"Mitä toivoisit syntymäpäivälahjaksi?", Aatos esitti kysymyksen, jota kukaan ei ole vielä esittänyt.
-Vastasin, että jokainen Roskaliikkeen jäsen on lahja ympäristölle.
Tällä hetkellä Roskaliike on 16,5 vuotias. Kiitoksia kaikille matkassa mukana oleville ja mukaan tuleville!
(1.9.2016) Miniroskis on päässyt kalenteriin!
Roskaliikkeessä kehitety miniroskis on päässyt Päijät-Hämeen jätehuollon kalenteriin syyskuun sivulle opastustekstin kera!
((28.8.2016) Terveisiä Malminkartanon Elojuhlien Miniroskis-työpajasta!
Minejä tuunattiin ilahduttavan paljon lahjoiksi tupakoiville vanhemmille, isovanhemmille ja puolisolle.
- Ei ole kiva malli lapsille, kun isovanhemmat heittävät tumppinsa maahan, kuten eräs äiti totesi.
- Onneksi miniroskis ratkaisee tämän ongelman, ja on hyvää aivojumppaa isovanhemmille oppia uusi ympäristöystävällinen tapa, Tuula-Maria Ahonen iloitsee.
(24.8.2016) Huvudstadsbladet skriver om miniroskisar och om Ett skräp om dagen -rörelsen. Läs artikeln här.
(22.8.2016) Minisoptunna på Konstens natt i Stoa
Gör dig en egen snygg minisoptunna av Ã¥tervinningsmaterial. Man kan lägga dit t.ex. tobaksfimpar, karamellpapper och glasbitar.
Torsdag 25.8, kl. 17.00–20.00 i aulan, Stoa, Ã…bohusvägen 1.
Välkommen!
(18.8.2016) "Yksi mukavimmista kesälomapäivistäni"
"Kiitos Tuula-Maria! Sain hyvän opastuksen ja rohkeutta tuunata miniroskiksia. Tämä oli yksi mukavimmista kesälomapäivistäni. Kuvassa minun tekemiäni ja ylimmäisenä Tuula-Marian tuunaama ajankohtainen Karhu", kirjoittaa Orimattilasta asti Lahteen Miniroskis-työpajaan tullut Kirsi Rajavuori jälkeenpäin lähettämässään viestissä.
Miniroskis-työpaja oli tällä kertaa Lahdessa Vesijärven satamassa.
Lahti Yle ja Etelä-Suomen Sanomat kertoivat työpajasta.
Etelä-Suomen Sanomien ensimmäinen juttu: Miniroskikset houkuttelivat Lahden satamaan askartelijoita Orimattilasta asti.
Etelä-Suomen Sanomien jatkojuttu: Roska päivässä omaan miniroskikseen - "Tämä on myös ympäristökasvatusta lapsille"
(6.8.2016) Miniroskis yhdistää ympäristönsuojelun ja tuunaajan persoonan
- Terveisiä Kallion Miniroskis-työpajasta! Kivointa pajassa on, kun lukuisat minituunaajat ovat erittäin viehättyneinä ja tyytyväisiä tuunaamansa miniin. Itse huomaan, että mini heijastaa selvästi paitsi heidän vaatteitaan, myös persoonaansa. Hienoa, että ympäristönsuojelu ja oma minuus yhdistyvät, iloitsee Tuula-Maria Ahonen.
(5.8.2016) Lauantaina 6.8. Miniroskis-työpaja Kallion Block Partyssa Helsingissä
Tule tuunaamaan oma miniroskis kesän rientoihin. Kaikille avoin työpaja ympyrätalon kupeessa infon yhteydessä, kello 15-17.
Miniroskikseen voit säilöä tupakantumppien lisäksi purukumia, karkkipapereita ja muita pieniä roskia. Voit koristella miniroskiksen myös Paljasjalkainen Kallio -tarralla.
Voit tuoda yhteiseen käyttöön ylimääräiset diabeetikkojen koeliuskapurkit ja vanhat filmipurkit.
(1.8.2016) Hämeen Sanomat kertoo tänään Tumpittomista bussipysäkeistä
Suomalainen seisoo bussipysäkillä tumppimeren ympäröimänä,hiljaa ja yksin. Roska päivässä -liike haluaa muuttaa todellisuutta sosiaalisemmaksi ja siistimmäksi.
Hämeenlinnan tempauksessa Roskaliikeaktiiveja auttoi innostuneesti intialainen nuorehko mies. Hämeenlinnalainen entinen bussikuski Pauli Laine puhdistaa myös bussipysäkkejä sosiaalisissa merkeissä.
(28.7.2016) Kaunis ja kiittävä roskapönttö kutsuu
- Olimme tiistaina ulkoiluttamassa vanhuksia palvelutalossa, ja henkilökunnan mielestä oli hyvä ajatus ottaa mukaan myös roskapihtejä. Reipas pyörätuolissa istuva Roskaliikkeeseen kuuluva vanhus, jota ulkoilutin, keräsi aika paljon roskia. Palvelutalo tulee ehdotuksestani hankkimaan roskapihtejä, Tuula-Maria Ahonen kertoo.
- Huomasin, että pihalla oli yllättävän paljonkin roskia. Pyysin siksi luvan kaunistaa pihan näkymättömän oloisen roskapöntön. Kuten aina, lupa myös tuli. Roskapönttö-kulttuurissamme elää vuosikymmenten takainen ajattelu. Kuvitellaan, että sivistynyt ihminen etsii kyllä olemassaoloaan anteeksipyytelevän roskiksen. Seuraukset näemme, ja seurauksia keräämme!
(25.7.2016) Helsingin Sanomat kertoo miniroskistempauksestamme
Tupakoivia varten jätettiin omia miniroskiksia Pohjois-Haagaan - "Se on ihmisten mielestä valloittava esine", otsikoi Helsingin Sanomat juttunsa 25.7.
"Pohjois-Haagassa on aseteltu bussipysäkin roskiksen päälle pienen pieniä muoviroskiksia. Niiden keskellä lojuvassa lapussa kehotetaan tupakoivia ottamaan miniroskis mukaan, ja kiitetään sen käyttämisestä.
Tempauksen takana on Roska päivässä -liike. Liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen kertoo vievänsä miniroskiksia reittiensä varrelle Pohjois-Haagaan aviomiehensä kanssa."
Näin alkaa Helsingin Sanomien juttu 25.7. 2016. Lue koko juttu täältä.
(22.7.2016) Kuuluuko roskapöntön pyydellä anteeksi olemassaoloaan? Vai jotakin aivan muuta?
- Kaunistimme naapuritalon roskiksen, joka sijaitsee talon nurkassa hyvin huomaamattoman oloisena. Lupa isännöitsijällä on saatu. Ylipäätään kaikki, jolta on pyydetty lupa roskisten kaunistamiseen, ovat suhtautuneet hyvin myönteisesti heti paikalla!
- Kyllä roskiksen pitäisi, itsensä anteeksipyytelyn sijaan ilmentää henkeä:" Olen ylpeä itsestäni ja arvostan luontoa! Kiitos, että käytät minua!"toteaa Tuula-Maria Ahonen.
(20.7.2016) Tumppivapaa bussipysäkki -tempaukset luovat iloista muutosta
Suomalainen seisoo bussipysäkillä yksin, puhumatta kenenkään kanssa, tumppimeren keskellä. Tupakantumppi on Suomen ja maailman yleisin roska, eivätkä kaupunkien voimavarat riitä niiden siivoamiseen.
Roska päivässä -liike tekee Tumppivapaa bussipysäkki - tempauksia, joissa tapahtuu iloinen muutos.
- Menemme bussipysäkille roskapihtien kanssa ja pyydämme bussia odottavia auttamaan minuutiksi tumppien keräämisessä, kertoo Roskaliikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
- Suurin osa eri ikäisistä ihmisistä haluaa auttaa. Yhteisissä pienissä talkoissa herää myös luonteva keskustelu. Bussinodottajat menevät bussiinsa hyvillä mielin. Pienessä ajassa ehtii paljon.
- Lahjoitamme tupakoiville miniroskiksia, joihin voi panna palavat tumpit turvallisesti. Ilmatiiviit kierrätyspurkit kestävät käytössä vuosikausia.
Ahosen mukaan kuka tahansa voi ottaa mallin käyttöönsä. Valokuvausliikkeistä saa ilmaiseksi filmipurkkeja, joita voi ottaa ja antaa käyttöön. Diabeetikkojen koeliuskapurkit toimivat yhtä hyvin. Roskaliikkeen piirissä erityisesti jälkimmäisiä tuunataan kauniiksi. Miniroskisten vastaanottajat yllättyvät ja ilahtuvat tarpeellisesta lahjasta.
-Tumppeja voi kerätä siististi suojaten kätensä esimerkiksi nenäliinalla tai mukaan otetulla leipäpussilla. Sellaisen voi tarjota myös auttajalle. Tempauksissamme huomaan, että ihmisillä on paljon myönteistä osallistumisen henkeä, mikä ei yhdessä hiljaa seistessä pääse näkyviin, Ahonen rohkaisee.
(18.7.2016) Bussipysäkki-tempauksessa ympäristö siistiksi ja paljon hyvää mieltä!
- Järjestimme tänään Bussipysäkki-tempauksen, pyysimme bussin odottajia auttamaan meitä minuutin tumppien keräämisessä. Innokkaita auttajia löytyi heti. "Hyvää työtä teette", sanoi kuvan naapurimme, noustessaan bussiin, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
Ohi kulkevat ala-asteikäiset veljekset auttoivat pidemmänkin aikaa ja saimme bussipysäkin ympäristönkin siistiksi.
- Emme olisi muuten aviomiehen kanssa jaksaneet suurempaa siivousta, mutta keskusteluhalukkailta pojilta sai energiaa ja hyvää mieltä, Tuula-Maria sanoo.
- Nuorempana minä roskasin kerran viikossa. Kerran yksi aikuinen näki ja sanoi, että roskis on tuossa kymmenen metrin päässä, pane sinne. Minä sanoin, että ei kun viiden metrin päässä ja vein sinne roskani. Siihen loppui roskaaminen, kertoi kuudennelle luokalle menossa oleva fiksu ja reipas poika.
(17.7.2016) Kaunistimme roskapönttöjä
- Itä-Häme ja Pitäjänuutiset -lehdet kertovat
- Pyysimme luvat sekä Heinolan että Mäntyharjun kunnilta, ja kaunistimme paikallisia roskapönttöjä, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Heinolan linja-autoaseman roskapöntöt ovat aivan Lintutarhan välittömässä läheisyydessä, ja meillä sattui olemaan mukana monta lintukuvaa.
Itä-Häme-lehti teki jutun sekä verkkoon että printtilehteen. Myös Mäntyharjun kunnassa kaunistamislupa tuli välittömästi.
Pitäjänuutiset lehden kesätoimittaja Vanessa Weckström oli kuullut Roskaliikkeestä jo koulussa. Hänen kirjoittamansa juttu ilmestyy torstaina 21.7.
(11.7.2016) Kerrankin kiitoksia kesälle! - kampanja alkaa
- Kesä ei aina tarjoa juuri toivomaamme säätä, mutta kuitenkin paljon. Valoa, lämpöä, kauneutta, marjoja, luonnon kukoistusta. Liian monet "kiittävät" kesää heittämällä roskia maahan ja veteen. Onko tämä Sinusta kaunis kiitos? kysyy Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
- Jos ei, näytätkö parempaa esimerkkiä? Roska päivässä -liike kutsuu kaikkia kesästä eri tavoin nauttivia kiittämään kesää pienellä teolla: keräämällä omien roskiensa lisäksi ainakin yhden roskan.
Mikä tahansa luontoon kuulumaton roska voi olla eläimille hengenvaarallinen. Liian moni ihminen ja eläin astuu kesällä rikottuun lasiin, hyvin ikävin seurauksin. Kaupungeille koituu suuria kuluja terveiden kesästä nauttijoiden jälkien korjaamisesta.
- Jos pyydät kaveria tai vierastakin ihmistä auttamaan sinua minuutiksi, saat kokea pieniä hauskoja hetkiä, ja tutustut uusiin ihmisiin, Ahonen rohkaisee.
- Kun hoitaa luontoa, luonto hoitaa itseä. Paha mieli alkaa helpottaa, hyvä työ tuottaa valoisempaa mieltä.
Roska päivässä -liike on sydämen ja omantunnon liike, jäsenrekisteriä ei ole. Mukaan pääsee keräämällä roskan. Liikkeen fb-sivulla on mukana noin 4700 ihmistä, valtakunnallista ajatusten ja kokemusten vaihtoa käydään päivittäin. Kotisivut on käännetty 23 kielelle.
Roskaliike myös ennaltaehkäisee roskaamista erilaisin luovin keksinnöin, joista tunnetuin on miniroskis. Miniroskikseen voi panna maailman yleisimmän ja myrkyllisen roskan eli tupakantumpin palavanakin. Samoin purkat ja makeispaperit, ja purkki kestää käytössä vuosikausia. Ilmainen miniroskis on helppo tuunata itse, ohje löytyy kotisivulta.
Lue Valomerkin juttu Roskaliikkeestä ja kesäkampanjastamme.
(7.7.2016) Kiittävä ja viehättävä roskapönttö kutsuu käyttäjiä!
