Roskien kerääminen on mitä parhain terveysteko, omalle keholle, mielelle ja ympäristölle

1) - Kumarrellessa selkäranka saa dynaamista liikettä ja taivutuksia, ja välilevyjen aineenvaihdunta paranee. Toki raskaiden taakkojen nostelua selkä kyttyrällä pitää välttää, mutta kevyet kumartelut ja kääntelyt ovat oikein loistavia selän vetreyttäjiä. Lihasaktiivisuus nousee kyykätessä valtavasti, energiankulutus nousee, insuliiniherkkyys paranee ja tasapainoelimet saavat loistavaa ärsykettä tasapainotellessa ylös ja alas, toteaa liikuntafysiologi, liikuntabiologian laitoksen tohtorikoulutettava Arto Pesola.

Lukuisat roskat ovat siistejä, ja voit kerätä ne paljain käsin. On hyvä kuitenkin pestä kädet keräämisen jälkeen.

2) Jos keräät tupakantumppeja, suojaa kätesi esimerkiksi paperinenäliinalla, leipä- tai hedelmäpussilla, maahan pudonneella isolla puun lehdellä, maasta löytyvillä parilla pienellä tikulla tms. Pieniä muovipusseja on hyvä ottaa talteen, ne palvelevat myös märkien ja likaisten roskien siistiä poimimista.

3) Rikottu lasi on vaarallista eläinten tassuille, se on syytä kerätä pois huolellisesti ja varoen omia käsiään.On olemassa viillon kestäviä hanskoja. Pyöräilijä voi ottaa pyöränsä tarakalle pienen harjan ja rikkalapion, jonka avulla pienetkin sirut voi kerätä pois turvallisesti. Roskakävelylle voi myös ottaa reppuun mukaan pienen harjan ja rikkalapion.

4) Lapset eivät kerää huumeruiskua, vaan näyttävät sen aikuiselle. Aikuinenkaan ei koske piikkipäähän, vaan panee huumeruiskun toisesta päästä suljettuun, piikin kestävään astiaan.Kuvassa yksi esimerkki astiasta, sekä maasta löytyneet pari tikkua, jotka toimivat hygieniavälineinä. Huumeruiskuihin törmää harvoin.

5) Voit hankkia myös roskapihdit, lainata ne kirjastosta tai pyytää kaupunkia/ kuntaa antamaan roskapihdit Roskaliikkeen jäsenille. Helsingissä rakennusvirastosta saa pihdit esittämällä henkilöllisyystodistuksen ja liittymällä Puistokummeihin.

- Mielestäni jokaisella lapsella tai perheellä pitäisi olla roskapihdit, koska lapset innostuvat niin kovasti pihdeillä keräämisestä, toteaa Roska päivässä-liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen. Tuula-Maria antaa usein lasten kokeilla omia pihtejään, eivätkä lapset millään tahtoisi lopettaa! Toisaalta ilman pihtejä kerätessä saa käyttää kehoaan paljon tehokkaammin, molempi siis parempi.

Kerätessäsi roskia tuotat ympäristöön siisteyttä, mikä merkitsee turvallisuutta eläimille ja ihmisille. Kiitokset sinulle välittämisestäsi. Välittäminen on asia, mitä tässä maailmassa ehkä eniten tarvitaan tällä hetkellä.



TAKAISIN ETUSIVULLE