- Ensimmäiset kaunistetut roskikset kotimme lähellä ovat olleet olemassa neljä vuotta. Kuvataiteilija Auli Suvanto-Salokannel maalasi kiittävät koira- ja kissaroskikset pyynnöstäni, saimme luvan kaupungilta, itse keräsin maalirahat kauppiailta, noin 30 euroa. Roskiksia käytetään ahkerasti, eikä niitä töhritä. Kerran näin isän ja pojan tämän roskiksen luona. "Koira kiittää, kun panet roskan sinne",isä ympäristökasvatti poikaansa, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Koko Suomen tulisi olla täynnä kauniita kiittäviä roskapönttöjä. Ihmiset käyttävät niitä paljon mieluummin kuin mitäänsanomattömia, töhrittyjä normiroskapönttöjä, tiedän neljän vuoden kokemuksella. Olemme kaunistaneet myös läheisen K-supermarketin neljä roskapönttöä. Kaupan iso piha pysyy jatkuvasti siistinä, kun nämäkin pöntöt kiittävät käyttäjiään.
(1.7.2016) Roskapihtejä lainattaviksi sinunkin lähikirjastoosi?
- Kävin lähikirjastossamme, jossa lainataan roskapihtejä. Olen sitä ehdottanut heille, ja suhtautuminen oli hyvin myönteistä, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
Haluaisitko ehdottaa samaa omalle paikalliskirjastollesi ? Lapset innostuvat roskapihdeistä, jotka tarjoavat kivaa yhteistä ja ilmaista tekemistä koko perheelle, yhteisen ympäristön hyväksi!
(28.6.2016) Naapureiden lastenkin kanssa on kiva kerätä roskia!
- Olitko sinä keräämässä roskia, oliko paljon, kysyi naapurin poika. Poika oli veljensä kanssa jo pari vuotta sitten kanssamme keräämässä roskia, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Olin, eikä ollut kovin paljon. Tule sinäkin taas mukaan!, vastasin.
- Joo, vastasi hän.
(23.6.2016) Juhannusroskiksen ja -taian myötä hyvää juhannusta!
- Kävimme kaunistamassa juhannusroskiksen läheisen K-supermarketin pihalla. Kuva on Ylitornion Aavasaksalta, eli tunnetulta juhannuksenviettopaikalta, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Meillä on ollut yhteistyötä marketin kanssa jo parisen vuotta ja muutenkin aina pyydämme luvat roskisten kaunistamisiin. Kaupan suuri piha pysyy jatkuvasti siistinä, kiitos kiittävien ja kauniiden roskisten.
Hyvää juhannusta!
Juhannustaika:
Kun kerää juhannuksena omien roskiensa lisäksi ainakin yhden roskan, tulee kokemaan kesän mittaan monia kivoja yllätyksiä, varsinkin, kun jatkaa roskan keräämistään!
(15.6.2016) Vuoden professori Eeva Anttila mukana Roskaliikkeessä
- Ympäristö on osa itseämme ja sen laatu kuvaa sisäistä maailmaamme. Välittämällä ympäristöstämme välitämme itsestämme, toisistamme ja yhteisestä maapallostamme, sanoo tanssipegagogiikan professori ja Vuoden professori Eeva Anttila.
(13.6.2016) Tuula-Marian toive toteutui hyvin suositussa Helsinki-päivän Miniroskis-työpajassa
- Toiveeni toteutui Helsinki-päivän Miniroskis-työpajassa! Lukuisat tupakoivat tulivat tuunaamaan itselleen miniroskikset! Yleensähän heille tehdään minejä lahjoiksi, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
Kuvassa Pasi ja Anna-Liisa, molemmat tekivät itselleen tumppeja varten miniroskikset.
- Myös lukuisat lapsiperheet tulivat tuunaamaan purkka- ja karkkiroskille miniroskikset, jotka ovat tärkeää ympäristökasvatusta lapsille. Monet sinkutkin tekivät itselleen ja lahjoiksi minejä. Ihmisiä virtasi koko ajan Minipajaan.
(12.6.2016) Tervetuloa vaikka hengessä mukaan, muutetaan maailman yleisin roska hyvin harvinaiseksi roskaksi!
Tervetuloa huomenna Helsinki-päivänä, vaikka hengessä mukaan Miniroskis-työpajaan Kirjasto Kymppiin! (Elielinaukio 2 G, klo 12-13.30)
Muutetaan maailman yleisin roska, myrkyllinen tupakantumppi, joka maaduttuaankin hitaasti myrkyttää maata, hyvin harvinaiseksi roskaksi!
(5.6.2016) Terveisiä Maailman ympäristöpäivän Miniroskis-työpajasta, lämpimästi Tervetuloa Helsinki-päivän Minipajaan 12.6. Kirjasto Kymppiin!
- Terveisiä Maailman ympäristöpäivän Miniroskis-työpajasta Kirjasto Kympistä! Koko ajan oli hyvin erilaisia ja eri ikäisiä minituunaajia, kuvan miehet Kongosta. Heidänkin mielestään miniroskis on fiksu keksintö, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
-He käyttävät miniroskista purkkaroskiksena. Aikuiset ja lapset tuunasivat itselleen ja lahjoiksi miniroskiksia, lapsetkin oppivat yksinkertaisen tuunaustekniikan hyvin nopeasti. Tupakoiville tehtiin taas minejä lahjoiksi, kunpa he itsekin alkaisivat tulla sankoin joukoin! Onhan tumppi maailman ja myrkyllinen yleisin roska, joka myrkyttää maata vielä hitaan maatumisensa jälkeenkin.
Seuraavan Miniroskis-työpaja pidetään Helsinki-päivänä, kello 12-13.30 aivan Helsingin keskustassa sijaitsevassa Kirjasto Kympissä, Elielinaukio 2 G.
Lämpimästi Tervetuloa!
(3.6.2016) Lehdistötiedotteemme.3.6.2016:
Anna Maailman ympäristöpäivänä tärkeä ympäristölahja itselle tai toiselle - Miniroskis ilahduttaa tupakoivia ja lapsia
- Maailmanlaajuisesti yhteiseen ympäristöömme heitetään vuosittain 4,5 biljoonaa tupakantumppia. Kaikki tupakoivat eivät suinkaan mielellään halua heittää myrkyllisiä tumppeja ympäristöön, toteaa Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
- Kun lahjoitan tuntemattomille tupakoiville miniroskiksia, yleisin palaute on:" On fiksu keksintö! Tälläistä olen kaivannutkin!"
Miniroskis on Roskaliikkeessä syntynyt innovaatio. Se tuunataan ilmatiiviistä kierrätyspurkista, ja kestää käytössä vuosikausia. Miniroskikseen voi panna tumpin palavana, purukumit, makeispaperit ym.
- Lukuisat lapset ovat tuunaanneet innostuneina miniroskiksia pitämissäni työpajoissa. Heille miniroskis on vanhempien mukaan tärkeä, taskussa mukana kulkeva ympäristökasvatusväline. Sekä lapset että aikuiset tuunaavat yleensä aina miniroskiksia lahjoiksi tutuille tupakoiville. Hyvin monilla on halu pitää huolta yhteisestä ympäristöstä. Tämä onkin mitä tärkeintä, tumppi myrkyttää ympäristöä vielä hitaan maatumisensa jälkeenkin raskasmetalleilla. Pienet lapset, koirat ja kehitysvammaiset panevat tumppeja suuhunsa. Tumppeja löytyy myös suomalaisten kalojen vatsasta, Ahonen kertoo.
Ahonen pitää Miniroskis-työpajan Maailman ympäristöpäivänä, 5.6. kello 12- 13.30 Kirjasto Kympissä, Elielinaukio 2 G
Seuraava työpaja on samassa paikassa samaan aikaan, Helsinki-päivänä 12.6.
(30.5.2016) Tervetuloa Maailman ympäristöpäivänä 5.6. tuunamaan kätevä, kasvattava ja ennaltaehkäisevä miniroskis, myös lahjaksi!
Kirjasto Kymppi, Elielinaukio 2 G, Helsinki, Kaupunkiverstas kello 12-13.30
Miniroskis on Roska päivässä -liikkeessä syntynyt keksintö. Se tuunataan helpon tekniikan avulla kauniiksi kierrätyspurkista ja kestää käytössä vuosikausia.
Voit panna ilmatiiviiseen purkkiin maailman yleisimmän roskan, myrkyllisen tupakantumpin palavana. Lapset, koirat ja kehitysvammaiset voivat panna tumppeja suuhunsa. Tumppi myrkyttää maata vielä hitaan maatumisensa jälkeenkin raskasmetalleilla. Tumppeja löytyy myös suomalaisten kalojen vatsasta. Kysymys on siis hyvin tärkeästä ennaltaehkäisystä! Lukuisat ihmiset tekevät tupakoiville tutuilleen miniroskiksia lahjoiksi!
Miniroskikseen voi panna myös purkat ja makeispaperit. Lapsille miniroskis on tärkeä ympäristövastuuseen kasvattava, pieneenkin taskuun mahtuva käyttöesine.
Miniroskis-työpaja on ilmainen, ja tarvikkeet löydät paikan päältä. Hyvää tulevaa Maailman ympäristöpäivää ja tervetuloa!
(29.5.2016) Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen myös Roskajuoksu!
- Tänään Helsingissä juostaan Naisten Kymppi. Marja Rikaniemi (kuvassa) kerää roskia juostessaan, ja itsekin olen testannut, että hyvin juostessakin voi nappaista roskan, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Ensi vuonna Suomi täyttää 100 vuotta. Ehdotan Naisten Kympille, että he juhlavuoden kunniaksi järjestävät myös Roskajuoksun, jossa tärkeintä ei ole aika, vaan ympäristö! Ja että innostaisivat naisia harjoittelussaan nappaisemaan vaikka vain yhden roskan pois.Vastaavia tapahtumia on muuallakin, haluaisiko joku muukin tehdä tämän aloitteen?
(24.5.2016) Miniroskis tutuksi yhä useammille lapsille
- Terveisiä Vuosaaren kirjaston Miniroskis-työpajasta! Miniroskiksen tuunaustekniikka opitaan helposti ja nopeasti, yleensä ihmiset innostuvat tekemään montakin miniä, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Muistutin lapsia, että antavat minejä purkkaa/ karkkeja syöville kavereilleen ja tupakoiville vanhemmille, niin ettei roskia tarvitse heittää maahan.
(18.5.2016) Roskaliikkeen suurten yhteisöjen haaste etenee!
Sekä Sydänliitto että Diabetesliitto suosittavat jäsenilleen Roska päivässä -liikkeen jäsenyyttä. Tuula-Maria Ahonen kutsuu muitakin suuria liittoja ja organisaatioita mukaan, samoin kaikkia puolueita, ajatellen sitä, että ensi vuonna Suomi täyttää 100 vuotta.
- Ympäristösuhde on syytä muuttua sivistyneemmäksi, eikö totta? Ensimmäisenä puolueista kutsuni on vastaanotettu vihreissä, Tuula-Maria kertoo.
"Kiitos viestistä ja puhelinsoitostanne. Asiaa on nyt meillä käsitelty kokouksessa, ja olen laittanut sen tiedoksi ja kannustukseksi kaikille 15 kansanedustajallemme, heidän avustajilleen ja ryhmäkanslialle sekä puolueen keskustoimistolle. Asia on meille tärkeä ja arvojemme mukainen.
Osa muisteli, että ovat jo vuosia sitten liittyneet liikkeeseen ja kampanjaan. Ihan tarpeellinen muistutus silti varmasti myös!", kirjoittaa Ville Niinistön avustaja Tomi Nyström Vihreästä eduskuntaryhmästä.
(14.5.2016) Pikku tytön viesti Espoon Olarista
Tiina Heino Espoosta välitti Livia-tytön bussipysäkkipiirroksen ;)
(13.5.2016) Neljä avartavaa elämänohjetta
Tuula-Maria Ahosta haastatellaan Voi Hyvin -lehdessä 4/2016. Elämänviisautta jakavasssa Neljä avartavaa elämänohjetta -sarjassa Tuula-Maria esittää neljä teesiään:
1. Voita pelkosi
2. Kun hoidat luontoa, se hoitaa sinua
3. Hanki elämääsi eri-ikäisiä ihmisiä
4. Tee luovuudesta osa arkea.
Kuva aukeaa isompana kun klikkaat sitä.
(11.5.2016) Roskaliike leviää myös postikorttien avulla maailmalle!
Merja Isomaa harrastaa postcrossingia, mikä tarkoittaa sitä, että kortteja lähetetään ventovieraille ja niitä saa tuiki tuntemattomilta, ympäri maailmaa.
- Laitoin äskettäin omaan profiiliini kutsun Roskaliikkeeseen: " I belong to Litter Movement. The purpose is to collect at least one piece of litter away from the nature every day . When you take care of the nature, it will take care of you. The Litter Movement began from Finland. It is called Roska päivässä, you can find English fb-site Come and join it, too!" Jokainen, joka lähettää minulle kortin, näkee tuon tekstin, kertoo Merja Isomaa Roskaliikkeen fb-sivulla.
- Tänään sain kortin Saksasta. Lähettäjä kirjoitti: "What a great idea the Litter Movement is! With so little effort you can do so much. Also I will start tomorrow!" Kortin kuvassa lukee: onnellisuutta voi jakaa ja lähettäjä kommentoi: "the Litter Movement is one of this happiness!" Tuosta kortista tuli onnellinen mieli.
Postcrossingin harrastajat ja Roskaliikkeen jäsenet Riikka Rautiainen ja Inkeri Pekkanen innostuivat myös hienosta ideasta, toivottavasti lukuisat muutkin!
(10.5.2016) Kiitos Ruohonjuurelle tuesta!
Ekokauppa Ruohonjuuri tuki Roskaliikettä London Tea Shopin Vanilja chai -luomuteen huhtikuun myyntituotoilla. Hyvistuote tuotti tällä kertaa 234,64 euroa, jolla katetaan Roskaliikkeen toiminnan kuluja.
Kiitos!
(8.5.2016) Hyvää laajennettua äitienpäivää!
- Hyvää äitienpäivää ja kiitoksia paitsi meille äideille, myös äitiyden hengelle, jota kaikki toteutamme! Ja Äiti Luonnolle, joka mitä kipeimmin kaipaa kunnioitusta ja huolenpitoa, tekojen merkeissä! toivottaa Roskaliikkeen äiti Tuula-Maria.
- Menen tänään luontoretkelle ja pyydän siellä ihmisiä keräämään ainakin yhden roskan päivän kunniaksi.Toivottavasti mahdollisimman moni muukin pyytää myös muita muistamaan yhteisen äitimme!
(4.5.2016) Tuunaa äitienpäivälahjaksi äidin tai mummon silmiä viehättävä miniroskis!
Itse tuunattu miniroskis on erittäin hyvä ja ilmainen lahja tupakoivalle/purkkaa purevalle/makeisia syövälle äidille tai mummolle. Tumpin voi panna palavana ilmatiiviiseen purkkiin. Purkki kestää käytössä vuosikausia.
- Itselläni on ollut sama miniroskis ainakin kahdeksan vuotta purkkaroskiksena autossa. Joskus olen taitellut sinne ison karkkipussin, kerran omenanraadon. Purkki käy kotona tyhjennyksellä ja jatkaa sitten kätevää palveluaan auton sivutaskussa, Tuula-Maria Ahonen kertoo.
Filmipurkkeja saa edelleen ilmaiseksi valokuvausliikkeistä, ja diabeetikkotutuilta voi kysellä koeliuskapurkkeja.Katso tarkemmin linkki!
(30.4.2016) Hyvää vappua uudistavaa vappua kaikille!
- Suomalaiset ovat oppineet tavan, että juhlina roskataan ympäristöä. Sen minkä on oppinut, voi myös poisoppia, toteaa Tuula-Maria Ahonen.
- En minäkään varmaan olisi tullut mukaan,ellet sinä olisi näyttänyt mallia, sanoi Tuula-Marian kaveri, jonka kanssa he nykyisin yhdessä kävellessä keräävät roskia.
- Sen verran sinä olet minuun vaikuttanut, että nykyisin kerään 72.8 prosentin todennäköisyydellä näkemäni roskan pois, naureskeli eilen Tuula-Marian toinen kaveri, jota hän harvoin tapaa.
- En edes muistanut, että olin kertonut hänelle Roskaliikkeestä, kertoo Tuula-Maria.
Hyvää uudistavaa vappua kaikille !
(28.4.2016) Vappuhaaste: Kevät ansaitsee parempaa!
"Kerään omat roskani ja kevään kunniaksi ainakin yhden roskan maasta tai kadulta" - lupaa Roska päivässä-liikkeen Vappuhaasteen vastaanottaja.
Veisitkö Sinäkin eteenpäin haastetta? Liian moni "kunnioittaa" kevättä lisäämällä roskaamistaan ja yhteiskunnan kuluja, tuottaa rikotulla lasilla usein pahojakin tassuhaavoja, renkaiden puhkeamisia ym. Kevät ansaitsee parempaa!
(24.4.2016) Professori Alf Rehn: "Roskaliike on sosiaalinen innovaatio parhaasta päästä"
Ã…bo akademin johtamisen ja organisaation professori Alf Rehn vastaanotti eilen Tuula-Maria Ahosen Roskaliikekutsun.
- Roskaliike on sosiaalinen innovaatio parhaasta päästä. Keskittymällä pieniin mutta merkityksellisiin asioihin, tämän tyyppinen liike voi aikaansaada paljon enemmän kuin megalomaaniset pyrkimykset innovointiin innovoinnin vuoksi, Alf sanoo.
- Lukuisat fiksut ihmiset tulevat mukaan kannustaen, meillä on syytä olla terveesti ylpeitä itsestämme. Ja kutsua muita mukaan! Joukkovälinpitämättömyyteen on syytä vastata joukkovälittämisellä, Tuula-Maria rohkaisee omasta puolestaan.
(22.4.2016) Roskaliike Puoli seitsemän -ohjelmassa tänään
Tänään tulee Roskaliike-juttu Ylen Puoli seitsemän -ohjelmassa. Ohjelmassa tutustutaan Tuula-Maria Ahosen toimintaan kentällä ja käydään miniroskistyöpajassa Pohjois-Haagan kirjastossa.
Ohjelma näkyy Yle Areenassa täältä. Klippi alkaa kolmen minuutin kohdalta.
(22.4.2016) Kevennetään Maan päivänä maan taakkaa, vaikka vain yhdellä roskalla!
Tänää on Maan päivä. Sitä kutsutaan toisinaan myös Maailman päiväksi. Päivää on vietetty vuodesta 1970, ja tarkoituksena on järjestää kansalaistoimintaa puhtaan veden ja ilman sekä koko elinympäristön hyväksi.
Kutsutaan kaveritkin keventämään roskilla raskautetun maan ja veden taakkaa, vaikka vain yhdellä roskalla!
(20.4.2016) Ympäristöasiantuntijoiden keskusliitto YKL kertoo Roskaliikkestä
Ympäristöasiantuntijoiden keskusliitto YKL kertoo Roskaliikkeen kuulumisista Ajankohtaista-sivuillaan sekä facebookissa.
(14.4.2016) Roska päivässä -liike kutsuu suuria organisaatiota uudistamaan ympäristösuhdettamme
- Roska päivässä -liike täyttää 16 vuotta ja Suomi pian 100 vuotta. Toistaiseksi vallalla on luontoa ja kanssaihmisiä epäkunnioittava, sivistymätön, kallis ja eläimille vaarallinen roskaamisen tapa. Ihmisten enemmistö seuraa vallalla olevaa mallia itsestäänselvästi. Siksi tarvitaan nykyistä paljon enemmän ihmisiä näyttämään toisenlaista mallia, toteaa Roskaliikkeen perustaja, toimittaja ja sosiaalipsykologi Tuula-Maria Ahonen.
- Kutsun tämän vuoksi paitsi yksilöitä, myös suuria organisaatioita kutsumaan jäseniään mukaan päivittäiseen pieneen huolenpitoon yhteisestä ympäristöstämme. Toivon myös, että organisaatiot itse ottavat aloitteita käsiinsä.
Suomen Sydänliitto ry, jolla on 80 000 jäsentä, vastaa Roskaliike-kutsuun myönteisesti.
- Sydänliitto pitää tärkeänä puhtaan luonnon ja luonnossa liikkumisen merkitystä sydämen terveydelle ja kannustaa myös jäsenyhdistyksiään huolehtimaan ympäristöstä mm. sydänretkillään, sanoo pääsihteeri Tuija Brax.
Suomen Diabetesliitto ry, jolla on 57 000 jäsentä, kannustaa jäseniään mukaan Roska päivässä -liikkeeseen.
- Roskien kerääminen on luontevaa yhdistää esimerkiksi omaan liikkumiseen terveyden edistämiseksi, toteaa järjestöjohtaja Janne Mikkonen.
- Monet suomalaiset tuntuvat uskovan, että kevätsiivoukset pitävät ympäristön siistinä vuoden ympäri, mutta kuinka monen koti säilyy siistinä kevätsiivouksella seuraavaan kevätsiivoukseen? Ympäristön hoidossa toimii samat lainalaisuudet kuin kodinkin hoidossa, toteaa Ahonen.
Tarvitaan kaikkien jokapäiväistä pientä välittämistä, jota Turun kaupunki on aloittamassa. - Mieluusti kutsumme Siisti Turku -kokonaisuuden osallistujia jatkamaan huolenpitoa kaupungista tapahtumien jälkeenkin Roska päivässä -liikkeessä, kertoo Turun kaupungin viestintäjohtaja Saara Malila.
Vuoden pakolaisnainen, Ruandalaistaustainen Rita Kostama on vastaanottanut Roskaliikekutsun hyvin ilahtuneena.
- Upea juttu, että on olemassa Roskaliike! Minä olen siisteyden ystävä, tulen mukaan ja kutsun myös muita maahanmuuttajia. Jos jokainen ottaisi vastuun, ei syntyisi sotkuja, Kostama totesi.
Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin kutsuu ensi alkuun facebook-kavereitaan mukaan.
Loppukevennyksenä Kalevassa kirjoittaneen Pekka Rahkosen oivaltava näkemys: ""Kaikki ne tuhannet ihmiset, joiden mielestä yksi roskankerääjä ei saa mitään aikaan, pitäisi koota Oulun torille. Sitten joukko, sanokaamme vaikkapa kymmenen tuhatta henkeä, huutaisi yhteen ääneen "Ei yksi ihminen roskaamiselle voi mitään tehdä". Huutaisi niin lujaa, että Hailuotoon asti kuuluisi. Ja miettisi sitten, mitä tuli huudettua."
(13.4.2016) Diabetesliitto kannustaa jäseniään mukaan Roska päivässä -liikkeeseen
- Jotta Suomi alkaisi yhä paremmin siistiytyä kohti 100-vuotissynttärivuottaan, kutsun suuria organisaatioita mukaan Roskaliikkeeseen. Myönteisiä vastauksia alkaa tulla, iloitsee Tuula-Maria Ahonen.
Suomen Diabetesliitto ry, jolla on 57 000 jäsentä, kannustaa jäseniään mukaan Roska päivässä -liikkeeseen.
- Roskien kerääminen on luontevaa yhdistää esimerkiksi omaan liikkumiseen terveyden edistämiseksi, toteaa järjestöjohtaja Janne Mikkonen.
(12.4.2016) Vuoden pakolaisenainen:"Upea juttu, että on olemassa Roskaliike!"
Vuoden pakolaisnainen, Ruandalaistaustainen Rita Kostama vastaanotti eilen Tuula-Maria Ahosen Roskaliikekutsun hyvin ilahtuneena.
- Upea juttu, että on olemassa Roskaliike! Minä olen siisteyden ystävä, tulen mukaan ja kutsun myös muita maahanmuuttajia. Jos jokainen ottaisi vastuun, ei syntyisi sotkuja! Rita sanoi saman ajatuksen, mitä Tuula-Maria ajatteli Roskaliikettä perustaessaan vuonna 2000.
Tänä vuonna palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa myös Vuoden pakolaismiehelle, Ali Giraylle, Roskaliikekutsu lähtee myös hänelle!
(10.4.2016) "Ja miettisi sitten, mitä tuli huudettua"...
- Kaikki ne tuhannet ihmiset, joiden mielestä yksi roskankerääjä ei saa mitään aikaan, pitäisi koota Oulun torille. Sitten joukko, sanokaamme vaikkapa kymmenen tuhatta henkeä, huutaisi yhteen ääneen "Ei yksi ihminen roskaamiselle voi mitään tehdä". Huutaisi niin lujaa, että Hailuotoon asti kuuluisi. Ja miettisi sitten, mitä tuli huudettua, Pekka Rahkonen kirjoitti Kalevassa kuusi vuotta sitten.
Rahkosen osuvan hauska visio enteilee Roskaliikkeen ensi viikolla tulevaa Roskaliike 16 vuotta -mediatiedotetta.
(1.4.2016) Roska päivässä -liike täyttää 16 vuotta!
Roska päivässä -liike täyttää huhti-toukokuussa 16 vuotta. Parhaita onnitteluja ja kiitoksia kaikille mukana olijoille ja uusille mukaan tulijoille!
Susanna Kolunkulma avaa syntymäkuukauden tänään pitämällä Espoossa "Tuletko minuutiksi auttamaan" -talkoot (Länsiväylän varrella ison omenan kohdalla bussipysäkillä Helsingistä päin 15.30 lähtien).
Tuula-Maria Ahonen pitää maanantaina 4.4. Pohjois-Haagan kirjastossa Miniroskistyöpajan (katso aiempi ilmoitus) ja myöhemmin useampia Miniroskispajoja. Ja tietenkin joka päivä eri puolilla Suomea ja maailmaa me eri ikäiset ja muutenkin hyvin erilaiset ihmiset keräämme roskia, samoin muutamat koirat.
- Lahjoitan aina välillä miniroskiksia tupakoiville. Tämän päiväisen miniroskiksen toinen vastaanottaja oli aluksi sitä mieltä, ettei hän tarvitse miniroskista. Mutta kun kerroin, että pienet lapset,koirat ja kehitysvammaiset panevat tumppeja suuhunsa, mies muutti mielensä, Tuula-Maria Ahonen kertoo.
"Kyllä sinä olet hyvällä asialla. Ei näitä pitäisi heittää ympäristöön", mies sanoi vastaanottaen miniroskiksen.Hänen kasvoilleen kohosi valoisa hymy.
Ensi viikolla Puoli seitsemän -tv-ohjelma ja Voi Hyvin -lehti tekevät juttuja, kiitoksia etukäteen!
Ekokauppa Ruohonjuuri tukee Roskaliikettä huhtikuussa London Tea Shopin Vanilja chai -luomuteen myynnillä, parhaita kiitoksia Ruohonjuurelle, joka aikaisemminkin on tukenut ruohonjuuritason toimintaamme!
(23.3.2016) Miniroskistyöpajoissa myrkyllisistä tumpeista harvinaisia menneisyyden jäänteitä!
- Pidän lähikirjastossamme Helsingin Pohjois-Haagassa Miniroskistyöpajan 4.4. klo 17-18.30 Tervetuloa! Tulen pitämään Miniroskistyöpajan myös Helsinki-päivänä 12.6. kirjasto Kympissä, aivan Helsingin keskustassa, kello 12-13.30, Tuula-Maria Ahonen kertoo
Tuula-Maria kirjoitti paikallisella fb-sivulla: "Voisiko tavoitteena olla, että Pohjois-Haagassa käytetään miniroskiksia enemmän kuin missään muussa kaupunginosassa? Että myrkyllinen tumppi maassa alkaisi täällä olla todella harvinainen menneisyyden jäänne?!
- Jos joku innostuisi Miniroskistyöpajasta kotipaikkakunnallaan, niin facebook-sivullamme voi pyytää vinkkejä, Tuula-Maria Ahonen innostaa.
Huhtikuussa ekokauppa Ruohonjuuri lahjoittaa London Tea shopin Vanilja Chai -teen myyntituoton Roskaliikkelle, ja tämä saattaa mahdollistaa sen, että Tuula-Maria voi pitää Miniroskistyöpajoja myös Helsingin ulkopuolella.
(18.3.2016) Ensimmäinen presidenttiehdokas mukana Roskaliikkeessä
- Presidentti Sauli Niinistö on mukana Roskaliikkeessä. Niin on myös ensimmäinen presidenttiehdokas Matti Vanhanen, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Eräs Roskaliikkeen jäsen, morsian polttareissaan kutsui Vanhasen mukaan liikkeeseemme. Hän oli onnistunut saamaan ministerin hyvin tiukasta aikataulusta jonkun minuutin, ja Vanhanen vastaanotti kutsun. Tulen esittämään Roskaliikekutsun muillekin presidenttiehdokkaille, Tuula-Maria sanoo.
(16.3.2016) "Tuletko minuutiksi?"
"Tuletko minuutiksi auttamaan tumppien keräämisessä" -tempaus bussipysäkillä innosti taas fiksuja ihmisiä Helsingin Pohjois-Haagassa
- Seisoin eilen Thalian aukion bussipysäkillä tumppimeressä. Tänään menimme roskapihtien kanssa pitämään sinne "Tuletko minuutiksi auttamaan?" -tempauksen, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Useampi fiksu ihminen osallistui. Kuvan lääketieteen opiskelija tuumi juuri samaa kuin mekin Roskaliikkeessä, todellisuuden ei tarvitse olla sitä, mitä se tällä hetkellä on.
Tempaukseen osallistunut äiti kertoi, että hänen partiolaistyttönsä partio on ohjeistettu tällä viikolla kerämään joka päivä ainakin yksi roska. Kokemus näissä tempauksissa on aina sama, yhteinen juttelu alkaa heti sujua yhteisen roskan keruun myötä.
- Eilen aloittelin keräämällä käteni muovipussilla suojaten tumppeja. Bussia odotellessa ehtii yllättävän paljon tuottaa siistimpää ympäristöä! Mitä useampi siistii ja välittää yhteisestä ympäristöstä, sitä kyseenalaisemmaksi tulee ympäristön suruton ja välinpitämätön roskaaminen, Tuula-Maria sanoo.
(10.3.2016) Myös muut ihmiset ovat arvokkaita
"Roskien keruuseen liittyy ajatus, että myös muut ihmiset ovat arvokkaita ja ansaitsevat siistin ja puhtaan ympäristön", mielipidekirjoittaja Heidi esittää kauniin ja ajassamme harvinaisen ajatuksen.
(8.3.2016) Naistenpäivän kunniaksi roskapönttöaloite
(9.3.2016) Rakennusviraston viestintäsuunnittelija Lauri Hänninen vastaa 8.3. Rakennusvirastolle lähetettyyn toivomukseen (alla): "Olemme kiinnostuneita kuulemaan kaupunkilaisilta niistä ongelmapaikoista, joista roskiksia puuttuu. Tiedon voi merkitä kartalle palautelomakkeessamme".
Teimme 8.3. Helsingin Rakennusvirastolle aloitteen roskapönttöjen lisäämiseksi:
Arvoisa Rakennusvirasto
Kodin siisteydestä vastaaminen on perinteisesti kuulunut naisille. Nykyisin me naiset olemme ottaneet vastuullemme myös ympäristön siisteydestä vastaamisen Roska päivässä -liikkeen ja Puistokummi-toiminnan merkeissä. Lukuisat miehet ovat tulleet myös mukaan.
Näinä tiukkoina aikoina Rakennusvirasto säästää roskapöntöistä. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. sitä, että lukuisat koiranomistajat eivät jaksa kulkea koiranjätöspussinsa ja koiransa /koiriensa kanssa pitkiä matkoja. He heittävät jätepussinsa luontoon.
Roskapönttöjen puuttuminen on viesti myös lukuisille muille, että ympäristön siisteydestä ei ole niin väliä. Siiinä missä riittävän usein tyhjennetyt roskapöntöt kertoisivat siitä, että kaupunkimme arvostaa siisteyttä.
Vaikka säästäminen jatkuukin, esitämme - kunnioittaen naisten ikiaikaista työtä siisteyden puolesta - naistenpäivän kunniaksi pyynnön, että Rakennusvirasto lisäisi kaupunkiimme vaikkapa vain muutaman roskapöntön, pahimpiin ongelmakohtiin.
Pyyntöä ei tietenkään voi toteuttaa juuri tänään, mutta pyynnön voi ottaa vakavasti, ja kertoa miten myöhemmin aiotte edetä pyyntömme suhteen.
(8.3.2016) Metro-lehden kolumni: Lapsi kerää sinun tupankantumppisi
Roskaliikkeen jäsen Terhi Raumonen kirjoittaa Metro-lehden kolumnissa pojastaan, joka on jo kaksivuotiaasta lähtien kerännyt tunnollisesti roskia kotipihalta ja päiväkotimatkaltaan. Lapsi on myös tunnollinen ja osaava lajittelija.
Vielä kun saisi kotipihan aikuiset oppimaan saman:
"Joku käy tupakalla alaovemme vieressä ja viskoo tumppeja maahan, vaikka roskis on metrin päässä. Lapselle on turha ehdottaa, että ne jätettäisiin keräämättä. â€Tupantumppelit†ovat roskia ja ne pitää laittaa roskikseen, piste."
"Muutaman päivän päästä roskiksen vierus on jälleen tumpeista kirjava. Poika alkaa noukkia niitä hansikkaat mustina, ja minä kiristelen hampaitani. Taas tekee mieli jättää alaovelle tyly heippalappu, mutta olkoon tämä kirjoitus nyt sellainen – teille kaikille, joilta tumppi tuppaa lennähtämään minne sattuu. "Hei kuule, tiesitkö että lapset siivoavat sun jälkesi?!", Terhi kirjoittaa hienossa kolumnissaan.
(4.3.2016) Kaikille siistimpi kaupunki!
- Takana on synkkiä pilviä, mutta edessä on puhdasta vettä ja puhdasta ympäristöä tuottava nainen, ei miekan, vaan roskapihtien kanssa. Tämä on uutta aikaa ja tulevaisuutta! Hima-lehden Roskaliike-juttuni kuva on mielestäni symbolinen ja upean dramaattinen, sanoo Tuula-Maria Ahonen.
- Lähden töiden jälkeen ulos piristymään ja samalla kerään roskia, kertoo Roskaliikkeen jäsen Eszter Tóth. Unkarilaissyntyinen Eszter arvostaa suuresti luontoa ja elää tämän myös todeksi.
(28.2.2016) Hyvää Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää!
- Lahjoitin suomalaissyntyisen Roska päivässä -liikkeen innovaation eli miniroskiksen tuntemattomalle tupakoivalle nuorelle naiselle, joka ilahtui kovasti, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Tämä on hyvä juttu! Kaverillakin on miniroskis, ja minäkin olen ajatellut, että pitäisi hankkia itsellekin, nainen sanoi.
Roska päivässä -liike on kymmenen vuotta ennaltaehkäissyt maailman yleisintä roskaa, myrkyllisiä tupakantumppeja miniroskiksilla. Tuula-Maria Ahonen pitää Miniroskis-työpajoja, opastaa tähän muitakin ja lahjoittaa usein sekä tutuille että tuntemattomille tarvitseville miniroskiksia. Hyvin tyypillisesti ihmiset ilahtuvat!
(25.2.2016) Riihimäen Galleria Tärinässä miniroskistyöpajoja
Riihimäen Kuvataiteilijat ry on yhteistyössä Roska päivässä -liikkeen kanssa järjestänyt helmikuussa Miniroskistyöpajoja Galleria Tärinässä. Koululais- ja päiväkotiryhmiä on jo ollut näissä työpajoissa.
Kaikille avoin työpaja järjestetään 27.2. lauantaina kello 12-13.
Kaikki materiaali on valmiina gallerialla. Miniroskiksen saa jokainen mukaansa ja työpaja on maksuton.
(18.2.2016) Roskaliike mukana uudessa oppikirjassa
Roskaliike on mukana uudessa oppikirjassa Forum, Yhteiskuntaoppi 1. Otsikkona on "Viihtyisyys luo turvallisuutta.
Roskaliike on aikaisemminkin esiintynyt jo useassa oppikirjassa.
(13.2.2016) Muotoilutohtori muutti suhtautumistaan roskaajiin
- Minulla on tapana kerätä koiralenkillä maasta roskia, kertoo muotoilutohtor Kati Reijonen mielenkiintoisessa uutuuskirjassaan Lyhyt matka perille.
- Alkuaikoina minua suututtivat ympäristöään roskaavat ihmiset,mutta sitten muutin suhtautumistani.Ajattelin, että ihminen, jok heittää metsikköön tuoremehupurkin tai tupakka-askin, on selvästi rakkauden tarpeessa. Havaitsin, että oloni parani, kun luovuin heidän soimaamisestaan. Pohdiskelin roskia kerätessäni, millainen henkilö on roskan heittänyt.Tämä näkökulman vaihto auttoi minua tuntemaan ystävällisyyttä niitäkin kohtaan, jotka eivät sitä teoillaan suorastaan kerjänneet.
(28.1.2016) Kaunis pieni uskollinen miniroskis palvelee vuosia!
- Auto-miniroskikseni tuli sisään kylään tyhjennykselle. Miniroskis on ollut käytössä jo vuosia. Kätevästi sinne nytkin oli mahtunut pari purkkaa, pari hammastikkua, kurkkupastillin suojakalvo. Purkkaa olisi mahtunut enemmänkin, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
Miniroskis kulkee mukana myös taskussa, sinne voi panna mm. tumpit palavina.
Näin tuunaat miniroskiksen
(26.1.2016) Iloista ympäristöstä huolta pitävää vuorovaikutusta arkeen!
- Roskapihtien toinen tehtävä näyttää olevan tuottaa arkipäivän iloista vuorovaikutusta ja tapahtumista, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Tänään kaupasta tullessa naapurin viisivuotias poika pyysi saada kokeilla roskapihtejäni. Minä siis pidin pussia ja hän keräsi. Hämmästyttävää oli, että ensikertalainen kerääjä näki kaikki pienimmistä pienimmätkin roskat.
-Sinä et varmaan isona roskaa, kun näin pienenä jo keräät, sanoin hänelle. Ja hän totesi, ettei tule roskaamaan.
Helsingissä roskien kerääjät saavat kaupungilta pihdit. Tuula-Maria on tehnyt aloitteen Jyväskylän kaupungille, että myös siellä Roskaliikkeen jäsenet saisivat pihdit. Ympäristötoimen johtaja Päivi Pietarinen välitti aloitteen heti eteenpäin, asia on käsittelyn alla.
Kuvassa toinen, vähän nuorempi innokas kerääjä.
(9.1.2016) Roskaliikkeen aloite Helsingille: Uusia uuden vuoden juhlistamistapoja!
Arvoisat asiasta päättävät
Tämä on Roska päivässä -liikkeen aloite, jota Töölön sairaalan ylilääkäri Kaisa Virtanen tukee. Toivomme, että Helsingin kaupunki näyttää mallia muulle Suomelle ja maailmalle kestävän kehityksen uudenvuoden juhlinnan merkeissä. Perustelut lopussa, käytännössä tarkoitamme tätä:
1) Aikuisten osalta Senaatintorin tilaisuus on jo hieno, kestävää kehitystä edustava uudenvuoden vastaanotto tilaisuus. Esitämme kuitenkin, että tilaisuuden lopussa ammuttavat raketit vaihdetaan valoshowksi, jonka taustalla soi koskettava musiikki. Olisiko mahdollista, että Lux-tapahtuma aloitettaisiin uuden vuoden alkaessa? Olisi todella upea alku uudelle vuodelle. Vaihdoksesta voisi tehdä myös kyselyn, perustellen asiaa alla olevilla perusteluillamme.
Aikuisilta voisi myös kysellä uusia ideoita juhlistaa vuoden alkua. Itse nauttisin yhdessä lauletusta laulusta ja siitä, että tuntemattomatkin voivat halaten toivottaa toisilleen hyvää uutta vuotta. Tämä ei maksaisi mitään, mutta tuottaisi iloa ja lämpöä sydämeen.
2) Erityisesti lähiönuorten osalta toteamme, että heidän ainoa juhlintamahdollisuutensa ovat vanhempien ostamat raketit. Olemme kuulleet nuorilta itseltään, että varhaisnuoret ampuvat toisiaan raketeilla ja kuulleet, että lapset ampuvat keskenään raketteja. Tänä vuonna rakettivammat olivat entistäkin pahempia, tulevaisuudessa yhä pahempia. Ehdotamme siksi, että raketeista säästyneillä 24 000 eurolla palkataan nuorisotyöntekijöitä suunnittelemaan nuorten kanssa yhdessä kestävän kehityksen paikallisia uudenvuodenjuhlia.
3) Lasten osalta toivomme, että Helsingin kaupunki ei kasvata heitä kestämättömän kehityksen juhlintaan rakettien merkeissä. Lapsilla on yllättäviä ja hienoja ideoita, toivoisimme, että heitä kuunneltaisiin ja heidän kanssaan luotaisiin uudenlaista kestävän kehityksen juhlintaa, malliksi muulle Suomelle ja maailmalle.
Perustelumme: Maailmanlaajuisesti yhteistä maapalloamme myrkytettiin uudenvuoden rakettien kemikaaleilla ja raskasmetalleilla miljardien eurojen edestä. Juhlinta tuotti paljon vammoja sekä maailmalla että Suomessa. Ylilääkäri Virtasen mukaan vammat ovat usein pysyviä. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen johtava tutkija Timo Lanki on todennut, että sekä suomalaisen että ulkomaisen tutkimuksen mukaan raketit lisäävät sydänkuolemia, ja ovat vaaraksi myös hengityselinpotilaille. Sekä Ruotsissa että Amerikassa on uutisoitu lintujen joukkokuolemia, joita ammattilais ilotulitus on aiheuttanut. Etsintäkoiraliiton mukaan joka uusi vuosi karkaa noin sata perheen lemmikkiä, jotka tulituksen sotatilaa muistuttava ääni on säikäyttänyt pakokauhun valtaan. Sotatilaa muistuttavat äänet saattavat myös sodan kokeneet vanhukset ja maahanmuuttajat pois tolaltaan. Raketit tuotetaan Kiinassa ja Intiassa, usein lapsityövoimalla, tehtaissa, joissa tapahtuu usein onnettomuuksia.
Terveellä järjellä katsottuna, uudenvuoden raketit edustavat hyvin monin tavoin aikansa elänyttä kestämättömän kehityksen perinnettä. On aika luoda uusia perinteitä, joita ajattelevat kaupunkilaiset ovat yhä näkyvämmin alkaneet kaivata. Esimerkiksi uudenvuoden alla lastentautien erikoislääkäri Markku Turpeinen ja lääkäri Leena Kauppila esittivät molemmat Helsingin Sanomien mielipidesivulla tuskastuneen tuntuisen kysymyksen:" Milloin tästä perinteestä päästään eroon? Olisiko jo aika miettiä, onko paras tapa "juhlia" uuden vuoden alkamista säikäyttämällä perusteellisesti villieläimet, levittämällä myrkyllisiä kemikaaleja kaikkialle ilmaan ja sotkemalla kadunvarret ilotulitteista jääneillä roskialla?"
Suomessa eniten myydyt raketit tuotetaan pääosin Kiinassa ja Intiassa käyttäen lapsityövoimaa.Uutisten mukaan tehtaissa sattuu usein onnettomuuksia.
Toivomme, että Helsinki ottaa aloitteen käsiinsä kestävän uudenvuoden juhlinnan merkeissä. Olemme tehneet myös mediatiedotteen, jossa kerromme aloitteestamme. Esimerkiksi Helsingin uutisten juttua on jaettu tähän mennessä 156 kertaa, fb-sivumme, kotisivumme, oma ja ja jäsenten fb-sivut kertovat aloitteestamme. Toimittajana ja Roskaliikkeen perustajana tuon asiaa esille eri tavoin, kuten lukuisat muutkin asian tärkeäksi kokevat kaupunkilaiset tekevät.
Mikäli Senaatintorin rakettien suhteen tehdään kysely, ja kestämättömän kehityksen vaihtoehto voittaisi, toivomme, että kysely tehdään vuosittain uudelleen. On väistämätöntä, että kestämätöntä kehitystä ei voida jatkaa kovinkaan pitkälle eteenpäin. Toivottavasti emme jää vain odottelemaan vammojen pahentumisia ja kuoleman tapauksien sattumisia.Tai sitä, että joku muu kaupunki ottaa aloitteen käsiinsä ennen Helsinkiä :) Olisimme ylpeitä hereillä olevasta Helsingistä!
Hyvän yhteistyön toivossa
Tuula-Maria Ahonen toimittaja, sosiaalipsykologi, Roska päivässä-liikkeen perustaja
Kaisa Virtanen traumatologian ja ortopedian erikoislääkäri Töölön sairaalan ylilääkäri
Aloite on lähetetty Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurille.
(12.1.2016) Jatkoa aloitekäsittelystä: Aloite uuden vuoden vastaanotosta kestävän kehityksen merkeissä Helsingin kaupungille on kirjattu kirjaamoon, kirjaamisnumerolla HEL 2016- 000274 . "Asian käsittelyvaiheita voitte halutessanne tiedustella kirjaamosta", siis kaikki muutkin Roskaliikkeen jäsenet tai muuten kiinnostuneet.
- Äsken kuulin, että aloite on toimitettu elinkeino-osastolle, jonka johtaja on Marja-Leena Rinkineva. Asialle etsitään ensimmäiseksi valmistelija. Palvelupuhelimen numero on 09 310 13700, Tuula-Maria kertoo.
(6.1.2016) Tulevaisuuden kokemus? Hyvää uutta vuotta!
Elämme tällä hetkellä tulevaisuutta roskien osalta?
Kiitos kylmyyden ja lumen, kävelyltä löytyi vain pari pienempää roskaa kummallekin kävelijälle. Näin mahdollisesti tulevaisuudessa ympäri vuoden, kiitos Roskaliikkeen?
Hyvää alkanutta uutta vuotta!
v (28.12.2015) Mediatiedote: Raketit vaikuttavat ympäristöön, tiedätkö miten?
- Näemme rakettien kauneuden ja kuulemme niiden sotatilaa muistuttavan äänen, joka tuntuu innostavan erityisesti joitakin miehiä ja poikia, toteaa Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
Raketeilla on kuitenkin paljon muitakin ympäristövaikutuksia.
- Koska olen kerännyt 15 vuoden ajan rakettiroskaa vielä tulevan vuoden kesällä ja syksylläkin, olen alkanut selvittää myös niiden muita ympäristövaikutuksia. Viime uudenvuoden jälkeen haastattelin Terveyden ja hyvinvointilaitoksen johtavaa tutkijaa Timo Lankia Sydän-lehteen, Ahonen kertoo.
- Rakettia räjäytettäessä syntyy palamishiukkasia, jotka ovat haitallisia sydänpotilaille ja myös hengityselinpotilaille. Palamishiukkaset ovat hyvin pieniä ja tunkeutuvat siksi tehokkaasti keuhkoihin. Paikoillaan pysyvä kirkas pakkasilma voi nostaa niiden määrän kymmenkertaiseksi, Lanki totesi.
- Tutkimukset sekä maailmalta että Suomesta kertovat, että hiukkaset lisäävät sydänkuolemia. Kuolemat ovat harvinaisia, mutta suuremmalle osalle ne voivat aiheuttaa esimerkiksi rintakipua. Osa vaikutuksista havaitaan vasta parin päivän viiveellä.
Raketit vaikuttavat luontoon myös pitkäkestoisemmin. Keltainen väri raketeissa saadaan aikaan kadmiumilla. Se on raskasmetalli ja yhtä myrkyllinen kuin lyijy, eikä se häviä luonnosta. Raketti ammuttuna esimerkiksi järvelle aiheuttaa kaloissa noussutta kadmiumpitoisuutta, joka siirtyy kaloja syöviin ihmisiin ja lintuihin.
- Raketteja ampuvat eivät näe eivätkä kohtaa sitä suunnatonta kauhua, mitä pauke herättää koti- ja luonnoneläimissä, Ahonen toteaa.
- Itselleni on elävimmin jäänyt mieleen haastateltava, joka viettää uudenyönsä vapisevan koiransa kanssa kylpyammeessa, ja joutuu kantamaan pelkäävän koiran vielä seuraavanakin päivänä ulos. Lukuisat kärsivät lemmikkien omistajat eivät tuo kokemuksiaan esiin julkisuudessa.
- Uudenvuoden jälkeen uutisoidaan joka vuosi tulipaloista ja näkövammoista. Keinotekoisella kauneudella ja paukkeella on kova hinta ympäristölle. Pyydän, että rakettien ostoa suunnittelevat miettisivät asiaa kokonaisuuden kannalta, Ahonen sanoo.
Roskaliikkeen jäsenet tekevät toisenlaisia valintoja.
- Me emme ampuneet viime vuoden vaihteessa raketteja. Sain ylipuhutuksi koko perheen ja säästimme siihen yleensä kuluneet rahat matkalle. Oli niin hyvä mieli siitä etten aio osallistua tulitukseen tänä vuonnakaan. Räjäytysten roskia kerään vielä heinäkuussakin ympäri Espoota, kertoo Susanna Kolunkulma.
(21.12.2015) "No onkos tullut kesä" ...
Toivota hyvää ja rauhallista joulua myös ympäristölle ja aloita uusi jouluperinne!
Ympäristö on kauniimpi ja turvallisempi niin ihmisille kuin eläimille ilman roskia. Roskia keräävän mieli rauhoittuu.
Aloita uusi jouluperinne ja kerää roska tai useampikin. Lapsen kanssa hyvä ja iloinen ulkoilumuoto, joka opettaa ympäristön kunnioittamisen myös juhlien yhteydessä.
Roskankeräys on keholle hyvää liikuntaa (katso edellinen päivityksemme).
Jos haluat kokeilla roskapihtejä, Helsingissä roskapihtejä voi lainata seitsemästä kirjastosta, Espoossa kymmenestä ja Vantaalla kolmesta. Omalla kirjastolle voi antaa tärkeän vinkin!
Hyvää ja virkistävää joulua!
(16.12.2015) "Roskien kerääminen on mitä parhain terveysteko"
- Kumarrellessa selkäranka saa dynaamista liikettä ja taivutuksia ja välilevyjen aineenvaihdunta paranee. Toki raskaiden taakkojen nostelua selkä kyttyrällä pitää välttää, mutta kevyet kumartelut ja kääntelyt ovat oikein loistavia selän vetreyttäjiä. Lihasaktiivisuus nousee kyykätessä valtavasti, energiankulutus nousee, insuliiniherkkyys paranee ja tasapainoelimet saavat loistavaa ärsykettä tasapainotellessa ylös ja alas, toteaa liikuntafysiologi, liikuntabiologian laitoksen tohtorikoulutettava Arto Pesola.
- Varsinkin ikääntyessä kaikki tällainen monipuolinen liikkuminen auttaa ylläpitämään liikkuvuutta, lihasmassaa ja liikuntakykyä.
Roskaliike on siis terveysliike sekä ihmiselle että ympäristölle!
(7.12.2015) Terveisiä reippaalta Laulavalta Tonttu-Roskakävelyltä!
- Kylläpä oli äsken reippaita roskankeräyskavereita Laulavalla Tonttu-Roskakävelyllä helsinkiläisessä Päiväkoti Luonnossa kotonaan Peiponpesässä! Lapset keräävät muutenkin roskia. Lapsilla on kaikilla omat luontonimet. Kävelin käsi kädessä Elli Eteläsatakielen kanssa.
- Laulava Tonttu-Roskakävely on Roskaliikkeessä syntynyt uusi ja hauska jouluperinne, jossa kunnioitetaan ympäristöä. Yleensä lapset ovat metsässä, nyt oltiin asuinalueella, ja roskia löytyi todella paljon! kertoo Tuula-Maria Ahonen
Päiväkodin johtaja Paula Tiirakari kertoo tekevänsä Laulavasta Tonttu-Roskakävelystä perinteen päiväkodissaan. Hän aikoo myös kutsua lasten vanhemmat mukaan Roskaliikkeeseen.
(3.12.2015) Itsenäisyyspäivänä 6.12. Kunnioita kotimaata konkreettisesti -kävely
Roska päivässä -liike järjestää Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6.12. "Kunnioita kotimaata konkreettisesti"- kävelyn.
- Meillä on suurin uhrauksin taisteltu itsenäinen maa, jota roskataan suruttoman välinpitämättömästi. Osoitamme kunnioitusta kotimaatamme kohtaan keräämällä roskia, sanoo Roskaliikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.
Mukana kävelyllä on myös roskia keräävä Minni-koira. Suomessa on jo useita hyvin erilaisia roskia kerääviä koiria. Osa koirista on alkanut kerätä itsenäisesti, osa on opetettu.
Lähtöpaikka on Eliel Saarisen tie 5, K-Supermarketin piha, kello 11. Puolentoista tunnin kävelyn aikana käydään tuoreilla pullakahveilla Maunulan majalla.
(29.11.2015) Roskaliikkeessä syntynyt uusi pikkujouluperinne
Juhla tarkoittaa ympäristön kannalta ikäänkuin itsestäänselvästi sitä, että ympäristöä roskataan. Roskaliike haluaa luoda uudenlaista juhlimiskulttuuria, jossa ympäristöön suhtaudutaan kunnioittavasti. Laulavalla Tonttu-Roskakävelyllä kerätään roskia ja lauletaan joululauluja tonttulakit päässä.
Tänä vuonna päiväkoti Peiponpesä Helsingissä järjestää ensimmäisenä Laulavan Tonttu-Roskakävelyn 7.12. Ideaa on toteutettu myös kouluissa, mutta vielä helpommin uuden pikkujouluperinteen voi ottaa käyttöön oman perheen, kavereiden tai rohkean opiskelu/työporukan kesken. Ympäristö puhdistuu, mieli reipastuu.
Hyvää pikkujoulua!
(24.11.2015) Luovan ongelmanratkaisun professori Esa Saarinen: "Roskaliike on erinomainen hanke"
Filosofian tohtori,systeemitieteiden ja luovan ongelmanratkaisun professori Esa Saarinen on mukana Roskaliikkeessä.
- Pipsa (vaimo) on puhunut minulle Roskaliikkeestä suurella innostuksella liikkeen alusta lähtien ja kerään itsekin roskia koko ajan. Roskaliike on erinomainen hanke, Saarinen sanoo.
(5.11.2015) Äiti Ammalle roskapihtejä
- Lahjoitin Äiti Ammalle Clas Ohlsonin lahjoittamat kolme roskapihtiä. Näillä puhtaammin Intiaa siistiksi. Lahja tuntui ilahduttavan Ammaa ja hänen seuralaisiaan, Tuula-Maria Ahonen kertoo.
- Äiti Amma kehottaa kaikkia oppilaitaan ja ystäviään noudattamaan Roskaliikkeen periaatetta ja keräävän roskan päivässä. Maailma alkaa siistiytyä.
(2.11.2015) New York State University -yliopiston kunniatohtori, maailmankuulu Äiti Amma kehottaa oppilaitaan ja ystäviään keräämään Roskaliikkeen periaatteen mukaisesti ainakin yhden roskan päivässä
Kansainvälisen Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen tapasi Äiti Amman Energia Areenalla 31.10.2015.
Amma kehottaa oppilaitaan ja ystäviään Roskaliikkeen periaatteen mukaisesti poimimaan ainakin yhden roskan päivässä ja huolehtimaan ympäristömme puhtaudesta.
(30.10.2015) Roska päivässä -liikkeen äiti tapaa Äiti Amman
Tuula-Maria Ahonen tapaa Äiti Amman Pyhäinpäivänä 31.10. kello 11 aikaan Vantaan Energia Areenassa, Rajatorpantie 23.
- Esitän Äiti Ammalle toivomuksen, että hän pyytäisi kaikkia seuraajiaan kaikissa maissa keräämään päivittäin ainakin yhden roskan, Tuula-Maria kertoo.
- Vien Ammalle tuliaisena Clas Ohlsonin lahjoittamat kolmet roskapihdit sekä itse tuunaamani kolme miniroskista.
Maksuttomaan Amma Suomessa -tilaisuuteen odotetaan 10 000 ihmistä.
(26.10.2015) Ripeää palava tumppi kadulle -ongelmaan tarttumista!
- Kävelin viime viikolla Helsingin keskustassa. Tupakoivia kävelee vastaan koko ajan, mutta eräs heistä erityisesti pisti silmiini, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Nuori nainen, päällään Securitasin puku heitti tumppinsa palavana katuun, taakseen katsomatta. Securitasin ykkösarvo on turvallisuus. Otin siksi yhteyttä toimitusjohtajaan ehdottaen heille Miniroskis-työpajaa. Toimitusjohtaja Jarmo Mikkonen otti heti asian vakavasti:
" Kiitos yhteydenotostasi. Selvittelen millä kokoonpanolla tapaaminen olisi hyvä järjestää. Ilman muuta olemme roskaamista vastaan eikä kuvaamasi käytös sovellu vastuulliseen toimintaan."
(14.10.2015) "Pieni nosto ihmiselle, suuri nosto ihmiskunnalle"
- Lauttasaari-lehden toimittaja teki äsken pienen haastattelun minusta ja haastattelee huomenna paremmin Lauttasaaressa asuvaa Roskaliikkeen jäsen Heidi Salosta. Siteerasin toimittajalle lauttasaarelaisen koululaisen hienoa iskulausetta, jonka Lotta, 11v , keksi kouluvierailullani joku vuosi sitten: "Pieni nosto ihmiselle, suuri nosto ihmiskunnalle" Ja oikeassahan Lotta on, ympäristöstä välittäminen ja huolenpito on suuri nosto ihmiskunnalle, Tuula-Maria Ahonen toteaa.
(13.10.2015) Marjatta-koulussa vaalitaan ympäristöä keräämällä roskia päiväkävelyillä
"Tapaan Down-poika Otson ensimmäistä kertaa. Hän tulee halaamaan ja kysyy, mikä minun nimeni on. Kolmas luokka, tällä kertaa viisi poikaa, on lähdössä Roskakävelylle yhdessä opettaja Leni Knutarin ja avustaja Pia Virmon kanssa", alkaa Tuula-Maria Ahosen juttu Takoja 3/2015 -lehdessä.
Marjatta-koulu on hoitopedagoginen erityiskoulu erityistä tukea tarvitseville oppilaille. Koulu toimii Helsingin Pohjois-Haagassa, eli Roskaliikkeen synnyinseudulla.
- Ehdotimme aviomiehen kanssa koululle roskapihtien hankkimista, ja he tarttuivat ehdotukseen innostuneesti, Tuula-Maria iloitsee.
- Omaan ympäristöön voi vaikuttaa! Vierailin viime keväänä myös lähiseudun Hoivakoti Attendossa, jonka asukkaista osa innostui Roskakävelyistä.
(7.10.2015) Tervetuloa tutustumaan Roskaliikkeen synnyinseutuun!
Järjestämme Helsingin Luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa torstaina 8.10. klo 17.30-19.30 kävelyn Roskaliikkeen synnyinseudulla, Helsingin Pohjois-Haagassa. Lähdemme liikkeelle K-supermarketin pihalta, missä on neljä tuunaamamme roskapönttöä,osoitteesta Eliel Saarisen tie 5.
Matkalla näkee kaksi kuvataiteilijan maalaamaa roskista ja kallion, jossa liikkeen ajatus syntyi. Jaamme osallistujille myös miniroskiksia.Tervetuloa! Voidaan myöhemminkin järjestää vastaava tutustuminen täällä, jos kiinnostusta on.
Tiedustelut: Tuula-Maria Ahonen: ta(ät)welho.com
(6.10.2015) Roskaliikkeen toiminta antaa uskoa ja toivoa muillekin toimijoille
Roska päivässä -liikkeen yli 15 vuotta jatkunut ja jatkuvasti kehittyvä toiminta antaa uskoa ja toivoa myös muille toimijoille.
Vantaan Energia pyrkii kampanjassaan tekemään Vantaasta Suomen roskattomimmin kaupungin.
Löytykööhän haastajia Suomen roskattomimman kaupungin arvonimelle? Kilpailu hyödyttäisi kaikkia ja myös Suomea! Roska päivässä-liike toivottaa onnea ja menestystä!
(24.9.2015) Työelämän tutkijat ja uudistajat
Henttonen ja LaPointe liittyivät Roskaliikkeeseen
"Välittäminen on arkisia tekoja tärkeiden asioiden puolesta", sanovat KTT Elina Henttonen ja KTT Kirsi LaPointe. He kutsuvat mukaan kaksi missioyhteisöä, PR-toimisto Sugar Helsingin ja mainostoimisto Doublen. Missioyhteisöt toimivat yhdessä jonkin yhdessä valitun eettis-moraalisen päämäärän puolesta.
(19.9.2015) Kanneltalossa Miniroskistyöpaja & Tanssiteatteri roskaamisteemaan liittyen
Herra Kookaburra ja Kukkaroo, tanssiteatterin ensi-ilta la 19.9.2015 klo 15.00
Tanssiteatterin jälkeen miniroskistyöpaja klo 15.30 - 17.00.
Tule tuunaamaan ympäristöä suojeleva kierrätyspurkki-miniroskis, johon voit laittaa maailman yleisimmän, myrkyllisen roskan palavana, samoin purkat, karkkipaperit ym.
Paikka: Kanneltalon kahvila, Klaneettitie 5, Helsinki
(10.9.2015) Sivistynyttä apua bussipysäkillä
- Pidimme "Tuletko minuutiksi auttamaan tumppien keräämisessä" -talkoot lähibussipysäkillä. Pari nuorehkoa naista ei jaksanut kiinnostua, mutta naapurimme emeritus professori Risto Nuolimaa (kuvassa) tarttui reippaasti ensimmäistä kertaa elämässään roskapihteihin.
Ja yllättävän paljon myös hän, kuten yleensä osallistujat, ehti kerätä ennenkuin bussi tuli.
"Kiitos kun sain osallistua", sivistynyt naapuri sanoi lopuksi, Tuula-Maria Ahonen kertoo.
(3.9.2015) Miniroskistyöpaja Pohjois-Haagan K-supermarketissa 5.9.
Uraa uurtavaa Roska päivässä -liikkeen & Marika-kauppiaan yhteistyötä, eli Miniroskistyöpaja Helsingin Pohjois-Haagan K-supermarketissa lauantaina 5.9. kello 11-12.30.
Miniroskis kestää käytössä vuosikausia, voit panna sinne tumpin palavana, purkat, makeispaperit ym. Tärkeä lahja tupakoivalle kaverille! "Onpa fiksu keksintö!" on yleisin kommentti. Tervetuloa!
(29.8.2015) Miniroskistyöpaja Espoon Omniassa
Espoon Omniassa oli Hyvän Mielen Lauantaina Tuula-Maria Ahosen vetämä miniroskistyöpaja.
Miniroskistuunaajia kävi tasaista tahtia. Kuvassa lauluyhtye St. Notesin jäsenet.
(25.8.2015) Miniroskistyöpaja Espoon Omniassa lauantaina 29.8.
Espoon Omniassa on Hyvän Mielen Lauantaina Tuula-Maria Ahosen vetämä miniroskistyöpaja.
Myös kestävän kehityksen kahvila ja suuri siivouspäivän kirpputori.
Tervetuloa lauantaina mukaan Miniroskistyöpajaan, kello 11-12, Kirkkokatu 16 A, Espoo!
(19.8.2015) Oulun insinöörit keräävät Roska päivässä -ajatuksen siivittämänä syyskuun ajan roskia.
Oulun Insinööreillä on menossa Hyvän mielen vuosi -kampanja.
Syyskuussa hyvä mieli tulee roskien keräämisestä.
(10.8.2015) Roskaliikkeen miniroskikset Oulangan kansallispuiston Roskattoman ruskan keulakuvaksi
Oulangan kansallispuistossa valmistaudutaan roskattomaan ruskaan miniroskiksilla.
(2.8.2015) Kauneus ja kiitos siistivät kaupan pihaa
- Tuunasimme pari viikkoa sitten kotimme lähellä olevan Pohjois-Haagan K-supermarketin kauppiaan luvalla neljä kaupan roskapönttöä, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Olen tarkistanut tilannetta useampaan otteeseen ja tulos on aina sama. Iso piha on muuttunut hämmästyttävän siistiksi. Kiitos- sanalla, kauniilla kuvalla sekä kauppiaan ja Roskaliikkeen pyynnöllä tuntuu olevan selvää vaikutusta!
(28.7.2015) "Jos te keräätte roskia, minäkin kerään!"
-Jos te keräätte roskia, minäkin kerään. Kerään kotikatuni ympäristöstä, sanoi Somaliasta kotoisin oleva Ali Malin.
Tuula-Maria Ahonen sopi Metsälän vastaanottokeskuksen kanssa, että ottaa sinne kuukauden kuluttua yhteyttä, kertoakseen turvapaikan hakijoille Roskaliikkeestä.
(25.7.2015) Haluatko osallistua Roskaamishaastattelun keskusteluun?
Tuula-Maria Ahonen on Ylen Ajantasa -radio-ohjelman haastateltavana ma 27.7. klo 10.03-11.
"Voit osallistua suoraan keskusteluun maanantaina 27.7. klo 10.03 alkaen soittamalla numeroon 0203 17600, lähettämällä tekstiviestin numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA tai lähettämällä sähköpostia: ajantasa@yle.fi. Kommentteja voi laittaa myös Radio Suomen lähetysikkunan välityksellä, ja Twitterissä keskustelua seurataan tunnisteella #ajantasa."
27.7. Ohjelma on kuultavissa täällä
(19.7.2015) Uudenlaista yhteistyötä yhteisen ympäristön hyväksi
Kaupan siisti ympäristö tuntuu hyvältä sekä asiakkaista että kauppiaasta.
Roska päivässä -liike ja Helsingin Pohjois-Haagan K-supermarket tekevät uudenlaista yhteistyötä kauniiden roskisten merkeissä. Suunnitteilla on myös kaupassa pidettävä Miniroskis-työpaja.
(18.7.2015) Roskapihdit kaikkialla kaikille Roskaliikkeen jäsenille!
- Kolmevuotias Olivia oppi hämmästyttävän nopeasti käyttämään aikuisten roskapihtejä, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Helsingissä kaupunki antaa Roska päivässä-liikkeen jäsenille ilmaiseksi roskapihdit. Roskapihtien kanssa on jäykkäselkäisemmänkin helppo kerätä roskia luontevasti oman kävelyn lomassa. Toivon, että muut kaupungit ryhtyvät samaan. Kaikki voittavat, kun mahdollisimman moni voi helposti pitää huolta omasta ympäristöstä ja kotiseudustaan. Lapsille roskien keräys on hauskaa leikkiä, ja leikin lomassa oppii kunnioittamaan ympäristöä itsestäänselvyydellä.
(13.7.2015) Parhaita Kiitoksia ekokauppa Ruohonjuurelle ja Palmusokerin ostajille!
on lahjoittanut Foodin-sarjan Palmusokerin kesäkuun kampanjan tuoton (369,05 euroa) Roska päivässä -liikkeelle. Parhaita kiitoksia Ruohonjuurelle ja Palmusokerin ostajille tärkeästä tuesta!
Nykyisin myös ennaltaehkäisemme erityisesti maailman yleisempiä roskia erilaisin luovin keinoin. Tuula-Maria Ahosta pyydetään pitämään Miniroskis-työpajoja hyvin erilaisiin yhteisöihin,viime aikoina moniin syrjäytymisuhan alaisten nuorten tilaisuuksiin, eikä tilaajilla ole varaa vierailijapalkkioon.
- Eri ikäiset ja hyvin erilaiset ihmiset innostuvat pienen ympäristöä suojelevan miniroskiksen tuunaamisesta. Niitä tehdään myös paljon lahjoiksi varsinkin tupakoiville kavereille ja sukulaisille, Tuula-Maria kertoo.
(6.7.2015) Kävelyllä roskia keräävän Elvi-koiran kanssa!
- Sain äskettäin kunnian ensimmäistä kertaa tehdä Roskakävelyn roskia keräävän Elvi-koiran ja omistaja Anita Korholan kanssa (kuvassa), kertoo Tuula-Maria Ahonen.
Elvi alkoi kerätä roskia itsenäisesti puolivuotiaana, ja on nyt innokkaasti kerännyt roskia kaksi vuotta.
- Kun kerroin Elvistä englanninkielisellä fb-sivullamme, kaksi amerikkalaisnaista innostui välittömästi: "Roskia kerääviä koiria myös Amerikkaan!" Toinen naisista aikoo kouluttaa koiransa auttamaan itseään roskien keruussa, Tuula-Maria kertoo.
(26.6.2015) Kouvolaan perustetaan oma Roska päivässä -liikkeen toimintaryhmä
Tuula-Maria Ahonen kertoo perustamastaan Roska päivässä -liikkeestä ja siihen liittyvästä miniroskiskampanjasta 29.6. kello 15 - 16 Vaahteratalossa Kymenlaakson luonnonsuojelupiirin toimistolla.
Tarkoituksena on luoda Kouvolaan oma Roska päivässä -toimintaryhmä mm. koordinoimaan tempauksia ja miniroskistalkoita. Mukaan toimintaryhmään on kutsuttu mm. Pohjois-Kymen Luonto ry ja Kouvolan Korttelikotiyhdistys ry.
Seuraavana päivänä, 30.6. Voimateatterin tiloissa (ent. Kino-Kouvo, Keskikatu 12) järjestetään klo 13 - 15 miniroskistyöpaja, johon kaikki halukkaat saavat myös osallistua. Työpajassa opetellaan tekemään oikeanlainen ja kestävä miniroskis.
Tapahtumakutsu facebookissa
(22.6. 2015) Kyltti ja miniroskispussi ennaltaehkäisevät tumppeja
- Laitoimme miniroskispussin kyltin kanssa talomme metallikierrätysastian aitauksen päälle juhannuspäivänä, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Miniroskiksia on alkanut mennä ja täytän pussia tarpeen mukaan viikon ajan. Meillä oli viime syksynä samainen kyltti toisen sadevesikaivon lähellä.Tumppien heittely sadevesikaivon lähelle loppui, purkkeja otettiin ja otimme jakelun sieltä pois. Laminoitu kyltti on kestänyt hyvin pakkaset, sateen ja auringon.On erittäin sallittua kopioida kyltin sisältö ja ottaa idea muuallakin käyttöön.
Katso miniroskisohje
(18.6.2015) Hyvää juhannusta kaikille!
Pertti Kurikan Nimipäivät näyttää tupakoiville ja purukumia syöville hyvää esimerkkiä!
Lahjoitimme Pertti Kurikan Nimipäivät -bändin pojille miniroskikset. Kari Aalto panee miniroskikseen tumppinsa, muut purkkansa.
- Inhoan roskia ja kerään pois, jos näen, Kari sanoo. Hän kätteli moneen kertaan ja pitkään. Sami Helle harjoitteli heti käyttöä: pani purkkansa miniroskikseen ja kävi tyhjentämässä sisällön pihan roskikseen.
Virkistävää, hyvää ja luontoa kunnioittavaa juhannusta kaikille!
(7.6.2015) Veimme meren Riihimäelle
Uudelleen tuunasimme muutaman Riihimäen kaupungin roskapöntön, kaupungin luvalla. Roskapöntöt välttyivät ilkivallalta vuoden verran.
Roskaliikkeen kotiseudulla Helsingin Pohjois-Haagassa tuunaamiamme roskapönttöjä on kunnioitettu ja käytetty jo kaksi vuotta ilman ilkivaltaa.
Kuvataiteilija Auli Suvanto-Salokanteleen Tuula-Maria Ahosen pyynnöstä maalamat roskapöntöt ovat olleet ahkerassa käytössä kolme vuotta, vasta tänä kesänä tuli pieni töhry, joka tullaan korjaamaan.
(3.6.2015) Maailman ympäristöpäivänä 5.6. Miniroskistyöpaja Helsingissä,
ympäristöpäivän aattona 4.6. Turussa, tervetuloa!
Tupakantumppi on maailman yleisin ja myrkyllinen roska, joka myrkyttää maata vielä hitaan maatumisensakin jälkeen. Tumppeja löytyy jo suomalaisten kalojen vatsoista, pikkulapset ja koirat panevat niitä suihinsa. Tumpin voi panna palavana ilmatiiviiseen miniroskikseen. Miniroskis ennaltaehkäisee myös purkat, makeispaperit ym. ja kestää käytössä vuosikausia.
Tuula-Maria Ahonen pitää Miniroskistyöpajan Maailman ympäristöpäivän aattona Turussa 4.6. kello 15 osoitteessa Kardinaalinkatu 3P Opetuskoti Mustikan kerhotila.
Maailman ympäristöpäivänä perjantaina 5.6. Tuula-Maria pitää Miniroskis-työpajan Allegra Labin tiloissa, osoitteesessa Punavuorenkatu 1, kello 11.30- 13.30. Käynti on Fredrikinkadun kulmasta, tervetuloa!
(28.5.2015) "Oleellista on asettua omilla valinnoillaan osaksi ratkaisua"
Kestävän kehityksen tutkija Arto O.Salonen on mukana Roskaliikkeessä.
- Jokainen haluaa liittää oman elämänsä merkityksellisiin asioihin. Merkityksellisiä asioita ovat ne, joista seuraa hyvää paitsi itselle myös koko yhteiselle maailmallemme.
- Oleellista on asettua omilla valinnoilla osaksi ratkaisua. Näistä ratkaisuista kertyy puroja, jotka muodostavat suuren joen. Se joki muuttaa maailmaa, Salonen sanoo upeasti.
(22.5.2015) Helsingin ympäristökeskuksen johtaja Esa Nikunen:
"Roskaton kaupunki on mahdollinen"
Helsingin uusi Ympäristökeskuksen johtaja Esa Nikunen on mukana Roskaliikkeessä.
- Luonnossa liikkuessani keräilen usein roskia mukaani. Joskus olen saariston rannoilta kerännyt jätesäkillisenkin meren mukanaan tuomaa roinaa. Kun lapseni olivat koululaisia, järjestin heidän luokilleen koulun lähimetsiköiden siivouksia. Kaikki hämmästyivät roskien suurta määrää. Uskon, että ne kokemukset vaikuttivat kaikkein meidän mukana olleiden asenteisiin.
- Kävin kuukausi sitten Minskissä Valko-Venäjällä. Kaupunki yllätti siisteydellään, yritin jopa etsiä roskia huonolla menestyksellä. Roskaton kaupunki on siis mahdollinen. Kyse on asenteista - jokaisen meistä, Esa sanoo.
(20.5.2015) "Terveisiä Tornion yhteislyseon lukiosta!"
"Teimme lukion kuvataiteen toisella kurssilla tilataideteoksia. Meidän työmme koostuu miniroskiksista ja sijoitimme sen ammattiopisto Lappian aulaan, jonka kautta lukiolaisetkin kulkevat ruokalaan.
Saimme tehtyä noin sata purkkia, ja parin päivän kuluessa miniroskiksia oli hävinnyt 20 kappaletta. Yllätyimme positiivisesti, sillä ajattelimme ihmisten vain kävelevän ohi. Tupakointi on kuitenkin aika runsasta täällä, ja toivomme roskisten vähentävän tumppeja koulujen alueella.
Saimme idean Roska päivässä -liikkeeltä. Työtä oli mukava tehdä. Käytimme eri menetelmiä roskiksia tehdessä, mutta pääasiassa käytimme akryylimaaleja", kertovat Milla Luokkainen ja Aunemaria Ylitalo
(18.5.2015) "Siisti ja kaunis ympäristö hoitaa meitä"
Suomen ortodoksisen kirkon palvelukeskuksen johtaja Sirpa Koriala vastaanottaa Arkkipiispa Leon Roskaliikekutsun.
- Siisti ja kaunis ympäristö hoitaa meitä, miksipä me emme siis huolehtisi ympäristöstä! Haastan mukaan toiminnanjohtaja Teuvo V. Riikosen, Koriala sanoo.
(11.5.2015) Arkkipiispa Leo vastaanotti Roska päivässä -liikkeen kutsun
Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo vastaa myönteisesti Tuula-Maria Ahosen esittämään Roskaliike-kutsuun.
-Siisteys on puhtautta ja siis jo puoli ruokaa, arkkipiispa Leo sanoo ja kutsuu mukaan liikkeeseen Kirkon Palvelukeskusjohtajan Sirpa Korialan.
Roskaliike yhdistää hyvin erilaisia ihmisiä pitämään yhdessä huolta yhteisestä ympäristöstämme. Mukana ovat myös ev. lut. arkkipiispa Kari Mäkinen, Muslimien Imaami Anas Hajjaar ja Vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Petri Karisma.
Samoin 1-101 vuotiaita kansalaisia eri kulttuureista, eri poliittisista ryhmistä, köyhiä ja rikkaita, julkisuuden henkilöitä ja tavallisia ihmisiä, kaksi presidenttiä, yksi kuningas. Myös useat koirat keräävät roskia Suomessa ja Ruotsissa.
(7.5.2015) 101-vuotias Ethel mukana Roskakävelyllä
- Attendo Linnanharjun ja Valkamahovin hoivakodin järjestämän Roskakävelyn lopuksi nautimme pullakahvit, kuvassa 101-vuotias Ethel, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
Ethel osallistui pyörätuolista käsin, pitäen sylissään roskankeräyspussia.
- Meillä on tapana sanoa, että jos eivät käde toimi vaikka leipoessa,leipomiseen voi osallistua silmilläänkin, totesi tiedottaja Attendon tiedottaja Krista Lamminen.
Tässäkin hoivakodissa jatketaan roskankeräystä, kuten monessa muussakin Attendo-hoivakodissa.
(30.4.2015) Attendo järjestää Roskakävelyitä ympäri Suomea
Attendon hoiva- ja palvelukotien asukkaat ja työntekijät osallistuvat eri puolilla Suomea talkoisiin, joissa yhdistyy huvi ja hyöty.
Asukkaat ja työntekijät ulkoilevat ja keräävät samalla lähiympäristöstä roskia Roskakävelyn merkeissä. Muutamalla paikkakunnalla myös omaisia on innostunut mukaan.
Kuva: Laulukoulu LauluAvaimen kanssa tehtiin laulava Roskakävely kolme vuotta sitten.
Hoivakotien Roskakävelyt toteutetaan juhlapyhien välisenä aikana 1.-10.5.2015. Tähän mennessä tempaukseen on ilmoittautunut 15 Attendon hoiva- ja palvelukotia.
- Ulkoilu on olennainen osa hoivakotiemme arkea. On hienoa, että saamme yhdistää ulkoiluun hyvän tekemisen. Roskakävelyssä kohentuu sekä oma että ympäristön kunto. Toivomme, että mahdollisimman moni muukin tarttuu haasteeseen, sanoo laatu- ja kehitysjohtaja Paula Pohto-Kapiainen Attendosta.
Idea Roskakävelystä tuli Roska päivässä -liikkeen Tuula-Maria Ahoselta.
(24.4.2015) Toivottoman roskainen paikka on muuttunut yhteisvoimin
- Yhdeksän vuotta sitten kotimme lähellä oleva kallio oli täysin rikotun lasin ja roskan peittämä. Kun aloitin siivoamisen ensin yksin, tilanne oli toivottomampaakin toivottomampi, kertoo Tuula-Maria Ahonen.
- Mutta kutsuin ihmisiä mukaan, ja kutsumme aviomiehen kanssa jatkuvasti kalliolla liikkuvia yhteiseen siisteyden ylläpitoon. Pari päivää sitten tapasimme kalliolla päiväkoti Kanervan 2-3 vuotiaiden ryhmän, jotka innokkaasti halusivat kerätä pihdeillämme.
Jos oman ympäristön/maailman roskaisuus ahdistaa, ajatelkaa Kissakalliota.Yhteisvoimin tilanne voidaan muuttaa!
(17.4.2015) Ylen Mediapolis-päällikkö Tiihonen:
"Roskat eivät kuulu innostavaan ympäristöön!"
Ylen Mediapolis-päällikkö Minna Tiihonen ottaa Roskaliike-haasteen vastaan.
- Mediapolis on yhteistyön, innovaatioiden, uusien menestystarinoiden koti ja kohtaamispaikka. Mediapoliksen innostavaan ympäristöön eivät roskat kuulu, joten haastan mukaan Mediapoliksen voimanaisen Technopoliksen johtajan Satu Eskelisen, Tiihonen sanoo.
(13.4.2015) Onnittelut opiskelija Diego Salvadorille!
- Facebook muistutti minua, että tasan yhdeksän vuotta sitten vierailit Pitskun koulussa kertomassa Roskaliikkeestä, lähetti Diego Salvador viestin Tuula-Maria Ahoselle.
Diego oli silloin 13-vuotias, ja tuli mukaan Roskaliikkeeseen, nyt siis on ollut mukana yhdeksän vuotta.
Onnittelut Diegolle tärkeästä aktiivisuudesta !
(9.4.2015) 15 vuotta täyttävä Roskaliike yhdistää erittäin erilaisia ihmisiä
Synttärikuukausi alkoi Tuula-Maria Ahosen vierailulla Ylen Aamu tv:ssä ti 7.4. klo 6.50.
- Pääsiäisen aikaan vuonna 2000 meitä oli kolme: äiti, sekä 9- ja 12-vuotiaat tyttäret, kun aloitimme Roska päivässä -liikkeen, Tuula-Maria kertoo.
Nykyisin Roskaliike yhdistää erittäin erilaisia ihmisiä yhteiseen huolenpitoon ympäristöstämme. Sydämen ja omantunnon liikkeellä on 2-92 -vuotiaita jäseniä kaikkialla Suomessa ja kaikilla mantereilla, useita koiriakin on mukana. Kotisivumme löytyy 22 kielellä.
Viime aikoina mukaan on tullut paljon tunnettuja kulttuurivaikuttajia, kuten Suomen Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi ja Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho. Myös puolustusministeri Carl Haglund on tuore jäsen.
15-vuotis-juhlavuonna myös Myllypuron elintarvikeapu ry:n toiminnanjohtaja Sinikka Backman kutsuu leipäjonon asiakkaita mukaan yhteiseen huolenpitoon.
Kiitoksia ja onnitteluja kaikille mukana oleville, myös tuleville jäsenille!
Facebook-sivullamme käydään inspiroivaa ja rohkaisevaa keskustelua, tervetuloa mukaan!
(25.3.2015) Puolustusministeri Carl Haglund tulee mukaan ehdottomasti
- Ehdottomasti otan Roska päivässä -liikkeen haasteen vastaan, sanoo puolustusministeri ja RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund.
- Ilman Roska päivässä -liikettä eläisimme kaikki kuin kaatopaikalla. Roskalla on ainoastaan yksi paikka yhteiskunnassamme – lajiteltuna roskakorissa.
Haglund haastaa mukaan valtiosihteeri Marcus Rantalan.
"Utan Ett skräp om dagen skulle vi alla leva pÃ¥ en soptipp. Skräp har endast en plats i vÃ¥rt samhälle – sorterat i skräpkorgen."
(23.3.2015) Filosofian tutkija Markus Neuvonen:" Kun Roskaliike kasvaa, se muuttuu hyvin suureksi asiaksi"
Filosofian tutkija ja valmentaja Markus Neuvonen vastaanotti Tuula-Maria Ahosen Roskaliikekutsun.
- Roska päivässä -liike on hyvä esimerkki siitä, että voimme vaikuttaa asiaan, joka alussa on hyvin pieni. Mutta kun liike lähtee leviämään ja kertautuessaan muuttaa mittakaavaansa, pieni asia muuttuukin hyvin suureksi asiaksi.
(10.3.2015) Sibelius-Akatemian dekaani Tuomas Auvinen vastaanottaa Roskaliikehaasteen
Sibelius-Akatemian dekaani Tuomas Auvinen vastaanottaa Kansallisoopperan taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven Roskaliikehaasteen.
- Otan haasteen mielelläni vastaan! Tiesitkö, että esimerkiksi alumiinipurkin voi kierrättää loputtomiin ja jo yhdenkin alumiinipurkin kierrättäminen säästää energiaa yhden TV:n kolmen käyttötunnin verran. Yhdelläkin roskalla voi siis olla suuri merkitys, sanoo Tuomas Auvinen.
(7.3.2015) Ylen viestintäjohtaja Reija Hyvärinen ottaa Roskaliikkeen haasteen vastaan
- Nykäisin kuvaan mukaan myös yleläisen työkaverini Ransu-koiran, joka on ykköspalkinnolla palkittu kaikkien lasten, koirien ja muidenkin eläinkavereiden ystävä. Roskat vahingoittavat sekä lapsia että eläinystäviämme.
- Siksi haastamme Roskaliikkeeseen mukaan Tampereelta Ylen kehityspäällikön Minna Tiihosen! Hän on Mediapoliksen kasvavan mediakampuksen voimanainen. Tampereen Mediapoliksessa on Pikku Kakkosen koti ja kaikki Ylen lastensisällöt tehdään siellä. Roskat pois myös Tampereelta! innostaa Reija Hyvärinen
(3.3.2015) Radion sinfoniaorkesterin intendentti Sarotie kutsuu Roskaliikkeeseen mukaan Ylen viestintäjohtajan
Radion sinfoniaorkesterin intendentti Tuula Sarotie on vastaanottanut Kansallisoopperan taiteellisen johtaja Lilli Paasikiven Roskaliikekutsun.
- Roskaaminen on ympäristön ja kanssaihmisten aliarviointia. Lopetetaan se yhteistoimin! sanoo Sarotie ja kutsuu mukaan Ylen viestintäjohtaja Reija Hyvärisen
(24.2.2015) Helsingin kaupunginorkesterin Intendentti Gita Kadambi vastaanottaa Kansallisoopperan taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven Roskaliikekutsun:
- Jokaisen velvollisuus on tehdä pieniäkin tekoja ympäristön ja sitä kautta tulevien sukupolvien eteen. Tämä haaste on sekä helppo että hauska ja olen mielelläni mukana, sanoo Helsingin kaupunginorkesterin intendentti Gita Kadambi.
(16.2.2015) Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi liittyi Roska päivässä -liikkeeseen
Roskaliikkeen korkeakulttuurinen siipi laajentuu. Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi on vastaanottanut Kansallisteatterin johtaja Mika Myllyahon kutsun.
â€Jokaisen meistä tulisi kantaa vastuuta yhteisestä ympäristöstämme. Pienilläkin päivittäisillä teoilla voimme saada aikaan näkyviä muutoksia. Ei roskata, ei sisällä eikä ulkona!â€, Paasikivi sanoo.
Hän haastaa mukaan Helsingin kaupunginorkesterin intendentti Gita Kadambin, Radion sinfoniaorkesterin intendentti Tuula Sarotien ja Sibelius-Akatemian dekaani Tuomas Auvisen.
Roskaliikkeessä on mukana kaiken ikäisiä ja kaikenlaisia ihmisiä, eri kulttuureista, eri puolueista, eri uskonnoista, vapaa-ajattelijoita, työttömiä, professoreja, kehitysvammaisia,kaksi presidenttiä, useita koiria ja ainakin yksi varis ja norsu. Meitähän yhdistää yhteinen kotimaapallo.
(11.2.2015) Pääsevätkö miniroskikset mukaan klovniesitykseen?
Tänään keskiviikkona ja huomenna torstaina Roskaliikkeen jäsen, näyttelijä Amira Khalifa esiintyy Naisklovnifestivaali Punaisessa Helmessä Helsingissä.
- Klovnihahmoani Secretiä koskettaa aina jokin aihe tosi paljon. Nyt häntä kiinnostaa ympäristönsuojelu, joten uskoisin sen nousevan esille, Amira vastaa HS:n toimittajan kysymykseen.
Paikka on Tanssiteatteri Hurjaruuth kello 20, Tallberginkatu 1A
Amira osallistui viime torstaina Tuula-Maria Ahosen pitämään Miniroskistyöpajaan Kohtaamispaikka Kasissa ja teki paljon miniroskiksia.
Kuva: Elisaveta Nesterova.
(6.2.2015) Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho liittyi Roska päivässä -liikkeeseen
Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho on vastaanottanut Tuula-Maria Ahosen Roska päivässä-liike-kutsun.
- Kaikki on kiinni omista teoistamme, Myllyaho kiteyttää osuvasti.
- Haastan oopperan taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven mukaan.
(2.2.2015) Miniroskistyöpaja suomalais-venäläisessä Kohtaamispaikka Kasissa, torstaina 5.2.
Torstaina 5.2.2015 klo 17.30-19.00 järjestetään Miniroskistyöpaja Kohtaamispaikka Kasissa, joka on Cultura-säätiön kulttuuriolohuone Helsingin ydinkeskustassa, Vuorikatu 8. Pajan vetää Tuula-Maria Ahonen. Ennakkoilmoittaudu Kohtaamispaikka Kasiin. Puh: 050 409 5049, 010 231 0918 (Kasin aukioloaikana).
(31.1.2015) "Maapallo on liian rakas paikka roskattavaksi"
- Vapaa-ajattelijoiden liiton puheenjohtaja Petri Karisma liittyi Roskaliikkeeseen
- Maapallo on liian rakas ja ainutlaatuinen paikka roskattavaksi. Pidetään maapallo siistinä yhdessä! Kutsun Roska päivässä -liikkeeseen mukaan vapaa-ajattelijat, uskonnottomat, ateistit ja myös kaikki mukavat uskonnolliset ihmiset, sanoo Vapaa-ajattelijoiden liiton puheenjohtaja Petri Karisma.
Roskaliikkeessä on mukana eri ikäisiä ihmisiä eri uskonnoista, poliittisista ryhmistä,kulttuureista, köyhiä ja rikkaita, julkisuuden henkilöitä ja tavallisia kansalaisia. Myös useat koirat keräävät roskia, ja facebookissa on näkynyt kuvia roskia keräävästä variksesta ja norsusta.
(23.1.2015) Miniroskistyöpaja 29.1. Helsingin Arabianrannassa
Lämpimästi tervetuloa tuunaamaan miniroskiksia Arabian asukastalo Kääntöpaikkaan (Intiankatu 1) torstaina 29.1. klo 18 alkaen!
Kierrätyspurkista tuunattu miniroskis kestää käytössä vuosikausia. Sinne voi panna mm. eläimille vaarallisen ja katuja rumentavan purukumin sekä myrkyllisen tupakantumpin palavana. Ilmatiiviissä purkissa tumppi sammuu nopeasti.
(19.1.2015) Talven roskat eivät katoa
- Suojele meriämme ja kerää roska päivässä!
Talven roskat löytävät tiensä mereen,vaikka moni luulee niiden iäksi katoavan jään ja lumen alle ...
"Sen lisäksi, että Sea Life tutustuttaa miljoonat ihmiset merenalaisen elämän ihmeisiin, Sea Life –verkostolla on tärkeä tehtävä merten suojelun ja merieläinten tulevaisuuden parissa... Suojele meriämme ja kerää roska päivässä!" SeaLife kehottaa.
(1.1.2015) Presidentti ja Roska päivässä -liikkeen jäsen Sauli Niinistö korosti oman vastuun ottamista uudenvuodenpuheessaan
Presidentti Sauli Niinistö on ollut mukana Roskaliikkeessä jo vuosikausia. Hän kutsui Tuula-Maria Ahosen vaalijuhliinsa kertomaan Roskaliikkeestä.
"Ympäristö on yhteinen olohuoneemme. Pidetään siitä huolta yhdessä", Niinistö on kirjoittanut Roskaliikkeen kotisivun Ystäväkirjaan.
Vaalijuhla-ilmoituksessaan hän sanoo:" Roska päivässä -liike on suomalainen teko. Liikkeen jäsenet ovat sitoutuneet keräämään ainakin yhden roskan päivässä. Tähän haasteeseen on puhtaasti fiksua vastata".
- Eniten minuun kolahti Niinistön puheessa oman vastuun ottamisen korostaminen. Roskaliikkeessä olemmekin tähän jo hyvin tottuneita, Tuula-Maria sanoo.
Vuosien 2011-2014 ajankohtaistiedotteet löytyvät täältä
Vuoden 2010 ajankohtaistiedotteet löytyvät täältä
Vuoden 2009 ajankohtaistiedotteet löytyvät täältä
Vuoden 2008 ajankohtaistiedotteet löytyvät täältä
Vuotta 2008 edeltävät ajankohtaistiedotteet löytyvät täältä
TAKAISIN ETUSIVULLE |